Slovenska premiera: Karavanski superb ostaja prva izbira kupcev

Peter Pirkovič
21.04.2024 03:00

Prevozili smo prve kilometre z novo generacijo škode superb. To je četrti superb, rojen v novem tisočletju. Grajen je na isti tehnični osnovi kot VW passat, z njim pa si deli tudi proizvodno linijo v tovarni v Bratislavi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Superb vstopa v svojo četrto generacijo tudi na našem trgu.
Peter Pirkovič

Le nekaj tednov po premieri Volkswagnovega passata je na vrsto prišel še Škodin zelo priljubljen predstavnik srednjega razreda. Statistika iz preteklosti kaže, da se slovenski kupec najpogosteje odloči za kombijevsko karoserijsko izvedbo z dvolitrskim dizelskim motorjem s 110 kilovati. In v zelo podobno smer bo šlo tudi v prihodnje. Do konca leta načrtujejo, da bodo na slovenske ceste poslali okrog 300 primerkov tega češkega velikana, kjer bo karavan predstavljal večji del prodaje. Kot so nam povedali pri Škodi, je limuzinskega superba že možno naročiti, a prve pošiljke iz tovarne k slovenskim trgovcem pričakujejo šele septembra.

Z novo izdajo se je češki velikan malenkostno dimenzijsko okrepil. Z dolžino 4,91 metra je za štiri centimetre daljši od predhodnika (karavan je dolg centimeter manj), medtem ko medosna razdalja ostaja enaka - 2,84 metra. Te dimenzije dajejo jasno vedeti, da prostora v potniški kabini ne primanjkuje. Ne na zadnjih sedežih kot tudi ne za prtljago v zadnjem delu avtomobila. Karavan premore kar 690 litrov uporabnega prostora, kar je 30 litrov več kot predhodnik, dodatno pa ga je s preklopom naslona zadnje klopi mogoče povečati na 1920 litrov. Prtljažnik v limuzini meri začetnih 645 litrov.

Karavan premore kar 690 litrov osnovnega prtljažnika.
Peter Pirkovič
Niso pozabili niti na "simply clever rešitve" s posebnimi žepi za mobilnike na hrbtni strani sedežev in naslonom za roke na zadnji klopi z integriranim držalom za prenosne tablice.
Peter Pirkovič

Ker si superb deli tehnično osnovo s passatom, sta si tudi v nekaterih karoserijskih delih zelo sorodna. Denimo stranska vrata, šipe in streha so identični, oblikovne razlike pa so opazne predvsem na sprednjemu in zadnjemu delu. Novi superb ima tipičen Škodin nos z LED-matričnimi žarometi, ki ostro zrejo v svet, in prečnimi ostrimi linijami tako na odbijaču kot na maski. Zadek nima po sredini zvezanih luči, so pa te precej ozke in se nadaljujejo v vrata prtljažnika, med njimi pa sedi velik napis Škoda. Pod zavihkom je potem še prostor za registrsko tablico, spodnji del odbijača pa je relativno zadržan.

Zelo razkošno in napredno deluje v notranjosti. Digitalni merilniki in velik osrednji zaslon vozniku posredujejo veliko potovalnih informacij, hkrati pa je preko sredinskega zaslona omogočeno upravljanje vseh funkcij in sistemov v avtomobilu. Na sredinski konzoli so namestili še tri pametne vrtljive gumbe, ki omogočajo, da z njimi upravljamo temperaturo v kabini, aktiviramo ogrevanje ali zračenje sedežev, izbiramo jakost zračenja, glasnost na radijskemu sprejemniku, izbiramo vozni profil ali pa povečujemo zemljevid na navigaciji. Razvojniki so v superbu uredili tudi veliko število odlagalnih mest, hkrati pa niso pozabili na "simply clever rešitve". Zdaj je dežnik na voljo v obeh vratih, prtljažni rolo je lahko električen, posebni žepi za mobilnike so na hrbtni strani sprednjih sedežev, na voljo pa je tudi naslon za roke na zadnji klopi z integriranim držalom za prenosne tablice. Izpostaviti velja še to, da superb nima več klasične prestavne ročice, pač pa majhen vzvod na volanskem obroču, zato je tudi več prostora na sredinski konzoli.

Karavanski superb, ki se je rahlo približal nemškemu dizajnu, v dolžino meri 4,91 metra.
Peter Pirkovič
Cena se začne pri 34 tisočakih, enega več je treba odšteti za karavan.
Peter Pirkovič

Motorna paleta vsebuje dvolitrski dizel s 110 kilovati in tistega s 143 kilovati moči, kjer se moč razporeja na vsa štiri kolesa. To možnost bo imel še dvolitrski bencinski turbomotor s 195 kilovati, ki velja za najzmogljivejšega v ponudbi, hkrati pa bo v ponudbi še enak motor s 150 kilovati in vstopni elektrificiran 1,5-litrski TSI s 110 kilovati moči (48-voltni sistem). Ročnega menjalnika ni več. Superb combi ostaja na voljo kot priključni hibrid, le da zdaj tega poganjata 1,5-litrski TSI in elektromotor, ki razvijata sistemsko moč 150 kW (204 KM), baterija pa je s 13 kWh zrasla na 25,7 kWh, kar naj bi bilo dovolj za 100 kilometrov električne vožnje, dvakrat več kot pri prejšnji generaciji. Baterijo se da polniti z močjo do 50 kW.

Sprememba je tudi pri opremi. Starih uveljavljenih paketov opreme ni več. Izjema ostaja le bogato založeni L&K, slednjemu pa sta se pridružila osnovni paket Essence in srednji paket Selection. 34.327 evrov je cena najosnovnejšega novega superba pri nas. Začetna razlika med karavanom in limuzino je dobrer tisočak. Cen za bencinsko in priključnohibridno različico še nimajo, zato je trenutno najdražji superb combi L&K z dvolitrskim 142-kilovatnim motorjem in s pogonom na vsa štiri kolesa. Takšen stane 50 tisoč evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta