(RECEPT) Torta Varese

Zora Štok Zora Štok
15.05.2022 04:36

Torta je značilna za mesto Varese v italijanski pokrajini Lombardiji, znani po številnih jedeh iz koruznega zdroba oziroma polente.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Potrebujemo:

25 dag masla

20 dag sladkorja v prahu

15 dag koruznega zdroba

15 dag bele moke

15 dag mandljeve moke (ali fino zmletih olupljenih mandljev)

2 veliki jajci

2 rumenjaka

1 žlička pecilnega praška

2 jušni žlici italijanskega likerja Strega ali drugega zeliščnega likerja

sladkor v prahu za posip

malo koruznega zdroba za posip pekača

Maslo zmehčamo in ga z ročnim mešalnikom stepamo s sladkorjem v prahu, Ko je zmes rahla, svetla in penasta, dodamo ščepec soli, potem pa eno po eno dodamo jajce in nato še rumenjaka. Mandljevo in belo moko zmešamo s pecilnim praškom in skupaj s koruznim zdrobom po žlicah dodajamo stepenemu maslu. Po obrokih dodajamo tudi liker. Polkrožni podolgovati model (kot za srnin hrbet) namažemo z maslom in potresemo s koruznim zdrobom. V model zlijemo testo in v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, pečemo 40 minut. Če pečemo v ventilatorski pečici, temperaturo znižamo na 160 stopinj in pečemo 30 minut. Ali je testo pečeno, preverimo z zobotrebcem ali kovinsko iglo. Zapičimo ju v testo - če se vidi sled testa, pustimo torto v pečici še nekaj minut. Pečico pet minut pred koncem pečenja izključimo in pustimo sladico, da se povsem ohladi. Preden jo postrežemo, jo obilno potresemo s sladkorjem v prahu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta