(RECEPT) Lignji s kozicami

Zora Štok Zora Štok
24.02.2024 01:00

Postrežemo jih s pečenim krompirjem ali pa na črni rižoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

  • 6 do 8 večjih lignjev (najbolje jadranskih)
  • 50 dag očiščenih repkov kozic
  • 10 dag mocarele
  • 1 strok česna
  • sol, poper
  • nekaj žlic olivnega olja
  • jušna žlica sesekljanega peteršilja
  • 2 žlici belega vina

Lignjem odstranimo prozorno kost in drobovino, odstranimo oko. Kožo na zunanji strani lignjev pustimo. Lovke narežemo na koščke. Česen drobno sesekljamo, mocarelo narežemo na majhne kocke ali jo naribamo kot jabolka za zavitek.

V ponvi segrejemo malo olivnega olja, dodamo narezane lovke in jih prepražimo. Odstranimo jih iz ponve, damo jih v skledo. Potem na isti maščobi prepražimo še kozice, toliko da spremenijo barvo, nato jih poberemo iz ponve in dodamo lovkam. V skledo damo še česen in polovico sesekljanega peteršilja, malo soli in samo ščepec popra ter mocarelo. Premešamo. Z zmesjo napolnimo lignje in jih zapremo z zobotrebcem ali kovinsko iglo. Nadeva naj ne bo preveč, med pečenjem se lignji nekoliko skrčijo - in če bi jih preveč napolnili, bi popokali ali bi nadev lezel iz lignjev.

V ponev dodamo še malo olja, ogenj naj bo zmeren. Po dnu ponve naložimo lignje, jih premažemo z malo olivnega olja in jih lepo opečemo z vseh strani, da lepo porjavijo. Deset do 15 minut peke bo zadostovalo. Vmes v ponev dolijemo malo vina in postrgamo po dnu ponve, s sokom, ki se nabira med pečenjem, lignje občasno prelijemo. Postrežemo jih s pečenim krompirjem ali pa na črni rižoti.

Lignje lahko na krompirju pečemo tudi v pečici (na 180 stopinj okoli 30 minut, odvisno od velikosti), na žaru ali na štedilniku v žar ponvi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta