Kako do kosila v pičle pol ure

Zora Štok Zora Štok
26.05.2024 03:00

Hiter tempo sodobnega vsakdana nas včasih spravi v slabo voljo tudi v kuhinji. A z malo iznajdljivosti bomo dober obrok pripravili tudi v pol ure.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mineštra
Profimedia

Ne samo hiter življenjski tempo, tudi vse lepše vreme, ki kar kliče po preživljanju prostega časa na prostem, nas sili k razmišljanju, kako v čim krajšem času pripraviti spodoben vsakdanji obrok. In da bo ob tem hrana domiselna, obenem zdrava in okusna, tako da bodo domači zadovoljni z njo. Se morda sliši neuresničljivo? Daleč od tega. Prav preprosto zna biti, sploh če si v hladilniku in shrambi naredimo zalogo živil in drugih sestavin, potem ko smo si vsaj omislili, če že ne zapisali nekaj idej.

Ne spreglejmo bulgurja

Ne le testenine, krompirjevi svaljki iz zamrzovalnika, hladilnika ali iz bližnje trgovine, riž, tudi kakšna žitarica, ki nam v kuhinji ni prav domača, so primerni za pripravo hitrih in zdravih obrokov. Bulgur ima to dobro lastnost, da ga sploh ni treba kuhati. Najprej ga skozi cedilko speremo pod tekočo vodo, potem ga damo v skledo, prelijemo z vročo vodo in pustimo, da nabrekne. V tem času narežemo zelenjavo - korenje, brokoli, gomolj zeleno ali stebelno zeleno, kolerabo, papriko, bučke, čebulo, šparglje …, kar pač imamo pri roki. Narezano zelenjavo prepražimo na maslu ali olju, jed bo še posebno okusna, če jo pripravimo z olivnim oljem. Potresemo jo z malo soli in popra, dodamo ščepec dimljene mlete paprike, žličko karija in različna sesekljana zelišča. Sploh meta se lepo poda v jedi z bulgurjem. Ko je zelenjava nared - pazimo, da se ne zmehča preveč - preverimo, ali je bulgur že dovolj mehek. Precedimo ga in dodamo zelenjavi. Premešamo, po želji dodatno začinimo (lahko dodamo tudi malo sojine ali ribje omake), na koncu dodamo narezano mlado čebulo in jed je gotova. Z različnimi svežimi solatami imamo okusen in zdrav obrok, primeren tudi za vegetarijance.

Če pa ne moremo brez mesa, na olju najprej prepražimo na majhne koščke narezano piščančje belo meso ali na kocke narezano teletino, potem pa dodajamo zelenjavo. Bulgur z zelenjavo lahko ponudimo tudi kot prilogo h kakšnemu dobremu zrezku, lahko pa jed ohladimo, ji potem dodamo olje, limonin sok ali kis in imamo izdatno solato; s svežimi zelišči (koriander, peteršilj, listi zelene, drobnjak) bo še pridobila pri okusu. Bulgur lahko uporabimo tudi za zgostitev različnih zelenjavnih juh in za polpete.

Zelenjavne dobrote
Profimedia
Solata z bulgurjem
Profimedia

Italijani že vedo

Ko se bliža poletje, je pravi čas, da izkoristimo vse, kar nam vrtovi in njive ponujajo. Da se hranimo najbolj zdravo, kar se da - sezonsko in lokalno. Pri pripravi testenin, rižot in njokov naj omake zamenja zelenjava, z dodatkom mesa ali rib si lahko vsak dan pripravimo drugačno jed. Z zelenjavo lahko kombiniramo tudi ajdovo in proseno kašo, ne pozabimo na lečo in čičeriko. Če si jih skuhamo v naprej ali uporabimo že kuhane iz konzerve, prihranimo veliko časa. Če imamo radi jedi na žlico, je zdaj čas za pripravo slavne italijanske juhe minestrone (mineštra). Pisana spomladanska zelenjava in kakšne majhne, kratke testenine so kot nalašč za hitro pripravo. Italijani že vedo, kako se dobro in zdravo prehranjevati z lokalnimi in sezonskimi sestavinami in njihov minestrone je ena tipičnih jedi. Kot si skozi leto sledijo sezonske sestavine, tako se spreminja priprava mineštre. Dajmo si duška in si jo pripravimo tudi sami. Ali pa uporabimo katerega od številnih receptov za vse mogoče oblike testenin. Včasih zadostujejo že češnjev paradižnik, malo česna, kak slan inčun in olivno olje, pa so nared špageti za prste polizat. In nadvse uporabna caponata - pečena zelenjava, med katero prevladujejo jajčevci. Tekne topla ali hladna, kot samostojna jed s kosom kruha ali kot priloga k mesu, njokom, polenti ali testeninam.

