Življenje s parfumi je zapleteno: Kako diši vaša osebnost?

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
28.01.2024 02:00

Morda boste ob valentinovem podarili ali v dar dobili dišavo, a z nepremišljeno rabo lahko hitro pristanete v osladnem oblaku pačulija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stekleničke parfumov skrivajo številne zgodbe, a vse vam niso pisane na kožo.
Profimedia

Če ste med tistimi, okoli katerih ljudje, ko greste mimo njih, navdušeno ovohavajo zrak, veste, za kaj gre. "Seveda le, če se s svojim parfumom odlično ujemata in ustvarjata ozračje, zaradi katerega se vsi na svoji poti ustavljajo in presenečeno sprašujejo: 'Kateri prečudoviti vonj uporablja ta oseba?'" Tako v Raju parfumov razmišlja John Oakes in iskanje "svoje" dišave razlaga kot iskanje svoje največje ljubezni.

Kako torej najti pravega? Pri izbiri se vedno odločite le za tistega, pri katerem v trenutku začutite privlačnost, ki vam prebudi prave čute in vas v trenutku zapelje. Uporaba parfuma je, tako Oakes, dvakratno zadovoljstvo; prvo zadovoljstvo je rezervirano samo za vas, za intimnost med vami in njim, drugo pa je veselje, da z njegovim vonjem zadovoljujemo druge. Dober parfum ne bo izhlapel vsaj nekaj let, če ga boste hranili v škatli in na hladnem, temnem mestu. Če ga doseže svetloba, je njegov učinek precej bolj šibek.

Parfum, parfumska, toaletna ali osvežilna vodica

Večina parfumov je danes izdelana kot parfumska vodica (eau de parfum), toaletna vodica (eau de toilette), osvežilna vodica (eau fraiche) ali kolonjska vodica (eau de cologne). Najboljša in najčistejša oblika je ekstrakt ali koncentrat (extrait), ki pa je zaradi visokih stroškov izdelave s prodajnih polic skoraj povsem izginil. Ekstrakt običajno vsebuje 20 do 30 odstotkov čistega parfuma in je pomešan s čistim alkoholom. Je zelo obstojen, z največjo intenzivnostjo, dosegom in učinkom. Predstavlja najčistejši parfum in je torej zelo drag.

Perfume bottles with flower petals on light background. Perfumery, fragrance collection. Women accessories,Image: 346868968, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: no
Profimedia

Naslednja po intenzivnosti je parfumska vodica, vsebuje od 10 do 20 odstotkov čistega parfuma, in ker ni tako draga, naj bi bila zaradi dolgotrajnega učinka modra naložba.

Drugače je s toaletno vodico. Je veliko bolj lahkotna, saj vsebuje le štiri do osem odstotkov čistega parfuma, idealna naj bi bila za nežen učinek. Še bolj nežna je osvežilna vodica, saj vsebuje le dva do pet odstotkov parfuma. Primerna je za hitro osvežitev in nima dolgotrajnega učinka. Izdelana je po posebnem receptu, ki vsebuje citrusno olje grenivke in melise, včasih pa celo sivko in rožmarin. Eden prvih in vedno modnih izdelkov je No. 4711, ki je še danes klasika.

Nekateri parfumi so obstojnejši, drugi šibkejši. Na splošno pa velja, da je večina ameriških parfumov izdelana tako, da učinkujejo zelo dolgo, ker ameriške ženske to tudi pričakujejo. Francoski in italijanski parfumi naj bi bili manj obstojni, težili naj bi k večji eleganci in prefinjenosti. Ob vsem tem pa je treba vedeti še to, da je izbira parfuma najbolj osebna stvar.

Živeti s parfumi pa ni niti najmanj preprosto, obvladati je treba domala vso znanost, ki se je doslej razvila o njih. Ni dovolj, da nase nanesete le nekaj kapljic parfuma, daleč od tega! Treba ga je znati "nositi," izbrati pravega za našo osebnost, razpoloženje, za različne priložnosti, drugačna oblačila ...

Pri preizkušanju parfumov ne pretiravajte z vzorci, saj boste povsem zmedli svoje čutnice.
Profimedia

Naenkrat poskusimo le tri parfume in nič več

O parfumih obstajajo neštete razlage, romani, opevali in živeli so z njimi že stoletja. Ko izbiramo dišavo, si vzemimo čas, naj se nam ne mudi in bodimo dobro razpoloženi. Naenkrat poskusimo le tri parfume - nič več. Pri izbiri lahko pomaga tudi barva embalaže, ki nakazuje, kaj nas čaka v steklenički: roza sugerira nežnost, zelena agresivnost in podobno. Ko se odločimo, na kožo nanesimo le nekaj kapljic, najbolje na zapestje, kjer je koža najbolj topla. Toplota je za razvoj dišave izjemno pomembna. Počakamo trenutek, zapremo oči, in če nas spominja na nekaj prijetnega - smo izbrali pravega. V nasprotnem pri izbiri ne vztrajajte še isti dan, ampak to prestavite za naslednjič. Takrat se krog ponovno zavrti: torej zopet izberemo le tri vrste ... Mešanje več dišav lahko povzroči zmedo in zato lahko kupite parfum, za katerega boste po nekaj dneh ugotovili, da vam sploh ne ustreza.

Pri vsem tem pa je pomembno, da se ne ovijemo v oblak parfuma, ki morda moti našo okolico. Če ste mojster in znate izbrati pravo mero dišave, da ne posiljujete svoje okolice s premočnim vonjem parfuma, potem vse čestitke. Splošno pravilo je: bodite radodarni, a ne razsipni. Nič ni bolj neprijetnega kot stati v bližini osebe, katere parfum nosi njo. Po drugi strani pa, če ste preveč previdni, ne boste dosegli nobenega učinka.

Dišavo vedno izberemo v skladu z oblačili. K džinsu zagotovo ne sodi enak parfum kot k večerni svili, h kolesarjenju ali k službi. Zato naj bi imeli pri roki vedno več različnih dišav. Kupite jih toliko, kot si jih lahko privoščite, a kupujte dobro. Ni namreč parfuma, vsaj doslej še ga niso iznašli, ki bi bil primeren za vse letne čase in vse priložnosti. Vse se, to je zlato pravilo, prične pri milu - le na čisti koži lahko parfum razvije svoj pravi vonj. Samo ugibamo lahko, kako so parfumi "dišali" na Ludviku XIV., ki se skoraj nikoli ni umil, ampak se je raje samo dišavil.

Parfumerija je danes v svetu velik posel. Na svetovnem trgu pa obstaja prava vojna, kdo bo na njem sploh obstal. Veliko vlogo pri tem igra propaganda, v vsako novo dišavo pa proizvajalci vložijo ogromno kapitala, ki ga je treba vrniti v veliko večjih vsotah. Samo leta 1937 je bilo v svetu registriranih okoli 150.000 raznih vrst parfumov. Izdelovalci parfumov pravijo, da vsak parfum živi v času in da samo v nekem obdobju diši enako prijetno. Obstajajo takšni, ki dišijo enako celo desetletje, drugi pa izhlapijo že po nekaj urah. Pri njihovi izdelavi sodelujejo posamezniki osupljivih sposobnosti, tako imenovani nosovi. Novi parfum ustvarjajo v laboratorijih tudi po nekaj let.

Parfumi in nebesna znamenja

Astrologi so prepričani, da je treba parfume izbirati tudi po astroloških znakih. Ovni ne marajo romantičnih sladkih vonjav - ustreza jim Jean Paul Gaultier Classic z močno aromo ingverja in vanilje. Pri bikicah ne morete zgrešiti, če jim podarite parfum Yves Saint Laurent Opium. Komunikativnim dvojčkom ustreza Dolce & Gabbana Light Blue. Nežne rakovice obožujejo dišavo Calvin Klein Euphoria, strastni levi pa seveda tiste arome, ki budijo čutila - denimo Thierry Mugler Angel. Za device, pravijo, je zelo težko izbrati pravi parfum, ker so izrazite individualistke - še najmanj boste zgrešili, če jim podarite Clinique Happy. Tehtnico boste razorožili z vonjem zelenih jabolk in divjih jagod - Hugo Boss Women je pravo darilo zanjo. Škorpijoni, pogosto agresivni in nestrpni, potrebujejo aromo smol in vanilje - na kožo jim je pisan Calvin Klein Obsession. Optimistični strelci imajo radi nežne vonjave sandalovine, vanilje in gardenij - kombinacijo najdete v dišavi Gucci Rush. Samo na prvi pogled nedostopne kozoroginje bodo postale zelo "dostopne" ob vonju Lacoste Touch of Pink. Vedno zabavni vodnarji, ki ljubijo nekonvencionalnost, so kakor ustvarjeni za parfum Dali z jasminom, bergamotko in vrtnico. Čustvene ribe, ki jim ni lahko biti prijatelj, ker imajo zelo visoke standarde, pa nikakor ne bodo razočarane, če jim boste podarili dišavo, ki izžareva svežino in preprostost.

Chanel No.5 je morda res najslavnejši parfum na svetu, a mnogim je pretežek.
Profimedia

Ne pozabite odišaviti tudi svojega doma

Vpliv vonja na počutje je zelo močan, znanstveniki trdijo, da njegova moč presega okus po hrani, naši možgani posvečajo večjo pozornost vonju kot vidu. Vonj je prvo, kar zaznamo v novem prostoru, in zadnje, česar se zavemo v lastnem domu. Vonj po plesni ali ostankih hrane ustvari vtis zanemarjenosti tudi v čistem prostoru. Po drugi strani pa nekaj prahu in delna nepospravljenost delujejo nepomembno v hiši ali stanovanju, ki diši po soncu, dežju ali hišnih cvetlicah. Ponudba različnih dišečih sredstev začasno pomaga pri nevtralizaciji neprijetnih vonjav, njihovo delovanje pa je običajno kratkotrajno. Ta sredstva ne osvežujejo zraka, ampak nosnice prekrijejo z odišavljenimi olji. Bolje je najti in odstraniti vir neprijetnega vonja, odpreti vrata in okna, spustiti svež zrak v prostor. Prijetne vonjave ponujajo blazinica s sivkinimi semeni ali cvetovi, posajeni grmički bazilike na okenski polici ali balkonu, dišeče sobne rože ali cvetje iz okolja. Prinesimo v hišo ali stanovanje dišečo vejico bora, lovora, oljke, timijana, melise. Dišave se razširijo po celem stanovanju ali hiši in trajajo dalj časa. Posadimo in vzgajajmo dišavnice v lončkih znotraj doma, na terasah, balkonih in na vrtu. Vsakodnevno odpirajmo okna, po možnosti diagonalno, da se ustvari krožno gibanje zraka po prostoru. Sprehodimo se po prostorih in poskrbimo za odstranitev neprijetnih vonjav.

Tudi vašemu domu prija skrbno izbrana dišava, prefinjen potpuri je vedno dobra ideja.
Profimedia

Na nočno omarico postavimo okrasno blazinico, napolnjeno s sivkinimi cvetovi. V predale omar damo posušene limonine skorjice, na žarnico svetilke nakapamo nekaj priljubljenega eteričnega olja. V omare, predale in med posteljnino damo ročno izdelana dišeča mila. Odpremo prazno stekleničko parfuma in jo postavimo med perilo. V spalnici se odpovemo hrani, gledanju televizije, delu z računalnikom, branju knjig in vzdržujemo sproščeno atmosfero za nočni počitek.

Sami izdelajmo dišečo blazinico, ki izjemno lepo in nevsiljivo diši, pa še odganja molje. Iz naravnega blaga sešijmo blazinico z zadrgo na eni strani ali delu blazinice. Pripravimo mešanico iz posušene sivke, posušenih listkov rožmarina, nekaj suhih klinčkov, suhe limonine skorje, razdrobljenih cimetovih palčk. Napolnimo blazinico, zapremo zadrgo. Po določenem času zamenjamo vsebino z novo. Blazinico uporabimo za odišavljenje perila v omarah, postavimo jo na nočno omarico v spalnici ali v predal v dnevni sobi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta