(RECEPT) Sicilijanska pogača scacciata

Zora Štok Zora Štok
21.08.2022 04:25

Sprva je veljala za hrano revežev, ko pa si jo je na božični mizi zaželel eden od princev, je postala tudi priljubljena jed višjih slojev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Za testo:

50 dag pšeničnega zdroba

25 dag moke 00

5 dag svinjske masti

2,5 dag svežega kvasa

1 zravnana mala žlička soli

1 zravnana mala žlička sladkorja

4 dl mlačne vode

Za nadev:

50 dag brokolija

30 dag svežih svinjskih klobas

6 dag črnih oliv

1 strok česna

sol, poper, kosmiči feferonov

nekaj žlic olivnega olja

Kvas nadrobimo v skodelico, dodamo 0,5 dl mlačne vode in zmešamo, potem dodamo žlico moke in sladkor ter ponovno razmešamo. Pokrijemo s krpo in pustimo stati 30 minut. V skledo damo moko in zdrob, na vrhu naredimo vdolbino in vanjo damo mast, vzhajan kvas in preostanek vode. Razmešamo, da nastane kepa, potem jo premestimo na delovno površino in gnetemo, dokler ne dobimo voljnega, prožnega testa. Kepo damo v naoljeno posodo, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati eno uro.

V tem času pripravimo nadev. Česen drobno sesekljamo. Klobasam odstranimo ovoj, vsebino razdrobimo z vilicami. V ponvi segrejemo nekaj žlic olivnega olja, dodamo česen in meso klobase ter prepražimo do zlato rjave barve. Brokoli natrgamo na manjše cvetove in ga blanširamo nekaj minut. Odcedimo ga in dodamo v ponev s klobaso, premešamo in pražimo nekaj minut. Vmes dodamo sol, poper in kosmiče feferonov (včasih nadevu dodajo tudi pinjole).

Vzhajano testo razdelimo na dva dela in ju razvlečemo na velikost pekača. Enega damo v naoljen pekač, ga obložimo z nadevom in pokrijemo z drugo plastjo testa. S prsti dobro pritisnemo po robovih in po vrhu na več mestih preluknjamo z vilicami. Pustimo počivati 20 minut. Pečemo v pečici, ogreti na 200 stopinj, 30 do 40 minut, dokler scacciata po vrhu ni zlato rjavo zapečena. Ko jo vzamemo iz pečice, jo premažemo z olivnim oljem in pustimo počivati 20 minut, preden jo razrežemo na trikotnike in postrežemo.

Scacciata je znana sicilijanska pogača, izvira iz 17. stoletja. Sprva je veljala za hrano revežev, ko pa si jo je na božični mizi zaželel eden od princev, je postala tudi priljubljena jed višjih slojev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta