Zapeljiva poletna lahkotnost: Svežina na licu, v laseh in dišavah

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
02.06.2024 04:00

Ker je poletje neobremenjen, sproščen in z naravo tesno povezan letni čas, naj bo takšno tudi ličenje, ne pozabite na svoje nohte, lase in dlačice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
K poletju se verjetno najbolj podajo naravne, svetle in lahkotne barve. Tudi ličenje naj bo čim bolj naravno.
Profimedia

Nič ne bo narobe, če se odločimo, da kože na obrazu poleti ne bomo pudrali - pa naj k odločitvi prispeva želja po tem, da si naša koža malce odpočije, ali pa zato, ker nam poleti, ko je vroče in se potimo, preprosto ne ustreza nanos težkih tekstur. Kakorkoli, izognimo se gostim, težkim in hranljivim kremam in pudrom, raje jih zamenjajmo s tekočimi, lahkimi, vlažilnimi, nikakor ne s svetlečimi, ampak mat. Vsekakor je koristno, če bodo uporabljene kreme, losjoni, pudri ipd. vsebovali ustrezno UV-zaščito, ki bo kožo ščitila pred morebitnimi poškodbami zaradi škodljivega vpliva sončnih žarkov.

Namesto sončenja, naravnega ali umetnega, za katerega zdaj zanesljivo in dokazano vemo, da je nevarno in nezdravo, naj tiste, ki še zmeraj prisegajo na porjavelo kožo in se še niso navadile tega, da postaja svetla polt vse bolj modna, posežejo po kakšni kakovostni samoporjavitveni kremi ali gelu, ki ne bo le poskrbela za rahlo zagorelo in sijočo polt, temveč bo obenem prekrila drobne nepravilnosti na koži, za katere sicer potrebujemo korektor in puder.

Če se pri višjih temperaturah potimo tudi po obrazu, je dobro, da svoja običajna ličila zamenjamo za odpornejša proti vodi, saj bodo tako obstojna tudi, ko bo termometer krepko preskočil trideset stopinj Celzija. Pomembno je, da lahko naličene s takimi ličili tudi brez skrbi zaplavamo.

Podlaga za ličila naj bo torej poleti lahna. Poskrbeti velja, da bo koža dobro navlažena, saj je to pogoj za sijoč in zdrav videz. Poleg že neštetokrat omenjene precejšnje količine tekočine, ki naj bi jo vsak dan popili v obliki vode, čajev ali naravnih sokov, uporabljamo lahno vlažilno kremo. Če se nam zdi, da naša koža potrebuje več kot samo vlažilno kremo, se lahko odločimo za hranljivejšo nočno kremo, ki bo kožo čez noč nahranila z vitamini in maščobami. Poleti so zelo učinkovita tudi pršila za obraz, ki ga večkrat na dan osvežimo z mineralno vodo v razpršilu.

K poletju se verjetno najbolj naravno podajo barve zemlje, zato ne preseneča, da nanje prisega tudi letošnje modno poletje. Barve so torej umirjene, v vseh odtenkih rjave, od bež do temno rjave, še zmeraj je veliko bakrene, medene in zlate. Zvečer si lahko oči poudarimo s črtalom, privoščimo si lahko tudi tako imenovane mačje oči, kjer črto potegnemo daleč navzgor ob kotičkih očes. Ustnice so v primerjavi z očmi skromnejše, premažemo jih le z brezbarvnim ali barvnim glosom.

Ne pretiravajte s težkimi dišavami, zapeljujte s svežimi cvetličnimi in citrusnimi parfumi, ki so lahko tudi brez alkohola.
Profimedia

Urejeni nohti

Ne pozabite na nohte na nogah. Na rokah naj bodo nohti svetli, torej nežno rožnati ali umazano beli, na nogah pa z lakom kar pogumno: uporabite močne barve, kot sta živo in bordojsko rdeča, letos je zelo modna tudi ciklamna. Čeprav barva laka na rokah in nogah ne bo enaka, pa seveda pazite, da se bodo odtenki prelivali.

Poletne dišave brez alkohola

V poletnih mesecih uporabljamo dišave brez alkohola. Koža je namreč zaradi sonca občutljivejša, alergije so pogostejše, močna dišava pa lahko ob višjih temperaturah spremeni svoj vonj in povzroči kožno depigmentacijo. Zato je poleti primernejša uporaba nežnih in svežih vonjev, morda se celo odrečemo parfumu in namesto njega izberemo osvežilno vodico ali dišeč losjon za telo.

Proč z nadležnimi dlakami

Je že tako, da poraščena koža pri ženskah (vse več tudi pri moških) ni zaželena, zato se večina depilira po nogah, pod pazduhami in na intimnih delih, zagotovo pa vsaj v tako imenovanem bikini predelu. Kadar so temperature visoke, je treba odvečnim dlakam posvetiti več pozornosti, saj zaradi toplote hitreje rastejo, takrat pa pokažemo tudi več kože. Pri nas je britje, pa naj bo to britje s peno in britvico ali električnim brivnikom, gotovo še zmeraj najbolj uveljavljena metoda odstranjevanja dlak, saj je povsem neboleča, hitra, učinkovita in poceni, še najbolj primerna za noge in pazduhe, žal pa britvica dlake odreže tik nad površino, zato v dveh, treh dneh znova zrastejo in so precej ostre.

Nežni pasteli in barvna lestvica, ki jo je navdihnil balet, so čudovito izhodišče za izbiro barve laka za nohte in ličil nasploh.
Profimedia

Ženske rade posegajo tudi po depilacijskih kremah, saj je njihova uporaba prav tako enostavna in neboleča, dokaj poceni, vendar metoda ni najprimernejša za ženske z občutljivo kožo, poleg tega je treba paziti, da krema ne pride v stik s sluznico. So pa dlake, ki po uporabi depilacijske kreme ponovno zrastejo, mehkejše kot po britju, saj krema dlake skoraj raztopi. Odstranjevanje dlak z voskom, hladnim ali vročim, lahko (z že pripravljenimi trakovi) opravimo doma ali pa obiščemo kozmetični salon. Več ko je dlak, bolj boleč je postopek, seveda je cenejši doma kot v salonu. Prednost metode z voskom je v tem, da dlako odstrani na začetku rasti, zato koža ostane gladka tudi mesec dni in več. Po postopku na depilirano kožo nanesemo hladilni gel in se kakšen dan ne izpostavimo soncu.

Sodobna kozmetika je razvila nove postopke odstranjevanja neželenih dlak, med katerimi sta najbolj znana elektroliza in laserska epilacija, obe izvaja strokovnjak v salonu. Kozmetiki sicer za obe pravijo, da nista preveč boleči, kar ne drži, saj je treba včasih kar stisniti zobe, res pa je, da sta do zdaj najučinkovitejši. Pri elektrolizi vsako dlako posebej odstranimo z iglo in električnim tokom - tako se je znebimo za vse večne čase. Tista, ki ima noge poraščene od gležnjev do intimnega dela, pa se bo za elektroliza najbrž težko odločila, saj je postopek dolgotrajen in drag, torej primeren zgolj za manjše površine. Tu je še laserska epilacija, postopek, ki hkrati zajame večji del kože, a ga je treba večkrat ponoviti, saj z enim obiskom ne bomo dosegli želenih rezultatov.

Da ne bo reakcije ...

Kadar dlake odstranjujemo doma, je najboljše, da to opravimo zvečer, da se lahko koža, ki je zaradi depilacije nadražena, čez noč pomiri. Morebitne alergijske reakcije bomo preprečili, če se po odstranitvi dlak nekaj ur ne bomo sončili, na kožo pa ne nanašali krem, ki vsebujejo dišave. Če se bo koža kljub temu vnela, pordela, dlake pa se bodo vrasle, uporabimo hladilni gel in proizvode, ki zmanjšujejo pojav vraščanja dlak. Pred depilacijo se ne namakamo v vroči vodi, saj bo koža zaradi dolgotrajne kopeli mehkejša, občutljivejša in zato ranljivejša.

Poskrbeti velja, da bo koža dobro navlažena, saj je to pogoj za sijoč in zdrav videz.
Profimedia

Veter v laseh

Lepi, gosti in bleščeči lasje so čudovit okras naše zunanje podobe in izraz telesne vitalnosti. Za takšne lase je potrebna skrbna zunanja nega ter pravilna in zadostna prehrana lasnih korenin. Da bodo lasje kar najmanj trpeli na soncu, naj nam frizer redno striže poškodovane lasne konice. Tako bo vzdrževanje pričeske čez poletje enostavnejše, saj je zdrave lase lažje negovati. Pazimo, da si las tik pred odhodom na počitnice ne bomo barvali, prav tako jih tik pred zdajci ne bomo trajno kodrali. Obvezno si kupimo sredstvo za zaščito las pred škodljivimi vplivi ultravijoličnih žarkov - običajno so v obliki spreja, tekočino pa večkrat dnevno razpršimo po laseh. Lase bo zaščitil tudi navaden regenerator, ki ga nanesemo na lasne konice.

Mnogi se jezijo zaradi mastnih las - povečano mastnost lasišča najpogosteje povzroča vsakdanji stres, ki se ga nikakor ne znamo otresti. Najpomembnejša je pravilna nega, torej redno umivanje las. Privoščimo jim poseben šampon za mastne lase, katerega sestavine so še posebno blage, da ne dražijo lasišča. Ko lase šamponiramo, jih zmeraj masiramo ob lasišču, pena, ki drsi po njih, pa zadošča za konice. Po umivanju lase dobro izperemo, če je le mogoče, jih čim večkrat sušimo na zraku. Pazimo, da jih nikoli ne umivamo z vročo vodo, ampak vedno z mlačno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta