Smučišče Obertauern: Turisti so noreli, lokalcem pa ni bilo nič jasno

Uroš Gramc Uroš Gramc
04.02.2024 02:00

To avstrijsko smučišče so na svetovni zemljevid postavili sloviti The Beatles, slovi pa po rekordnih količinah snega, kar dobro vedo tudi številni Slovenci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Uroš Gramc

Ste morda bili na edinem koncertu legendarne zasedbe The Beatles v Avstriji? Najbrž ne, ker je bilo marca davnega leta 1965 in vstopnic sploh ni bilo mogoče dobiti. Dogodek niti ni bil napovedan, zgodil se je spontano, pravi urbana legenda. Nekdo od prisotnih pri snemanju filma Help (obstajata tudi album in skladba pod istim imenom) na smučišču Obertauern je imel rojstni dan, slavna četverica pa mu je brenkala in prepevala.

"Turisti so noreli, od lokalnih prebivalcev pa jih nihče ni poznal, nič jim ni bilo jasno," nam je ob obisku v smehu razlagal šef marketinga in odnosov z javnostmi na tem smučišču Lukas Eisl. To je bil tudi prvi odmev smučišča Obertauern v evropskem, svetovnem merilu, nekaj nepojmljivega še za današnji čas. Smučali pa John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr in George Harrison niso, čeprav so menda želeli. Bilo je prenevarno in so jim prepovedali, za filmski trak so uporabili dvojnike iz lokalnega okolja, ki jim je vijuganje šlo izvrstno.

Slavni glasbeniki niso smučali, le pozirali so na smučeh. 
Tourismus Obertauern

Zanimivo je, zakaj so izbrali prav to smučišče na Salzburškem, ki je ravno v tistem času začelo cveteti. Prvi smučarji so k njim prišli že v 20. letih prejšnjega stoletja, toda turizma kot razvojne priložnosti so se kmetje začeli zavedati šele po drugi svetovni vojni. Leta 1961 so postavili prvo gondolo, leto kasneje je vas uradno postala Obertauern, še leto kasneje so dobili prvi ratrak v Avstriji. Ko jih je obiskala slavna britanska četverica, poti nazaj več ni bilo. In še danes so na isti poti, še vedno je smučišče v lasti prebivalcev in še vedno veljajo enake zakonitosti, kot so pred pol stoletja in več. Beatles so prišli, ker so želeli imeti snežno garancijo ob koncu zime in bližino letališča.

V sneg zakopan nov BMW

In kako je slavna četverica v majhnem kraju z le 300 prebivalci in kar deset tisoč turističnimi posteljami v 150 hotelih in drugih namestitvah prisotna danes? Pred hotelom Edelweiss (Planika, v prevodu), enim od devetih štirizvezdičnih superior (trije so petzvezdični), v katerem so bivali, stojijo njihovi bronasti kipi. Ob 50. obletnici obiska so jih postavili in pripravili koncert s "tribute" zasedbo. Za naslednjo okroglo obletnico prihodnje leto upajo na še kaj več. Kakšnega milijona zelencev za koncert McCartneya si zimsko športno-turistično središče, ki je v lasti in upravljanju sedmih družin, ne more privoščiti, je povedal Eisl, a morda jih z obiskom in koncertom počasti Ringo Starr, upajo pri severnih sosedih.

Obertauern daje snežno garancijo še dolgo v pomlad. 
Uroš Gramc

Do takrat dogodkov in zabave ne bo manjkalo. Številne restavracije in bari na smučišču ponujajo okrepčilo, sprostitev in zabavo že med smuko, po koncu pa lahko tudi kar prismučaš na znameniti apres-ski ob robu naselja, kjer se ples v pancarjih lahko zavleče globoko v noč. Obertauern je znan po Gamsleitenkreiteriumu (letos od 12. do 14. aprila), gre za največji lov na zaklad v snegu na svetu, je dejal Eisl, s kar 1200 udeleženci. Letos bo 17. po vrsti, prijavnine ni, le preko spleta nabaviš smučarsko vozovnico in prideš.

Nagrade so mikavne, na poligonu v velikosti nogometnega igrišča je zakopanih 35 škatel, nekaj jih je vrednih do pol tisočaka, glavna nagrada pa je letos električni BMW X1. Lani ga je prejel turist iz Češke, ki sodi v skupino držav, od koder je petina gostov. Zanimivo je, da vodilni niso domači, Avstrijci (ustvarijo 30 odstotkov od skupno kar 900 tisoč prenočitev letno), ampak Nemci (polovica). "Njim smo zelo blizu, če si z juga države, iz Berlina in Frankfurta, pa so direktne letalske linije," je povedal Eisl. Najbližji letališči sta v Salzburgu in Celovcu, od koder je dobra ura, ura in pol vožnje.

Proge so primerne za vse vrste smučarjev in za vse nivoje znanja.
Uroš Gramc

Slovenci "frirajderji"

Kaj pa Slovenija? V rangu Češke, Nizozemske, Hrvaške, Madžarske, Velike Britanije (trenutno štirje leti na dan iz Londona) in Švedske (letalska povezava s Stockholmom). Slovenščino slišiš tu in tam, kar ni nič neobičajnega, saj letno ustvarimo 27.000 prenočitev, v povprečju ostanemo dva dneva in pol. Največ jih pride na smuko zunaj urejenih prog, pravi sogovornik. Zanjo so odlični pogoji, saj je najnižja točka smučišča na 1630 metrih in nad gozdno mejo, vrh pa 2313 metrov visoko, torej višje od Kanina. Ob urejenih progah je ogromno prostora za izlet v celec, poleg tega je ob debeli snežni odeji relativno malo golih skal, previsov in drugih nevarnosti, ki prežijo na "frirajderje".

Dnevna smučarska vozovnica je za dobrih deset evrov cenejša (za odrasle stane 59 evrov, mladinska 44,50 evra, otroška 29,50 evra) kot na bližnjih znanih smučiščih Flachau, Schladming, Reiteralm, kjer prirejajo tudi tekme svetovnega pokala v alpskem smučanju, zato v Obertauern prihajajo tudi "njihovi" gosti, pravi Eisl. Sami se za ta korak niso odločili prav zaradi bližine drugih prizorišč, čeprav so kdaj pri njih že trenirali avstrijski asi belega cirkusa. Njihove proge so tudi prekratke, so pa izkoristili naravne danosti in v času Gamsleitenkriteriuma letos organizirajo tudi zadnji krog kvalifikacij za svetovno turnejo v smučanju prostega sloga.

Ob sto kilometrih smučarskih prog je 32 kilometrov tekaških. 

A to še ni vse - 6. aprila bo spet ekskluzivni ženski smučarski dan za sto predstavnic nežnejšega spola, ki se ga udeleži tudi nekaj bivših tekmovalk, izkupiček pa namenijo za boj proti raku na dojkah. Lani so zbrali 30 tisoč evrov. Večkrat letno pa priredijo "first track" smučanje, kar pomeni, da lahko začnete smučati že ob 7.30, torej uro in pol pred uradnim odprtjem. Ko pa se odprejo proge še za druge, pa vas čaka zajtrk in darilo sponzorja dogodka.

Lukas Eisl 
Osebni Arhiv

A tudi v rednem obratovalnem času je bila v času našega obiska večina prog kar zgledno urejenih. Na najbolj frekventnih so se sicer naredili manjši kupi, veter je na izpostavljenih delih malce spihal sneg, a razmere jih je nekaj izkoristilo za kajtanje po snegu na platoju tik ob naselju, mi pa smo se umaknili na proge, kjer je pihalo manj. Sicer smo prav ta dan naredili krožno vožnjo po celem smučišču, kar nam je vzelo dobrih pet ur brez pretiranih postankov, a tudi brez divjanja. Kakšno žičnico smo izpustili, po kakšni se zapeljali dvakrat. Možnosti, da si prirediš dan po svojem okusu, ne manjka, saj je žičniških naprav 26, večinoma sodobnih in udobnih sedežnic, prog, ki se lepo prepletajo, pa za okroglih sto kilometrov. Smučišče je primerno za vso družino, vsak najde teren zase; 61 kilometrov je modrih prog (najlažjih), 35 kilometrov je kategoriziranih rdeče, štirje kilometri pa črno. Imajo tudi poligon za otroke, freestyle park, ki pa ob našem obisku še ni obratoval, in 32 kilometrov tekaških prog.

Zaključek sezone ob dveh metrih snega

Smuča se od novembra do prvega maja - in še dlje bi se včasih lahko ... "Lani smo imeli največ snega v zgodovini, cel zadnji teden aprila je snežilo in ga je bilo v mestu dva metra, ko smo ustavili vlečnice in zaključili sezono," je dejal Lukas Eisl. Dodal je, da je to smučišče z najvišjo snežno odejo v Avstriji v zadnjih 30 letih, v povprečju je debelina kar 264 centimetrov. "Če zapade manj kot tri centimetre snega, rečemo, da je bil lep dan," se je zasmejal sogovornik. Izdatnih padavin so deležni ne le zaradi nadmorske višine, ampak tudi zaradi specifičnega geografskega položaja, ki jim sneg prinaša ob "slabem" vremenu s severne in južne strani. Kljub temu pa ta čas največ vlagajo v umetno zasneževanje, saj se ob dejstvu, da je kompakten sneg bolj obstojen, zavedajo, da jim globalno segrevanje ne bo prizaneslo.

Veliko nastanitvenih kapacitet ima smučišče pred vrati, ob robu proge so tudi apres-ski zabave. 
Uroš Gramc
Smuka je mogoča od konca novembra do prvega maja. 
Uroš Gramc

Obertauern ima veliko prostora za razvoj v toplejšem delu leta, ki jim prinaša le desetino prihodkov. Poleti je kraj še kar podoben mestu duhov, le peščica hotelov je odprtih, v kar smo se pred časom prepričali ob gorskem kolesarjenju po trasi Stoneman, ki se je razširila iz Italije v več evropskih držav. Prav na tem področju želijo najprej postoriti več. Načrte za urejanje kolesarskih poti za tiste, ki si bodo zaželeli kaj bolj aktivnega od zgolj umika od poletne vročine, imajo že pripravljene, čakajo le še na potrditev pristojnih institucij. Temperatura poleti ne preseže 27 do 30 stopinj, pove Eisl: "Nekateri pa pridejo le spat v katerega od 30 hotelov, ki so takrat odprti." A o tem bodo razmišljali kasneje, začel se je najbolj smučarski mesec, v katerem so lani zabeležili rekordno zasedenost – 115 odstotkov. Takšna statistika je možna, ker nad polno zasedenost štejejo dodatno nameščene postelje. Sicer pa rekordne sezone na splošno ne načrtujejo. Razlog je banalen, velikonočni prazniki letos pridejo zgodaj, ob prehodu iz marca v april, po njem pa ljudje o smučanju več na razmišljajo, je povedal prvi marketingar smučišča Obertauern. Upajo pa na spremembo miselnosti ljudi, saj za tisti čas pripravljajo zanimive dogodke.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta