(RECEPT) Karčo

Zora Štok Zora Štok
27.09.2020 04:30

Karčo je znamenita gruzijska juha, pripravljajo jo večinoma v poznih jesenskih dneh in pozimi. Poznajo jo sicer še v drugih deželah Zakavkazja. Pripravimo jo lahko tudi s piščančjim mesom, rižem ali brez tega.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

1 kg govedine 6 dl goveje jušne osnove

2 čebuli

3 žlice masla

3 žlice paradižnikove mezge

1 zravnana jušna žlica moke

10 dag riža

1 žlica moke

1 večji paradižnik

1 žlička mlete rdeče paprike

1 jušna žlica sušenih koščkov paprike

5 strokov sesekljanega česna

3 jušne žlice grobo mletih orehov

sušen pehtran, meta in koprc

malo tamarind omake ali limoninega soka

​sesekljana sveža zelišča

Meso v enem kosu damo v jušno osnovo in zavremo (če jušne osnove ni dovolj, da prekrije meso, dodamo še malo vode). Ko zavre, poberemo pene, če se naberejo, zmanjšamo ogenj in v pokriti posodi kuhamo še uro in pol do dve oziroma dokler meso ni mehko. Potem ga vzamemo iz juhe in shranimo na toplem. V široki in visoki ponvi segrejemo maslo in dodamo sesekljano čebulo. Med mešanjem jo pražimo, da najprej postekleni in potem nekoliko porjavi, potresemo jo z moko in premešamo, dolijemo kozarec jušne osnove in znova temeljito premešamo, da ne nastanejo grudice. Dodamo sesekljan paradižnik in paradižnikovo mezgo, dolijemo vso juho, premešamo in kuhamo na zmernem ognju okoli deset minut. Potem dodamo vse druge sestavine razen svežih zelišč in na zmernem ognju nadaljujemo kuhanje, dokler se riž ne zmehča. Tačas, ko se jed kuha, narežemo meso na za grižljaj velike kose in jih damo v juho, potem ko jo umaknemo z ognja. Pustimo stati deset minut, nato posodo odkrijemo, potresemo s sesekljanimi svežimi zelišči in juho postrežemo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta