(RECEPT) Leipziška mešanica

Zora Štok Zora Štok
25.06.2022 04:40

Kot pove že ime, je ta jed značilna za nemški Leipzig.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Potrebujemo:

Po 15 dag korenja, cvetače in kolerabe

10 dag graha

10 dag sladkega graha (ploski stroki)

10 dag špargljev

10 dag gob smrčkov

8 sladkovodnih rakov

15 dag masla

2 jajci

ščepec muškatnega oreška

sol, poper

malo mleka

jušna žlica drobtin

5 dag moke

2 do 3 dl zelenjavne jušne osnove

Vso zelenjavo očistimo in jo narežemo na daljše trakove, cvetačo natrgamo na cvetove. Korenje, kolerabo in grah skupaj blanširamo, cvetačo nekaj minut kuhamo v vodi z mlekom in malo masla. Vodo, v kateri se je kuhala zelenjava, prihranimo. Gobe prerežemo na pol. Rake osem minut kuhamo v vodi, potem iz repov izluščimo meso in to narežemo na kose, trup oziroma glave očistimo in prihranimo, smrčke nekaj minut dušimo na maslu.

Jajca ločimo na beljake in rumenjake. Iz beljakov stepemo sneg; 5 dag masla penasto stepemo, in ko je maslo svetlo in rahlo, vmešamo sneg iz beljakov, rumenjake, muškat in drobtine. Z zmesjo nadevamo glave rakov, iz preostanka pa oblikujemo cmočke in jih kuhamo pet minut.

V ponvi segrejemo maslo in dodamo moko ter naredimo svetlo prežganje. Dolijemo malo tekočine, v kateri se je kuhala zelenjava, in mešamo, da nastane gosta omaka, pazimo tudi, da ne nastanejo grudice. V drugi ponvi segrejemo dve jušni žlici masla do rjave barve.

V skledo, v kateri bomo jed postregli, damo zelenjavo in jo prelijemo z omako, dodamo polovico rakovih repkov in cmočkov ter pokapljamo s porjavelim maslom. Nato v posodo naložimo glave rakov in smrčke, prelijemo z omako, dodamo preostale rakove repke in cmočke ter pokapljamo s porjavelim maslom. Jed okrasimo s polnjenimi glavami rakov.

Kot pove že ime, je ta jed značilna za nemški Leipzig. Zaradi zahtevne priprave in prežganja jo v tej izvedbi ponuja le nekaj tamkajšnjih restavracij s tradicionalno hrano, drugod pa v nekoliko lahkotnejši izvedbi, kar pomeni z manj masla in brez prežganja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta