(RECEPT) Slivova torta

Zora Štok Zora Štok
14.08.2022 04:15

Tudi drugo sadje namesto sliv je dovoljeno uporabiti, skratka recept je mogoče prilagajati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

2 jajci

115 g masla

125 g moke

150 do 200 g sladkorja

1 zravnana mala žlička pecilnega praška

ščepec soli

12 večjih sliv

sladkor

malo cimeta za posip

Maslo pustimo, da se zmehča, potem ga s sladkorjem stepamo, da nastane rahla, svetla penasta zmes. Hitrost mešalca znižamo na srednjo in postopoma dodajamo moko, potem jajca, sol in pecilni prašek. Dno okroglega pekača namažemo z maslom in vanj stresemo testo ter ga poravnamo.

Slive prerežemo po dolgem in odstranimo koščico. Sadeže naložimo po vrhu testa in jih potem narahlo vtisnemo v testo, potresemo z mešanico sladkorja in cimeta, pekač nekoliko stresemo in ga damo v pečico, ogreto na 180 stopinj. Pečemo 50 minut do ene ure. Testo mora biti na pritisk mehko in prožno. Pecivo postrežemo mlačno ali hladno, dodamo lahko malo stepene sladke smetane.

Ta recept za slivovo torto ("Plum Torte"), avtorica je Marian Burros, je zanimiv zato, ker so bralci ameriškega New York Timesa množično protestirali, ker ga časopis po šestih objavah v obdobju od leta 1983 do 1989 ni več nameraval objavljati. Ob zadnji objavi so recept natisnili z večjimi fonti in tako, da ga je bilo mogoče izrezati, a bralci so bili ogorčeni. Pritožb je bilo toliko, da so uredniki sklenili recept objaviti vsako leto v času, ko je sezona sliv na višku in se poletje počasi poslavlja. Posneli so tudi video za youtube, so pa dodali nekaj sprememb. Uporabi se lahko manj sladkorja, pa rjavo maslo namesto običajnega, tudi drugo sadje namesto sliv je dovoljeno uporabiti, skratka recept je mogoče prilagajati. Časopis je tudi objavil pet prirejenih receptov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta