(RECEPT) Karibska jed mamposteao

Zora Štok Zora Štok
18.09.2021 04:40
Mamposteao je jed, značilna za Portoriko, poznajo jo tudi na Kubi in v drugih karibskih državah.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Profimedia
Profimedia

Potrebujemo:

40 dag kuhanega srednje zrnatega riža

2 jušni lici olivnega olja

3 srednje veliki paradižniki

1 konzerva rdečega fižola

1 okrogla rdeča paprika

1 žlica kaper

manjši šopek peteršilja

2 jušni žlici šerija ali sladkega belega vina

sol, poper

2 dl zelenjavne paste - po priloženem receptu

Najprej pripravimo zelenjavno pasto, sofrito: v multupraktik damo šest strokov česna, narezano večjo čebulo, natrgan šopek peteršilja, 1,5 do 2 decilitra olivnega olja, žlico kaper, po eno žličko suhega origana, soli, popra in mletega čilija, tri na večje kose narezane srednje velike paradižnike, eno rdečo in eno zeleno papriko (obe očistimo semenja). Zmiksamo, da nastane gosta omaka, potem jo damo v ponev in na močnem ognju segrevamo dve minuti, zatem temperaturo znižamo in pustimo omako na zmernem ognju okoli deset minut, da tekočina povre in dobimo nekakšno pasto. Shranimo jo v drugi posodi.

V ponev, v kateri smo pripravili sofrito, damo malo olivnega olja in stresemo vanjo čisto na drobno sesekljan paradižnik. Ko se paradižnik nekoliko pokuha, dodamo približno četrtino sofrita, premešamo in dodamo kuhani riž ter kuhani rdeči fižol. Znova rahlo premešamo, da se sestavine povežejo, potem dodamo na kocke narezano papriko, kapre, vino ali šeri in na koncu še preostanek sofrita. Dolijemo še okoli dva decilitra vode, premešamo, po potrebi še solimo in pustimo jed na zmernem ognju nekaj minut, dokler riž ne vpije vse tekočine. Preden postrežemo, jed potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta