Recept za rdečega bika so napisali Tajci

Gregor Grosman Gregor Grosman
26.05.2019 04:59

Napitek, ki človeku "da krila", je na tržišču že 31 let, vendar malokdo ve, od kod pravzaprav izhaja in kako so ga priredili, da je osvojil planet

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tajski krating daeng, predhodnik red bulla
Gregor Grosman

Ni čisto takšen čarobni napitek, ki je dal Asterixu nepremagljivost, vseeno pa mnogi starejši in (naj)mlajši prisegajo na red bull, energijski napitek. Tega je po navdihu pijač z Daljnega vzhoda v Evropo prinesel Dietrich Mateschitz. Na Tajskem, od koder izvira, se imenuje krating daeng, kar prevedeno pomeni rdeči bik, gre pa za sladko, negazirano energijsko pijačo, ki jo je razvil Chaleo Yoovidhya.
Avstrijec Mateschitz je, ko je bil leta 1982 še zastopnik za nemško zobno pasto Blendax, ugotovil, da je pijača Krating Daeng ozdravila njegov jet-lag, in tako je leta 1984 sklenil partnerstvo s Chaleom.

Najprej v Avstriji, in to 1. aprila

Red Bull sponzorira veliko športnikov.
Reuters
Sponzorirajo tudi veliko ekstremnih projektov, med drugim skok Felixa Baumgartnerja z višine 36.576 metrov.
Reuters

Doslej smo popili 75 milijard pločevink

Po drugi strani se je red bull po Evropi zelo hitro širil, še posebej v zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Danes velja za najpogosteje konzumirano energijsko pijačo na svetu, kupiti ga je mogoče v 171 državah sveta. Po virih na internetu je družba leta 2012 prodala 5,2 milijarde pločevink, leta 2016 več kot šest milijard, v letu 2018 pa že 6,8 milijarde pločevink. Doslej je bilo zaužitih več kot 75 milijard pločevink napitka Red Bull, so izračunali pri podjetju, ki je tudi velik delodajalec. Ob koncu leta 2018 je podjetje zaposlovalo 12.239 ljudi po vsem svetu. Družba poudarja, da so se zavestno odločili uporabiti aluminijaste pločevinke, saj jih je mogoče 100-odstotno reciklirati. Proizvajajo in polnijo jih na isti lokaciji, s čimer odpade dodaten prevoz. Do ciljnih destinacij potujejo predvsem z vlaki in ladjami, tovornjake uporabljajo le, kadar je to nujno potrebno, so še zapisali. Kofein pomaga izboljšati koncentracijo in povečuje budnost, prisoten pa je v več kot 60 rastlinah in ga vsebujejo mnoge vrste hrane, tudi kava, čaj ali temna čokolada. Njegove stimulativne učinke na človeško telo so poznale že starodavne civilizacije. Aminokislino tavrin, ki jo vsebuje večina energijskih pijač, najdemo v človeškem telesu v visokih koncentracijah v mišicah, možganih, srcu in krvi. Kot navaja Red Bull, ima oseba, ki tehta 70 kilogramov, približno 70 gramov tavrina, razporejen je po vsem telesu.

Po biku ali po volu?

Tavrin je dobil ime po latinski besedi taurus, ki pomeni bik ali vol, prva pa sta ga iz volovskega žolča leta 1827 izolirala nemška znanstvenika Friederich Tiedemann in Leopold Gmelin. Kljub temu da je prisoten v številnih energijskih napitkih, ni znanstveno dokazano, da resnično daje energijo. Študija Evropske agencije za varnost hrane iz leta 2003 ni našla škodljivih učinkov za do 1000 miligramov tavrina na kilogram telesne teže na dan, vendar učinkov tavrina ni preverjala v kombinaciji z drugimi sestavinami v energijskih pijačah. Tudi pregled, objavljen leta 2008, ni našel nobenega dokumentiranega poročila o negativnih niti pozitivnih učinkih na zdravje (povezanih s količino tavrina v energijski pijači).
Sladkor v energijski pijači Red Bull pridobivajo iz sladkorne pese, ena pločevinka vsebuje 27,5 grama sladkorja. Po mnenju zdravstvene stroke lahko oseba dnevno zaužije do 50 gramov sladkorja. Red bull proizvajajo v Alpah na meji med Avstrijo in Švico. Ena izmed njegovih ključnih sestavin je tudi sveža alpska voda, ki prihaja iz izvirov v bližini proizvodnih enot.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta