(RECEPT) Šuba - solata v plasteh

Zora Štok Zora Štok
25.09.2022 03:16

Šuba je priljubljena solata v Ukrajini, podobno sicer pripravljajo tudi po drugih državah na ozemlju nekdanje Sovjetske zveze. Je skorajda obvezna na vsaki praznični mizi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

  • 20 dag krompirja
  • 20 dag rdeče pese
  • 20 dag korenja
  • 25 dag vloženih filejev slanika
  • 2 šopka kopra
  • 3 spomladanske čebule
  • sol, poper
  • malo belega olja
  • po želji malo majoneze in (tri) trdo kuhana jajca

Krompir, peso in korenje temeljito umijemo pod tekočo vodo in neolupljene damo v lonec z vodo, zavremo in kuhamo do mehkega. Zelenjavo ohladimo, olupimo in narežemo na srednje velike kocke. Spomladansko čebulo prav tako dobro umijemo in osušimo in ne preveč drobno narežemo. Na manjše kose narežemo tudi slanike.

Na krožnik namestimo okrogel kovinski model za oblikovanje jedi. Na dno naložimo narezan krompir, po njem potrosimo malo soli in popra in nekaj zelenega dela mlade čebule. Na krompir razporedimo narezane slanike in prav tako potrosimo malo spomladanske čebule. Na slanike naložimo plast narezanega korenja, potrosimo narezano čebulo in koper, na vrh pa dodamo še na kocke narezano rdečo peso in po njej potrosimo koper, sol in poper. Vrstni red plasti lahko tudi zamenjamo. Če uporabimo majonezo, jo vmešamo v krompir in korenje, z njo lahko tudi na tanko premažemo posamezne plasti. Če uporabimo jajca, jih skuhamo v trdo, iz enega izločimo rumenjak, preostalo pa narežemo na kolobarje in razporedimo med plasti drugih sestavin. Prihranjeni rumenjak skozi cedilko potrosimo po vrhu solate. Preden solato postrežemo, naj vsaj tri ure počiva v hladilniku.

Osnovne sestavine tradicionalne šube so slaniki, rdeča pesa, krompir in korenje, sodobnejše različice pa pripravljajo z lososom namesto slanikov, med plasti zelenjave včasih dodajo nariban sir. Solato lahko postrežemo tudi v večji skledi (na krožnik dajemo rezine) ali pa v steklenem kozarcu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta