(SAMOGOVOR) Leto 0 slovenske zgodovine

Uroš Esih Uroš Esih
24.05.2020 06:00

Na začetku pandemije nam ni bilo nič jasno, razen tega, da naj bi bilo po njej vse drugače, kot je bilo pred njo. Kam v resnici plujemo, nam je bilo še manj jasno - čeprav presenečenj glede na pretekle izkušnje ni moglo biti, ker je vlado v tretje sočasno prevzel največji osamosvojitelj med aktivnimi v politiki, Janez Janša.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če bomo šli naprej, je pred nami prihodnost, če bomo šli nazaj, pa orbanovska druga republika.
Epa

Sredi marca je bila negotovost dvojna. In s tem tudi dvakratno obtežena atmosfera negotovosti in tesnobe za povprečnega državljana. Kako globoko v naša življenja bo zarezal virus in koliko življenj bo vzel, je bila uganka. Nagnjeni k črnogledosti, kot smo, smo si večinoma risali črnoglede scenarije, najbolj črnogledega pa je postavil kar šef stroke, novi direktor NIJZ Milan Krek. Brez sprejetih ukrepov bi lahko po njegovi oceni imeli 90 tisoč mrtvih. Realnost in sreča je, da imamo po prvem valu natančno 900-krat manj žrtev epidemije, kot je v svarilnem scenariju napovedoval šef javnozdravstvene stroke. Zdravstveno gledano smo jo odnesli sorazmerno dobro, tudi v primerjavi z razvitejšimi državami.
Koliko nas bo prvi val epidemije stal ekonomsko, sploh pa politično gledano, bomo ugotavljali in se prerekali še leta dolgo. Pri številkah bo prepir podoben tistemu o zloglasnem Zujfu iz časa druge Janševe vlade. Debatiralo se bo, ali bi lahko učinkovitejše okrevanje ekonomije izpeljali z manjšim porastom javnega dolga, ki spet sili proti rekordnim številkam.
Politično gledano pa so stvari mnogo bolj zagonetne, skrb vzbujajoče, a za zdaj odprte. Zgodovina se odvija v živo. Čeprav je za zdaj epidemije konec, je predsednik vlade še vedno v vojni. Vemo, s kom. Z mediji, pravosodjem, nevladniki, protestniki, profesorji humanističnih in družboslovnih fakultet, kulturniki, umetniki in zabavljači, ki državljanov ne zabavajo po monokulturnih notah. Seznam, s kom vse je v vojni, je še bistveno daljši. Za aktualno stanje vojnih napovedi je treba ažurno spremljati twitter profil predsednika vlade, ki ga ponuja kot alternativo informiranja prek "dominantnih" medijev. Najmanj zgrešimo, če rečemo, da je v vojni z vsemi, ki ne simpatizirajo s politiko njegove stranke. Janša si želi absolutno večino. Kot osamosvojitelj se spogleduje s plebiscitarno večino. Že dolgo tako razmišlja, dobro desetletje tudi naglas. Odkar je maja 2009 predstavil idejo o drugi republiki. V času druge vlade je ni uspel uresničiti. A ideji se ni odrekel, po koncu svojega drugega vladanja je zapisal, da če bomo šli naprej, je pred nami druga republika, če bomo šli nazaj, pa socialistična republika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.