Šparglji, pršut, sir

Če je že sezona špargljev, pa jo izkoristimo do konca. Morda enkrat namesto v juhi, fritaji ali ob mesu s pršutom in sirom. Lahko tudi za lahko večerjo, ni nujno, da za kosilo. Špargljem odlomimo spodnji oleseneli del (ne zavržemo, pač pa s korenjem, zeleno, pastinakom in korenom peteršilja skuhajmo zelenjavno jušno osnovo). Šparglje potem ovijemo z rezino pršuta (ali pancete) in jih na hitro spečemo v ponvi brez maščobe, istočasno pa v drugi ponvi pečemo rezine sira za žar. Naložimo na ogret krožnik, prej pripravimo kakšno solato in uživajmo v jedi, pripravljeni po načelu manj je več. Torej malo sestavin, a izjemen okus. In predvsem malo porabljenega časa za pripravo.

Pri hitri pripravi jedi ne pozabimo na ribe. Običajno jih jemo s krompirjem. Ko hitimo, krompir narežemo na kose in ga skuhamo v slani vodi, ga dobro odcedimo, dodamo sesekljan peteršilj in malo česna in priloga je nared. V tem času bo pečena tudi kakršnakoli riba običajne velikosti, lahko pa seveda uporabimo že filetirano ribo in bo čas priprave še krajši. Če pečemo ribje filete, lahko proti koncu pečenja dodamo malo sladke smetane in kaper, tako bo jed iz preproste postala prav imenitna.

Pripravo hitrih obrokov si olajšamo tudi tako, da si pripravimo seznam in poskrbimo za primerno zalogo sestavin in si organiziramo delo v kuhinji. Meso mariniramo dan prej, tako se bo naslednji dan hitreje speklo. Uporabljamo meso, ki ne potrebuje veliko časa za peko (piščančji file, svinjska ribica ali vratovina, teletina, uležani goveji zrezki, mleto meso). In najprej začnemo peči meso, potem se lotimo zelenjave in morebitne druge priloge. Če nam ostane na primer polenta, jo z vilicami razdrobimo, prepražimo na maščobi in dodamo origano, rožmarin ali majaron ter zdrobljen feta ali kakšen drug sir. Če imamo sušen vložen paradižnik, dodamo še tega in iz ostankov smo dobili odlično prilogo. Ko kuhamo riž, ga skuhamo dvojno količino. Neporabljenega shranimo v hladilniku in naslednji dan pripravimo kakšno tajsko ali kitajsko jed s pečenim rižem. Povsem preprosto je - na olju na hitro prepražimo narezano zelenjavo, dodamo malo sojine ali ribje omake. Pražimo jo le dve do tri minute. Potem dodajamo riž in ga med mešanjem pražimo na visoki temperaturi. Nikakor ne zalivamo s tekočino, pečen riž mora ostati suh. Dodamo ga lahko h kakšnemu kosu mesa ali ga s solato ponudimo kot samostojen obrok.

Zapisano je seveda le nekaj namigov, kako si olajšati delo v kuhinji in prihraniti čas. Receptov je dovolj na vsakem koraku, le odločiti se moramo in se lotiti kuhanja.

Linguine z lososom
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta