S kavča do droge: Pregon spletnega trga z mamili

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
04.10.2020 04:45

Za boj proti trgovini z drogami, ki teče po spletu, v ZDA deluje skupina JCODE.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med iskalno akcijo februarja letos v Los Angelesu so clani projektne skupine JCODE našli vec kot 100 kilogramov metamfetamina, na tisoce tablet, 22.000 dolarjev v gotovini in pakete, pripravljene za pošiljanje po pošti.
FBI

Skladišče, okrašeno s skromnimi rumenimi štukaturami, v Sunlandu v ameriški zvezni državi Kaliforniji je bilo urejeno in organizirano. Zaloge za pošiljanje, trak in materiali so bili zloženi ali razvrščeni v označene zaboje, v veliki škatli pa so bili paketi, ki so bili naslovljeni in pripravljeni za pošiljanje po pošti. Videti je bilo kot tekoče poslovanje po pošti. Dokler iskanje ni šlo v bolj skrite kotičke prostora. Agenti FBI, ameriške poštne inšpekcijske službe (USPIS) in preiskovalci s področja nacionalne varnosti (HSI) so pred dnevi našli približno 50 kilogramov metamfetamina ter vrečke in posode, polne tablet Adderall. Med odkritimi so bili tudi tehtnice, zapiralniki paketov in tri orožja.

V vsakem od paketov, ki so bili že napolnjeni ali so bili tik pred tem, da se blago naloži vanje, bi naslovnik v ZDA našel droge. Verjetnost, da posameznik umre zaradi prevelikega odmerka mamila, je v ZDA večja, kot da umre v prometni nesreči. Preiskava drugega prostora, ki se uporablja za pakiranje zdravil, je prinesla nov velik zaseg. Agenti so na obeh lokacijah odkrili več kot 100 kilogramov metamfetamina in približno 30.000 tablet - zavitke nevarnih zdravil v vrednosti nekaj milijonov dolarjev. Obe iskalni akciji sta skupaj z akcijami na drugih lokacijah privedli do aretacij več ljudi, povezanih s spletno organizacijo za preprodajo mamil, ki se je na temnem omrežju (darknet) pojavljala z več imeni. Zaradi prodaje mamil, zarote, pranja denarja in trgovine s strelnim orožjem organizatorjem grozi od 10 do 25 let zapora.

Preiskovalci pravijo, da je skupina na več spletnih mestih darkneta izvedla več kot 18.000 prodaj zdravil. Darknet je del interneta, do katerega se dostopa prek posebnega brskalnika in uporabnikom zagotavlja večjo anonimnost. Organi pregona menijo, da gre morda za enega največjih prodajalcev metamfetamina. Preiskovalci so dejali, da dokazi kažejo, da je skupina poleg pošiljanja drog posameznim kupcem po ZDA in v tujini dobavljala tudi drugim prodajalcem na darknetu in uličnim preprodajalcem mamil.

Križanje kriminala s tehnologijo

Operacije na območju Los Angelesa in podobna prizadevanja po ZDA ter v Evropi so bili rezultat združenega delovanja, imenovanega Operacija DisrupTor (prevedeno Motilec), ki so ga izvedle partnerske agencije, ki tvorijo skupino za kazenski pregon trgovine z opioidi na darketu (JCODE). Organi pregona so v ZDA in drugod v okviru akcije DisrupTor aretirali 179 posameznikov in zasegli več kot 500 kilogramov prepovedanih drog. JCODE, ustanovljen leta 2018, združuje prizadevanja FBI, USPIS, HSI, Uprave za boj proti drogam (DEA), ameriške carine in zaščite meja, ministrstva za pravosodje, mreže za odkrivanje finančnih kaznivih dejanj, pomorske kriminalistične službe, ministrstva za obrambo in urada za alkohol, tobak, strelno orožje in eksplozive. Ker mnogi od teh trgov prečkajo meje, je neprecenljiv tudi Europol kot mednarodni partner pri delu JCODE za globalni vpliv na trgovino z mamili na darknetu.

V operaciji JCODE v Louisiani maja letos so bile predpakirane vrecke, ki vsebujejo tablete Xanax in MDMA, pripravljene za odpremo, pa tudi ameriška valuta. Z iskanjem so odkrili sef s tabletami, stiskalnico za tablete in drugo opremo za njihovo izdelavo.
FBI

"Preiskovalci, dodeljeni JCODE, so specializirani za grožnje, kjer se tradicionalna kriminalna dejavnost križa s prefinjenimi tehnološkimi platformami," je na tiskovni konferenci, na kateri je predstavil rezultate akcije DisrupTor, dejal direktor FBI Christopher Wray. "Vsak dan si prizadevajo, da bi tem zločincem pokazali, da se ne morejo več zanesti na to, da se bodo skrili v temnem omrežju - ker se bomo infiltrirali v njihova omrežja, zaprli njihove nezakonite tržnice in jih privedli pred sodišče."

Darknet svojim uporabnikom ponuja anonimnost, kriptovalute - ki so najprimernejši način plačevanja na spletnih mestih darkneta - pa dodatne načine za zakrivanje transakcij. "Mnogi ljudje se s kavča hitreje prijavijo v računalnik in kupijo droge, kot da bi ponje šli na konec ulice," je dejal posebni agent FBI v Los Angelesu Christopher Siliciano. Verjame, da sta lahkotnost in prikritost, ki ju ponujajo ti trgi, naredili mamila dostopnejša.

Toda tisto, kar se od zunaj zdi nepregleden krog oddaljenih in anonimnih izmenjav, ni brez razpok. "Prodajalci morajo svoj denar še vedno spremeniti v gotovino, droge morajo prevzeti, jih prevažati," je dejal Siliciano. "Vse to pa se ne zgodi na internetu."

Člani skupine JCODE pri preiskavah v Los Angelesu februarja letos
FBI

Posebni agent HSI Christopher Hicks, ki deluje v ekipi JCODE v Los Angelesu, je dejal, da so ranljivi tudi kupci na darknetu. "Tudi če pošiljate stvari v poštni predal z lažnim imenom, morate odpreti ta nabiralnik. Poslanega paketa se morate dotakniti." Hicksovo posebno znanje je spremljanje denarja, namenjenega za droge, skozi vrtoglavo zapleten svet borz kriptovalut in aplikacij. "Ljudje mislijo, da so kirptovalute anonimna platforma, a obstajajo načini, da ugotovimo, kdo so ljudje za tem. Ni popolne anonimnosti," pravi.

Človeški davek mamil

A četudi darknet preiskovalcem omogoča vstop, preiskovanje ni enostavno. Nathan Cocklin, posebni agent FBI, ki vodi delovno skupino JCODE v Los Angelesu, je dejal, da je partnerstvo pri teh zapletenih in dolgotrajnih primerih edini način, da je lahko kazenski pregon učinkovit. "Nihče od nas ne more ničesar storiti sam,“ je pojasnil, "vsak od nas v preiskavo prinese določeno znanje."

Skupna preiskovalna prizadevanja so v zadnjih desetih letih prinesla izjemne uspehe, pri čemer so organi pregona uničili več glavnih tržnic darkneta. Eden zadnjih zasegov je bil Wall Street Market leta 2019, ko so bili skrbniki spletnega mesta obtoženi ne le upravljanja nezakonitega trga, ampak tudi kraje vsega denarja, ki je bil na njegovih skrbniških in uporabniških računih. Učinek snežne kepe v akcijah preiskovalcev skupaj z nekaterimi odmevnimi prevarami, kakršna je bila izvedena na trgu Wall Street Marketa, je spodkopal zaupanje kupcev in prodajalcev v ta trg. "Zato ima početje organov odkrivanja in pregona vpliv na ta trg," je pojasnil Cocklin. "Vlada vse večje nezaupanje."

Director FBI Christopher Wray je predstavil prizadevanja JCODE.
FBI

Siliciano je dejal, da če je težje najti in kupiti zdravila, upa, da bo več ljudi poiskalo pomoč. Iskanje kupcev na darknetu je bilo vedno drugi cilj preiskav JCODE, saj pogosto razkrijejo sezname ljudi, ki so kupovali droge. Agenti obiščejo nekatere od teh kupcev, da bi jim sporočili, da njihovi nakupi niso anonimni, kot verjamejo, in ponudili informacije in denar za zdravljenje v upanju, da ne bodo več kupovali droge. "Teh primerov ne morete obravnavati, ne da bi se vas dotaknil uničujoč človeški davek teh mamil - davek lastnega življenja in ljubljenih ljudi," je dejala posebna agentka Maggie Blanton, nadzornica v enoti za organizirani kriminal na sedežu FBI. "Zato so te spletne tržnice tako skrb vzbujajoče in zato je bil JCODE ustvarjen za boj proti njim."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta