Rogovilček pospešuje celjenje ran in zaustavlja krvavitve

Borut Cerkvenič
07.02.2021 04:11
Prav tako znižuje krvni tlak in lajša želodčne težave. Nabiramo ga vse leto.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odporen je proti zmrzali.
Wikipedia

​Drobnocvetni rogovilček (Galinsoga parviflora L.) je član družine nebinovk, domači imeni zanj sta rogovilc in rogovilčkov plevel. Izvira iz Južne Amerike. V višino zraste do 70 centimetrov. Steblo ima pokončno, razvejeno, zgoraj so vejice rahlo porasle z dlačicami. Listi so nasprotno nameščeni, jajčaste oblike, koničasti in rahlo dlakavi, robovi listov so nazobčani. Cvetni koški so široki do pet milimetrov, združeni so v pakobule. Cvetovi rogovilčka so belo-rumene barve. Rastlina je enoletnica in raste kot plevel na njivah, vrtovih, v škarpah, ruševinah. Odporna je proti zmrzali, tako da jo lahko najdemo tudi pozimi, vse do višine 1800 metrov nad morjem, seveda le, če ni snega.

Galinsoga parviflora
Profimedia

Rogovilček vsebuje rudninske snovi, železo, kalij in mangan, uživamo ga v mešanih solatah, juhah, prikuhah, omletah in čaju. Rastlino lahko nabiramo vse leto. Zaustavlja krvavitve, znižuje krvni tlak, lajša želodčne težave, prav tako pospešuje celjenje ran, zdravi sveže rane in odrgnine.

V juho, obaro in prikuho z njim.
Wikimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta