Slovenski alpinisti so se znova zapisali v zgodovino himalajizma s težkim vzponom po prvenstveni smeri

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
14.11.2021 04:40

Luka Stražar in Nejc Marčič sta opravila prvi pristop preko severozahodne stene himalajskega šesttisočaka Tsoboje: Zares himalajska izkušnja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nejc Marčič in Luka Stražar na vrhu Tsoboja Foto: Luka Stražar

Luka Stražar

Cilj Luke Stražarja in Nejca Marčiča je bila 6686 metrov visoka gora Tsoboje, ki se strmo vzpenja nad dolino Rolwaling na osrednjem delu nepalske Himalaje. Na markantni šesttisočak na odmaknjenem himalajskem območju, na kartah je zanj najti tudi imeni Chobutse ali Chobuje, se je prvič povzpela nemška alpinistična odprava leta 1972, toda po severovzhodnem grebenu. Leta 2015 je Nepalec Mingma Gyalje Sherpa opravil solo vzpon po zahodni steni, toda severozahodna stena, kjer plezanje dodatno otežujejo hud mraz in siloviti vetrovi, je ostajala nepreplezana. Slovenska alpinista sta med 28. in 30. oktobrom opravila prvi pristop preko severozahodne stene in dosegla vrh.

Ljubljančan Luka Stražar, član Akademskega alpinističnega odseka, in Nejc Marčič iz Alpinističnega odseka Planinskega društva Radovljica sta v treh dneh uspela v alpskem slogu preplezati 1700 metrov visoko prvenstveno smer v severozahodni steni gore. Poimenovala sta jo Slovenska direktna in jo ocenila z ED (najvišja stopnja francoske šeststopenjske lestvice), M5, AI5. "Prvenstvena smer je prava kombinacija tehnične zahtevnosti in plezanja na veliki višini, veter in mraz pa sta izkušnjo naredila zares himalajsko," sta povedala.

Takole "zračno" je v osrednjem delu stene. Foto: Nejc Marčič

Nejc Marčič

A na odpravi se je zapletlo že prav na začetku. Nejc Marčič je ob prihodu v bazo v začetku oktobra zbolel ter z visoko vročino in simptomi angine prvih sedem dni preležal v postelji. "Ob bolezni so seveda bili tudi težki trenutki, a sem bil za odpravo zelo motiviran, kar je pomagalo prebroditi težave. Do zadnje aklimatizacije sem se nekako pobral in tam prvič videl najin cilj, severozahodno steno. To mi je vlilo veliko novih moči. Največji vtis je name naredil strm osrednji del smeri z res napetim plezanjem. Zelo sem zadovoljen, da sem se lahko po bolezni na začetku sestavil in z Luko odplezal odlično smer tik pred iztekom odprave," je strnil vtise.

Luka Stražar, vodja alpinistične odprave Rolwaling 2021, ki jo je sofinancirala tudi Planinska zveza Slovenije, na neuspeh ni pomislil. "Ob začetnih nevšečnostih je bilo ključno ohraniti potrpežljivost in verjeti v to, da se bo Nejc pobral. V pomiritev je bila misel, da so na vseh športnih turnirjih pomembne zmage ob koncu in ne uspehi takoj na začetku."​

Skupno 1700-metrsko prvenstveno smer v severozahodni steni Tsoboja odlikuje zahtevno in izpostavljeno plezanje v osrednjem delu, kljub strmemu terenu pa sta slovenska alpinista našla dve odlični mesti za bivakiranje. Vzpon so zaznamovali nizke temperature in močan veter s pršnimi plazovi.

"Prvi dan nama je nekaj težav povzročil tanek krhek led. En raztežaj sva se morala celo spustiti po vrvi, potem ko sva ugotovila, da ne bova našla prehoda čez strme plošče, prekrite z žledom. Bivak prvega dne sva tako morala poiskati nekoliko nižje, kot sva upala sicer. S samo lokacijo pa sva imela izredno srečo, saj sva v zelo strmem terenu našla dovolj prostora za razmeroma udobno noč. Osrednji del je bil tehnično najzahtevnejši s kar nekaj zares napetimi raztežaji. V zgornjem delu pa sva v sicer lažjem terenu svojo smer morala prilagoditi močnemu vetru, ki je pihal nenehno. Drugi bivak sva izdelala v ledeniški razpoki. Taktika, da s seboj ne vzameva šotora, se nama je obrestovala. Na vršnem grebenu sva imela izredno srečo, da je bila severna stran gore nekoliko v zavetrju, sicer ne vem, če bi uspela 'pririniti' do vrha," je vzpon opisal Stražar. Ker ima Tsoboje dva vrhova, med katerima je le neznatna razlika v višini, sta se, da bi se izognila zmedi, povzpela na oba, tako na centralni kot vzhodni vrh gore. Sestopila sta po zahodni strani in bazo dosegla ravno na predvečer predvidenega odhoda odprave v dolino.

Pod skalnim previsom sta prebila prvo noč in se drugega dne spet zagrizla v strmino. Foto: Luka Stražar

Luka Stražar

Po mnenju Luke Stražarja je bilo za njun uspeh ključno dobro poznavanje med soplezalcema in dobršna mera izkušenj s plezanjem na Himalaji. Luka in Nejc sta že uigrana alpinistična naveza, ki je prejela zlati cepin za leto 2012 za prvenstveno smer Sanjači zlatih jam v severovzhodni steni K7 West (6615 m), ki sta jo preplezala leta 2011 v Pakistanu. Leta 2012 sta preplezala prvenstveno smer Modri dirkač v takrat še nedotaknjeni zahodni steni Janaka (7009 m) na Himalaji, skupaj s soplezalci iz SMAR - slovenske mladinske alpinistične reprezentance leta 2013 pa novo smer po Vzhodnem stebru na Kang Ri (6200 m) na Himalaji. Na odpravi Anapurna 2017 sta opravila vzpon po normalni smeri na osemtisočak do 7200 metrov. Stražar je nato z Alešem Česnom in Britancem Tomom Livingstonom prejel tudi zlati cepin 2019 za prvi pristop na Latok 1 s severne strani.

Člana odprave Rolwaling 2021 sta bila tudi Marko Prezelj (AO PD Kamnik) in Matija Volontar (AO PD Jesenice), ki sta med 28. in 30. oktobrom opravila poskus v vetru zelo izpostavljeni zahodni steni gore Tsoboje. V jugozahodnem razu sta ob skalnem in plezanju mešanega terena dosegla višino 6100 metrov. Tam so ju močni sunki vetra prisilili v umik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta