Sin umorjenega Ivana Krambergerja išče resnico o očetu

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
19.12.2021 05:30

Ivan Kramberger mlajši je z režiserko Majo Weiss posnel dokumentarni film o svojem očetu in njegovi vlogi pri osamosvojitvi Slovenije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ivan Kramberger mlajši raziskuje politično vlogo svojega očeta. Foto: Osebni arhiv

Osebni arhiv

Po četrtkovi premieri v Ljubljani bo v ponedeljek ob 19. uri v Lutkovnem gledališču Maribor še mariborska premiera filma Beli bojevnik v črni obleki, dokumentarnega filma o vlogi in vplivu Ivana Krambergerja, dobrega človeka iz Negove, na osamosvojitev Slovenije.

"Vedno sem si želel, da bi nastal film o življenju mojega očeta, ta ideja je v meni zorela že dolgo časa," pravi Ivan Kramberger mlajši. "Zaključujem podiplomski študij in za magistrsko nalogo sem si zadal raziskati vlogo in vpliv Ivana Krambergerja pri osamosvojitvi Slovenije. Pri raziskovanju virov sem opazil, da se je na Ivana Krambergerja pozabilo in se ga ob osamosvojitvenih procesih zelo malo omenja. Omenjen ni v nobenem od zvezkov Enciklopedije Slovenije, Enciklopedije osamosvojitve Slovenije, v nobenem učbeniku, v šolah se o Ivanu Krambergerju ne učijo na nobeni stopnji izobraževanja. Moja generacija se je sicer z Ivanom Krambergerjem srečala v Cicibanu, kjer je bila opisana knjiga Trnova pot Ivana Krambergerja z ilustracijami Boža Kosa. Bilo je več pobud za film, a nobena ni dozorela do te mere, da bi se realizirala, dokler pred desetimi leti nisem srečal Maje Weis."

Zamisel za film je bila namreč njena. "Ne vem več, kje sem pravzaprav izvedela o Ivanu mlajšem, mogoče sem prebrala članek ali ga celo videla na televiziji. Starejšega Ivana Krambergerja pa se zelo dobro spomnim, saj sem ga, ko je bil najbolj dejaven kot kandidat za predsednika na prvih demokratičnih volitvah leta 1990 še za časa SFRJ in potem še v drugo leta 1992, srečevala na Tromostovju in mi je bil hkrati fascinanten in neznanka. Sem pa že leta 1988, ko je režiser in scenarist Bojan Labović iz Maribora, diplomant FAMU in letos prvič direktor Festivala slovenskega filma, montiral na 16 mm prvi slovenski portret o Krambergerju z naslovom Moja prva knjiga, v sosednji montaži na RTV SLO montirala svoj prvi dokumentarni esej Umiranje voda. Leta 2011 sem stopila v stik z Ivanom Krambergerjem mlajšim in mu predstavila zamisel, da bi naredila film o sinu, ki išče resnico o svojem očetu in njegovi tragični smrti. Dvojni portret sina in očeta: Ivana Krambergerja mlajšega in Ivana Krambergerja, dobrega človeka iz Negove. Tako je nastala zgodba sina v iskanju resnice o očetu, ki traja trideset let."

Ivan Kramberger 30. junija 1991 v Gornji Radgoni med vojno za Slovenijo Foto: Boris Jaušovec

Boris Jaušovec

O vsebini filma scenarista nočeta veliko povedati. "Film si je treba ogledati, lahko pa vam izdam, da vam bo segel do srca in zarosil oči. Se pa marsikatera tančica skrivnosti o življenju Ivana Krambergerja v filmu nehote razkrije," pravi Kramberger mlajši. "Lepo se prepletata zanimiva in na koncu tragična pot Ivana Krambergerja ter sporočilo, ki ga je Ivan Kramberger nosil v sebi, da je treba pomagati drugim, posebej tistim, ki so pomoči potrebni, vsekakor pa ne smemo pozabiti niti na sebe, saj če v sebe ne vlagaš, boš težko delil drugim. Glavno sporočilo filma je, da Ivan Kramberger v nas še vedno živi, da so se njegovi ponarodeli izreki uresničili in da Slovenci moramo stopiti skupaj, če želimo, da nam bo danes in jutri lepše."

Ivan mlajši, ki je dva tedna po atentatu (7. junija 1992 v Jurovskem Dolu) dopolnil šest let, se očeta spominja predvsem kot dobrega in razumevajočega. "Vse ostalo o njem, od težkega življenja do tragične smrti, sem raziskoval sam ali pa so mi povedali drugi. Zanimivo, da je napisal deset knjig, o njem pa so bile po smrti napisane samo tri - Iskanje resnice Srečka Logarja, Krambergerjeva opica Ricka Harscha in Dobri človek iz Negove, ki so ga napisali novinarji Dnevnika. Sam se trudim, da grem po očetovih stopinjah, predvsem na področju humanitarnosti in prostovoljstva."

Osamosvojitveno slavje 26. junija 1991 v Ljubljani Foto: Boris Vugrinec

Boris Vugrinec

O vlogi in vplivu Ivana Krambergerja pri osamosvojitvi Slovenije pripravlja tudi magistrsko delo. "Na temo osamosvojitve Slovenije je narejenih ogromno raziskav, znanstvenih in drugih del. Vloge in vpliva Ivana Krambergerja pri osamosvojitvi Slovenije pa ni raziskal še nihče, Igor Kršinar se je leta 1994 v svojem diplomskem delu ukvarjal z analizo politične dejavnosti Ivana Krambergerja. Sam sem absolvent magistrskega študijskega progama mednarodne in diplomatske študije na Fakulteti za državne in evropske študije Nove univerze in z mentorjem, prof. dr. Jernejem Letnarjem Černičem, sva sklenila, da je tema primerna za nadaljnjo raziskavo. Čaka me še ogromno raziskovanja, saj je gradiva res veliko, predvsem pa je moj namen raziskati, kakšna sta bila vloga in vpliv Ivana Krambergerja pri osamosvojitvi Slovenije."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta