(RECEPT) Ribja jed kokoda

Zora Štok Zora Štok
18.07.2021 04:25
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Foto: Profimedia
Profimedia

50 dag očiščene sveže bele ribe (delfinka, orada, zobatec)

2 dl kokosovega mleka

4 limete

2 limoni

2 srednje veliki šalotki

1 srednje velika rdeča čebula

1 srednje velika zelena paprika

2 paradižnika

1 večja kumara

3 rdeči čiliji

1 šopek peteršilja

malo soli

Iz limet in limon iztisnemo sok. Ribo narežemo na enako velike kocke, jih damo v skledo in prelijemo s sokom citrusov. Vse ribje kocke morajo biti pokrite s sokom. Posodo pokrijemo in pustimo vsaj dve uri, lahko pa tudi več, da kislina zmehča ribje meso.

Čebulo in šalotko drobno sesekljamo, kumaro dobro umijemo, jo prepolovimo po dolgem in narežemo na majhne kocke. Paradižnikoma odstranimo semenje in ju narežemo na kocke, tudi papriko očistimo semen in jo narežemo na kocke. Peteršilj drobno sesekljamo, čili narežemo na tanke kolobarje.

Potem ko so se ribje kocke zmehčale v kislini, odvečni sok odlijemo iz sklede, ribo pa prelijemo s kokosovim mlekom, dodamo vse narezane sestavine in malo soli ter previdno, a temeljito premešamo. Pustimo, da se jed dobro ohladi in jo postrežemo.

Kokoda je jed, značilna za otok Fidži, pripravljajo jo z ribo mahi mahi. Podobno jed pripravljajo tudi na Cookovih otokih, tam se imenuje ika mata, na Samoi oka in na Havajih poka. Ker ribe mahi mahi (delfinka) ni povsod na voljo, jo pripravljajo z drugimi ribami, ki imajo čvrsto meso, tudi z nekaterimi vrstami skuš.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta