(RECEPT) Tarelli, krhki italijanski prigrizek

14.01.2024 02:00

Krekerji, kot vam jih postrežejo v južni italijanski pokrajini Apuliji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

  • 25 dag moke
  • 1 dl belega vina
  • 1 dl olivnega olja
  • 2 mali žlici semen koromača
  • 2 ščepca soli

Iz moke, vina, olivnega olja in soli zgnetemo voljno, gladko testo, dodamo še semena koprca in znova pregnetemo. Zavijemo v prozorno folijo in pustimo testo počivati eno uro na hladnem. Testo potem znova na hitro pregnetemo in oblikujemo več tankih svaljkov. Trgamo jih na krajše in jih med valjanjem z dlanmi še nekoliko stanjšamo. Potem iz svaljkov oblikujemo ovalne ali okrogle obročke, a robov ne stisnemo, pač pa jih prekrižamo.

V nizki in široki posodi zavremo vodo in tarellije s penovko spuščamo v vrelo vodo. Ko priplavajo na vrh, po kakšni minuti, jih s penovko poberemo in damo na platnen prtič, da se nekoliko posušijo. Potem jih damo v pekač, obložen s papirjem z peko, in jih v pečici, ogreti na 180 stopinj, pečemo 20 minut oziroma do zlato rumene barve. Še mlačne ali pa hladne postrežemo kot prigrizek ob narezku, pivu in vinu.

Tarelli (ponekod jim rečejo tudi taralli) izhajajo iz italijanske pokrajine Apulije, so neke vrste krekerji, le da so drugače oblikovani. Istočasno so krhki in mehki, takšni postanejo, ker jih pred peko blanširamo. Nekateri v testo dodajo še več koromačevih semen, kot je navedeno v receptu, količina pa je seveda odvisna od okusa.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta