S preventivnimi ukrepi nad nevihte in neurja: Ko zagrmi, nikar pod drevo

NR
26.07.2020 04:10

Poletni meseci prinašajo poleg vročine tudi nevihte in neurja, ki povzročajo škodo. To je možno omiliti ali preprečiti z nekaterimi preventivnimi ukrepi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Nestanovitno vreme poleti je lahko nevarno tudi za posameznika, zato velja prav tako upoštevati osebno zaščito, je zapisano na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje. Slovenija spada zaradi svoje geografske lege, reliefnih značilnosti in podnebnih razmer med najbolj nevihtna območja v Evropi. Nevihte in neurja se pojavljajo predvsem v topli polovici leta, njihov nastanek pa je običajno pogojen z nestabilno atmosfero. Posledice neurij se kažejo med drugim v lokalnih in hudourniških poplavah, zemeljskih plazovih, vetrolomih in poškodovanih cestah. Njihov nastanek je sicer krajevno in časovno težko napovedati, a v upravi kljub temu svetujejo redno spremljanje vremenske napovedi, še posebno ob načrtovanju aktivnosti na prostem.

Tudi dežnik privlači strelo

Ob neurju ali nevihti odsvetujejo uporabo telefonov in drugih električnih naprav. Mobilni telefoni so za uporabo sicer varnejši v notranjosti zgradb, a le, če niso priključeni na električni vir. Najvarnejše mesto je v večji zaprti stavbi, opremljeni s strelovodom. Če se ob neurju znajdemo na prostem, v upravi svetujejo izogibanje odprtim površinam, drevesom, vodnim virom, visokim zgradbam in kovinskim predmetom. Nevarna je lahko tudi uporaba dežnika, saj ta privlači strelo. Med neurjem je treba poskrbeti še za domače živali, ki naj bodo v zaprtih prostorih.

Med točo ne ustavljamo v predoru

Vrtove je pred neurjem priporočljivo zaščititi s protitočnimi mrežami ali koprenami. Vozila pa najbolje zavarujemo tako, da jih parkiramo v garažo in pod nadstreške ali pa jih prekrijemo s pregrinjalom.
Med nevihto ali neurjem je treba ustrezno prilagoditi vožnjo in posebno pozornost nameniti morebitnim večjim količinam vode na cestišču in plazenju. Če pada toča, vozila ne smemo ustavljati pod nadvozom, mostom ali v predoru, ampak je treba zapeljati na najbližje počivališče ali parkirišče, še svetujejo v Upravi za zaščito in reševanje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta