(RECEPT) Sladki španski ocvrti kruh

Zora Štok Zora Štok
01.04.2023 01:00

Kruhke torrijas v Španiji največkrat pripravljajo med velikonočnimi prazniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

  • 10 rezin starega belega kruha
  • 2 do 3 dl mleka, šerija ali sladkega vina
  • 3 jajca
  • olivno olje za cvrtje
  • med ali cimet in sladkor

Rezine kruha naj bodo debel en centimeter. Na kratko jih namočimo v mleku, vinu ali šeriju (ponekod uporabijo tudi kak liker). Jajca stepemo in v njih povaljamo namočene, a ne preveč mehke rezine kruha. Če jih namakamo v mleku, lahko temu dodamo kakšne začimbe (cimet, kardamom, mlete klinčke). V ponvi segrejemo olje, in ko je dovolj vroče (okoli 170 stopinj; temperatura je prava, če v olje damo ročaj kuhalnice in se naredijo majhni mehurčki), damo vanj rezine kruha in jih ocvremo do zlato rjave barve. Ko jih vzamemo iz olja, jih damo na papirnat prtič, da odteče maščoba. Ko je ocvrt kruh mlačen, ga potresemo z mešanico cimeta in sladkorja, lahko pa kruh tudi prelijemo z medom ali poljubnim sadnim sirupom.

Torrijas, kot je originalno ime španskega ocvrtega kruha, največkrat pripravljajo med velikonočnimi prazniki. Še posebno je tako pripravljen kruh popularen v Sevilli, seveda pa ga poznajo povsod po državi. Včasih ga prelijejo čokolado, a to je že modernejša izvedba opisane tradicionalne sladice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta