(RECEPT) Provansalski zloženec

Zora Štok Zora Štok
13.09.2020 02:30

​Tien Provencale, kot se jed imenuje v izvirniku, je priljubljena poletna jed iz francoske Provanse, kot pove že ime.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

2 večja jajčevca
6 srednje velikih paradižnikov
3 večje bučke
2 večji čebuli
olivno olje
5 strokov česna
sol, poper
sesekljan peteršilj
​nekaj vejic timijana
Čebulo narežemo na tanke kolobarje, vendar naj ostanejo kot rezina. Tudi bučke in paradižnik narežemo na kolobarje. Jajčevce olupimo, narežemo na enako debele kolobarje kot ostalo zelenjavo, jih nekoliko nasolimo in pustimo, da iz njih odteče sok.
Keramični pekač namastimo z olivnim oljem, tudi robove oziroma stene, da se zelenjava ne prime. Kolobarje zelenjave izmenično in navpično zlagamo v pekač. Pokapljamo z olivnim oljem, potresemo s soljo, sesekljanim česnom in timijanom ter damo v pečico, ogreto na 180 stopinj, in pečemo 30 do 40 minut. Po želji lahko jed potresemo s parmezanom in v pečici pustimo, da se sir razpusti in nastane hrustljava skorjica. Preden postrežemo, zloženec potresemo s sesekljanim peteršiljem.
Podobno jed pripravljajo tudi v Italiji, le da na dno pekača izmenično naložijo najprej dve plasti krompirja in vmes na kolobarje narezano rdečo čebulo, na to naložijo na kolobarje narezane bučke, spet plast čebule, potem pa še na kolobarje narezan paradižnik. Vsako plast zelenjave potresejo s soljo in malo popra, po vrhu paradižnika pa naložijo plast drobtin. Jed sprva pripravljajo v ponvi na štedilniku, tako da se krompir najprej duši v posodi, in se potem vsaka plast nekoliko duši. Šele ko jed potresejo z drobtinami, dajo ponev v pečico in na 200 stopinjah pustijo okoli 30 minut.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta