(RECEPT) Khoresht karafs

Zora Štok Zora Štok
24.10.2020 04:15

Khoresht karafs je iranska jed.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

750 dag jagnjetine brez kosti

1 šopek peteršilja

1 šopek mete

1 cela zelena

1 dl olivnega olja

2 stroka česna

1 večja čebula

sol, poper

1 žlička kurkume

2 jušni žlici masla

1 žlička žafrana

sok dveh limon

sok treh limet

S stebla mete potrgamo liste, debelejši del stebla peteršilja zavržemo, uporabimo le liste in tanjše dele stebla. Liste mete in peteršilja narežemo in zmešamo. Žafran namočimo v dveh žlicah mlačne vode.

Meso narežemo na kocke in ga natremo s kurkumo, soljo in poprom, čebulo in česen drobno sesekljamo. V široki ponvi segrejemo dve tretjini olivnega olja in dodamo začinjeno meso, čebulo in česen. Med mešanjem pražimo, dokler se meso ne zapeče in čebula nekoliko porjavi (okoli deset minut, ogenj naj bo zmeren). Potem dolijemo tri decilitre mlačne vode in na zmernem ognju kuhamo 20 minut, posoda naj bo pokrita.

Zeleno očistimo, gomolj olupimo in ga narežemo na tanke trakove, stebelni del pa narežemo na dva do tri centimetre velike kose. V kozici razpustimo preostanek olivnega olja in maslo; ko se maslo začne peniti, dodamo narezan gomolj zelene. Ko se ta nekoliko zmehča, dodamo še stebelni del, solimo in popramo, premešamo, potem dodamo še večji del peteršilja in mete ter vse skupaj na zmernem ognju pražimo osem minut. Zeleno dodamo v posodo z mesom, premešamo ter dolijemo limetin in limonin sok in na koncu še žafran. Premešamo, zmanjšamo ogenj, posodo delno pokrijemo (najbolje, da pod pokrov damo kuhalnico) in jed pustimo na ognju, dokler se jagnjetina povsem ne zmehča (okoli 20 minut). Na koncu jed po potrebi dodatno začinimo s soljo in poprom, preden jo postrežemo, pa po njej potrosimo preostanek mete in peteršilja. Postrežemo s kuhanim rižem, zraven lahko dodamo še praženo čebulo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta