(RECEPT) Gulab jamun: Najboljši s sesekljanimi pistacijami in vaniljevim sladoledom

Zora Štok Zora Štok
11.11.2023 01:00

Gulab jamun je priljubljena indijska sladica.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Za testo potrebujemo:

29 dag mleka v prahu

4 dag bele moke

1 čajna žlička pecilnega praška

1,2 dl mleka

2 žlici prečiščenega masla (gi)

olje za cvrtje

Za sirup:

40 dag sladkorja

4 stroki kardamoma

ščepec žafrana

2 žlici rožne vode

sok polovice limone

Najprej pripravimo sirup. V posodo damo sladkor, dolijemo 2 dl vode, dodamo še kardamom in žafran ter pustimo, da zavre. Ogenj zmanjšamo in sirup na zmernem ognju kuhamo okoli deset minut, da se nekoliko zgosti, med kuhanjem večkrat premešamo. Umaknemo ga z ognja in vmešamo limonin sok ter rožno vodo, premešamo in shranimo.

Za testo najprej presejemo moko, mleko v prahu in pecilni prašek ter premešamo. Dodamo prečiščeno maslo (gi) in ga s prsti postopoma mešamo z moko, dokler ne nastane drobljivo testo. Damo ga na kup, na vrhu naredimo vdolbino in dodamo polovico mleka. Z rokami počasi mešamo mleko z drobljenim testom, nikakor ne gnetemo. Ko iz moke in mleka nastane testo, dodamo še preostalo mleko. Dodajamo ga postopoma, dokler ne nastane mehko, lepljivo testo. Naredimo kroglo in pokrijemo s prozorno folijo ter pustimo počivati 10 minut.

Pripravimo pladenj ali krožnik in krpo. Roke namastimo z maslom in oblikujemo kroglice (vsaka naj bo težka okoli 2,5 dag) ter jih zlagamo na pladenj in sproti pokrivamo, da se ne izsušijo.Olje segrejemo na 140 do 145 stopinj. V večjo posodo nalijemo sirup, biti mora topel. Kroglice (jamun) cvremo 7 do 9 minut, v posodi naj jih ne bo preveč naenkrat, sicer ne bodo hrustljave. Pečene s penovko poberemo iz olja in jih odcedimo na papirnatem prtiču, potem jih damo v posodo s sladkornim sirupom in večkrat obrnemo, da so s sirupom obdane z vseh strani. Na sobni temperaturi jih pustimo štiri ure, potem damo posodo v hladilnik, najbolje, da jih pustimo čez noč. Preden gulab jamun postrežemo, jih nekoliko segrejemo. Po želji jih lahko potresemo s sesekljanimi pistacijami in postrežemo z vaniljevim sladoledom.

Gulab jamun je priljubljena indijska sladica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta