(REPORTAŽA) Obiščite Pariz in se domov ​vrnite z lastnim parfumom

Gregor Grosman Gregor Grosman
04.08.2024 03:16

V francoski prestolnici lahko poleg številnih turističnih znamenitosti obiščete tudi delavnico izdelave parfuma, v kateri vam bodo izkušeni parfumerji pomagali sestaviti vašo osebno dišavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz več kot 120 vonjav je treba izbrati devet najljubših, ki sestavljajo končni parfum.
Gregor Grosman

Francoska prestolnica obiskovalcem veliko ponuja. Poleg izvrstne kulinarike in visoke mode večino pritegnejo najbolj znane turistične znamenitosti, med katere sodijo seveda Eifflov stolp, muzeja Louvre in Orsay, slavolok zmage. Vožnja z ladjo po Seni je lahko prav posebno doživetje, kot tudi vzpon na Montmartre in obisk bazilike Sacré-Coeur. Za obisk Versaillesa potrebujete enako kot za Louvre dovolj časa, v kolikor vam ostane še kaj časa v natrpanem urniku ogledov, pa jo lahko namenite na primer za udeležbo na delavnici za ustvarjanje parfumov, kot smo to storili tudi mi.

Na delavnico se boste morali predhodno prijaviti, najlažje je to storiti prek spleta, ponujajo pa jih številni proizvajalci parfumov. Cenovno se cena na udeleženca giblje okoli sto evrov, morda nekaj manj, v ceno pa je všteta tudi steklenička parfuma, ki jo boste prejeli ob odhodu domov. Parfum, ki je seveda vaša kreacija. Časovno si za čarobno popotovanje v svet najrazličnejših vonjav vzemite do dve uri. Za naš eksperiment sestave parfuma smo izbrali tradicionalno parfumarno (tovarno parfumov) Galimard, ki sicer izhaja iz juga Francije, v Parizu pa imajo svojo prodajalno in prostor za delavnice. Leta 1747 jo je ustanovil Jean de Galimard, Lord of Seranon, ki je bil parfumer v Grassu in tudi dobavitelj parfumov na dvoru francoskega kralja Ludvika XV. Sodobno tovarno parfuma je leta 1950 ustanovil Joseph Roux, ime manufakture pa je poklon Jeanu de Galimardu.

Na listu papirja vsak posameznik zabeleži svoje najljubše vonje in njihov odmerek v parfumu.
Gregor Grosman
Doziranje posamezne dišave določi strokovnjak.
Gregor Grosman

Ko smo vstopili v majhen prostor, so nas v trenutku preplavile številne vonjave, vsak udeleženec "tečaja" pa je imel pred seboj na mizi naloženo obsežno zbirko dišav. Sto dvaindvajset flašk smo našteli, razporejenih na štiri poličke, ki so samo čakale na to, da jih drugo za drugo povonjamo. Vonji so razdeljeni v tri skupine: osnovno noto, srčno noto in zgornjo noto. Pred nami je bila še 100-mililitrska posoda, v katero smo po navodilu izkušenih strokovnjakov mešali različne vonjave, a o tem nekoliko pozneje.

Vsak od nas je dobil list papirja, na katerega smo morali zapisati po šest najljubših vonjav iz vsake prej omenjene skupine. Torej šest osnovnih, šest srčnih in šest vonjav, ki sodijo v skupino zgornjih not. Izbirali smo lahko med cvetličnimi, sadnimi, svežimi vonji. Toda kaj pravzaprav so note parfuma? Parfumske note mnogi sicer poznajo oziroma so zanje slišali, vendar je resnično razumevanje strukture parfuma in raznolikih sestavin precej zapleteno. Sestavo parfuma ponazarja "dišavna piramida", kjer so parfumske note razdeljene na tri komponente: zgornje note, srčne note in osnovne note.

Tri komponente parfuma nam omogočajo, da bolje razumemo, kako različne parfumske note oživijo in se razblinijo na koži čez dan ter kako skupaj ustvarjajo dišavno harmonijo. Ker kemija kože in uporabljenih surovin povzroči, da se parfum skozi dan razvija in spreminja, to pomeni, da boste z istim parfumom takoj po nanosu drugače dišali kot ob koncu dneva. Bolj koncentriran kot je parfum in bolj kot je kompleksen, počasneje se bo razkrival in razvijal skozi čas. Vsaka parfumska nota in sestavina ima svoj namen, med seboj se različno mešajo, rezultat pa je edinstvena dišava. Seveda jo najbolje sestavi mojster parfumer, ki mora zagotoviti harmonijo dišav skozi vse tri note.

Diploma po zaključeni delavnici za izdelavo parfuma
Gregor Grosman
Sestavine v mililitrih
Gregor Grosman

Zgornje note lahko opišemo kot prvi vtis parfuma in te parfumske note so tudi prve, ki zapustijo našo kožo po razprševanju. Te začetne note dišave so pogosto prepoznavne kot lahke, ostre in sveže note, kot so citrusne note, kot sta limona ali bergamotka, ali osvežujoči namigi zelenih sadnih ali naravnih not. Ko razpršimo parfum, se začne usedati približno pet minut po tem, ko parfum najde svoje mesto na koži. Zgornje note so najbolj nestanovitne v dišavni piramidi in so sestavljene iz lahkih molekul, ki po navadi izhlapijo iz kože v eni do dveh urah.

Srčne note ali srednje note tvorijo srce parfuma. Te parfumske note so osrednji lik parfuma, gre za vonj, ki ga zavohamo, potem ko se parfum usede na kožo po nekaj urah nošenja. Srčne note oblikujejo parfum, da sčasoma postane še bolj privlačen in se običajno zadržijo na naši koži od šest do osem ur po nanosu, odvisno od koncentracije parfuma. V "srcu" pogosto najdemo nekaj najbolj priljubljenih not iz cvetlične družine, kot so vrtnice, jasmin ali šmarnice.

Osnovne note v parfumu pa tvorijo osnovo, na kateri je zgrajen celoten parfum, ki daje zadnji vtis vonja. To so note, ki dišavi dodajo globino in polnost, pri najbolj koncentriranih parfumih pa so obstojne med 12 in 24 ur. Pogoste osnovne note so mahoviti gozdovi, mošus, jantar in gurmanske note.

Vrnimo se k našemu listu papirja in našim 122 stekleničkam. Na vsaki je bilo torej ime dišave, označena pa je bila tudi s simbolom za eno izmed treh družin - not. Z vonjanjem smo začeli pri osnovnih, nadaljevali s srčnimi in končali z zgornjimi notami. Kot si lahko predstavljate, po določenem času nos ne razlikuje več med različnimi dišavami, zato smo vsi na mizi imeli tudi posodico s kavnimi zrni, ki nevtralizira vonj. Enkrat krepko ponjuhamo čez kavo in že je nos pripravljen nadaljevati z napornim delom.

Najprej smo izbrali šest osnovnih not in jih razvrstili po priljubljenosti. Parfumer jih je pregledal in jim določil količino v mililitrih, sami pa smo iz vsake stekleničke morali natančno nakapljati različno dišeče tekočine v merilni valj - 46 mililitrov, skoraj polovico 100-mililitrskega valja so zasedle osnovne note. Nato se je parfumer vrnil, jih pretočil in tako zmešal ter v zmes pomočil testni listič. Stresel ga je, počakal sekundo ali dve ter približal treniranemu nosu. Nasmešek na obrazu je povedal dovolj. Lahko smo nadaljevali z vonjanjem srčnih not.

Tovarna parfumov Galimard je ena izmed mnogih, ki v Parizu ponuja delavnice izdelave lastne dišave.
Gregor Grosman

Vrtnica, tobak, vijolica in še tri dišave so se znašle na osrednjem delu seznama. Skupno 35 mililitrov. Juzo, kumarica, citronka in verbena. Preostanek valjčka smo hitro napolnili. Parfum je bil popoln, manjkala je le še odobritev parfumerja in morebitni popravki. A vonj je prestal presojo kritičnega nosu in si prislužil oznako sveže poletne dišave. Nikakor pa ne moške ali ženske. Kot smo izvedeli, se parfumi, čeprav jih kot takšne prodajajo, ne delijo na moške in ženske.

Po zaključku delavnice smo morali počakati še na to, da so nam našo kreacijo pretočili v 50-mililitrsko stekleničko, ki smo jo smeli vzeti s seboj domov. Vsak udeleženec je prejel še diplomo študenta parfumerja, na njej pa je tudi oznaka formule parfuma, ki smo jo ustvarili. Za vsak slučaj. Če se odločimo naročiti novega, ko ga bomo porabili. Kar pa nas je še najbolj razveselilo. Na stekleničko so natisnili tudi ime, ki smo si ga izbrali za svoj parfum. Tako je vonjava še kanček bolj osebna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta