(RECEPT) Sladki riž z začimbami

Zora Štok Zora Štok
08.05.2021 04:00
Tako začinjeno riževo kašo pripravljajo v državah zahodne Afrike, še posebej je popularna v Nigeriji, kjer jo običajno postrežejo kot vmesni obrok med kosilom in večerjo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo: 

30 dag neslanih arašidov

ščepec soli

10 dag okroglozrnatega riža

po 1 mala žlička mletega cimeta, muškatnega oreška, ingverja in klinčkov

ščepec črnega popra

tamarind pasta ali med ali kristalni sladkor

Arašide (brez kožice) damo v eno skledo, riž v drugo in oboje prelijemo z vodo ter namakamo najmanj eno uro in največ štiri. Arašide damo v sekljalnik in dolijemo 2 dl vode sobne temperature ter jih sesekljamo. Skozi zelo gosto cedilo ali skozi gosto gazo tekočino odcedimo v posodo, v kateri bomo kuhali. Postopek ponovimo vsaj še dvakrat oziroma dokler arašidi niso popolnoma suhi, tekočine pa bi se moralo nabrati za okoli 8 dl.

V sekljalnik damo tudi odcejen riž, dolijemo 4 dl vode sobne temperature in vse skupaj zmiksamo.

V arašidno mleko damo ingver, cimet, muškatni orešek, sol, poper in klinčke ter segrevamo toliko časa, da se pojavi para. Potem temperaturo znižamo na srednjo in kuhamo šest minut, nakar v posodo med stalnim mešanjem dodamo riževo pasto. Med mešanjem kuhamo riž, vse dokler se na površju ne začnejo pojavljati mehurčki, posodo potem pokrijemo, temperaturo še nekoliko znižamo in kuhamo jed še štiri minute. Riževo kašo damo v skodelice in po vrhu prelijemo z malo tamarind paste, z medom ali potresemo s kristalnim sladkorjem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta