(RECEPT) Fideua iz lignjev, školjk, škampov, rib in testenin

Zora Štok Zora Štok
17.04.2021 04:41
Fideua je jed, značilna za špansko Valencio. V regiji La Safor vsako leto prirejajo tekmovanje kuharskih mojstrov v pripravi te jedi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

1 večji ligenj (ali 4 manjši)

30 dag školjk

6 do 8 škampov ali kozic

rep morske žabe ali 30 dag ribjega fileja

35 dag tankih testenin (vermicelli)

sok ene limone

1 žlička dimljene mlete paprike

3 žlice olivnega olja

1 srednje velika čebula

5 strokov česna

ščepec žafrana

2 večja paradižnika

manjši šopek peteršilja

6,5 dl ribje ali rakove jušne osnove

Poškodovane ali odprte školjke zavržemo, ostale očistimo nitk in jih zavijemo v vlažno krpo. Rakom odstranimo zgornji del in iz teh skuhamo jušno osnovo, repom odstranimo oklep in tanko temno nitko (črevo), pustimo le spodnji konec repa. Rep morske žabe narežemo na kose.

Žafran namočimo v vroči vodi, čebulo in česen sesekljamo, paradižnik olupimo, odstranimo semenje in narežemo na kocke, rezance nalomimo na manjše kose. V globoki ponvi ali ponvi za paeljo segrejemo olje in dodamo čebulo ter pražimo nekaj minut, da postekleni in porumeni. Dodamo česen, premešamo, potem damo v posodo nalomljene rezance in jih pražimo, da nekoliko porjavijo. Dodamo še mleto dimljeno papriko, premešamo in posodo pokrijemo.

Lignje narežemo na kolobarje. V drugi posodi prepražimo lignje in kose ribe, dodamo žafran z vodo vred, premešamo, dodamo še narezani paradižnik in jušno osnovo, pokrijemo in na srednji vročini pustimo pet minut. Potem vse skupaj stresemo na pražene testenine in tako premešamo, da so testenine na dnu posode. V testenine damo školjke, naj bodo čim bližje dnu posode, da spustijo vodo in se testenine ne bodo prijele dna. Rakove repke naložimo po vrhu jedi, posodo pokrijemo in kuhamo okoli deset minut oziroma da so testenine mehke. Jed pokapljamo z limoninim sokom, pustimo počivati nekaj minut in jo, tik preden jo postrežemo, potresemo s sesekljanim peteršiljem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta