Spolni predator Bill Cosby se svobodno sprehaja po ulicah, žrtve so ogorčene

Zora Štok Zora Štok
11.07.2021 05:00

Ameriškega filmskega zvezdnika Billa Cosbyja so nedavno izpustili iz zapora, ker je vrhovno sodišče zaradi procesne napake razveljavilo sodbo zaradi spolnega napada. Med procesom so bile, po prepričanju sodnikov, igralcu kršene nekatere pravice.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bill Cosby in njegov predstavnik za stike z javnostjo Andrew Wyatt ter odvetnika Jennifer Bonjean in Brian Perry po izpustitvi iz zapora niso skrivali zadovoljstva.
Reuters

V sredo, 30. junija, je iz zapora v ameriški zvezni državi Pensilvanija na prostost odkorakal 83-letni ameriški filmski zvezdnik Bill Cosby. Leta 2018 je bil obsojen na tri do deset let zapora zaradi spolne zlorabe nekdanje kanadske reprezentantke v košarki Andree Constand, spolnega napada pa ga je sicer obtoževalo okoli 60 žensk, a vsi primeri niso končali pred sodiščem. Sprva je kazalo, da se Cosby pred sodiščem ne bo znašel niti zaradi primera Constand, saj sta se bila komik in trenerka ženske košarkarske ekipe, katere sponzor je bil Cosby, izvensodno poravnala. Cosby naj bi bil svoji žrtvi izplačal 3,8 milijona dolarjev, a več kot deset let kasneje, ko so tudi druge ženske, spodbujene predvsem z gibanjem MeeToo (Tudi jaz), spregovorile o svojih travmatičnih izkušnjah s Cosbyjem, je tožilstvo prepričalo Constandovo, naj o svojem primeru priča pred sodiščem. Primer se končal z obsodbo Cosbyja, a je vrhovno sodišče Pensilvanije zdaj vse postavilo na glavo.

Sodbo so razveljavili iz procesnih razlogov, ker naj bi bil tožilec Cosbyju v zameno za pričanje v civilni zadevi, v kateri je Constandova terjala odškodnino, ponujal odstop od pregona zaradi spolnih napadov, potem pa je Cosbyjeve navedbe iz tega pričanja drugi tožilec uporabil zoper njega na sojenju zaradi spolne zlorabe Constandove.

V pravdi, ki se je končala s plačilom 3,8 milijona dolarjev Cosbyjevi žrtvi, je igralec namreč priznal, da je Constandovi najprej dal zdravilo Benadryl, ki vsebuje določene psihoaktivne snovi, čeprav je v bistvu antihistaminik, potem pa ji je dal še zdravilo​ Quaadules, v katerem je kombinacija pomirjevala in hipnotika in se prodaja kot droga.

Bill Cosby je takoj po razglasitvi oprostilne sodbe odšel na svoje posestvo.
Reuters

Tako omamljeno jo je potem spolno zlorabil. Vrhovni sodniki pa so zdaj ocenili, da so bile z uporabo pričanja Cosbyja v pravdi za odškodnino v kazenskem postopku zaradi spolne zlorabe igralcu kršene pravice. Takoj, ko je bila sodba razveljavljena, je Cosby smel zapustiti zapor po treh letih prestane kazni.

Pljunek v obraz žrtvam

Dobršen del ne le ameriške, pač pa tudi svetovne javnosti je bil seveda ogorčen, žrtve spolnih zlorab, ne le Cosbyja, pač pa drugih znanih osebnosti, so bile tudi prizadete, žalostne, čutile so se ponižane. Kot je poročal CNN, so mnoge poudarjale, da dejstvo, da je bil oproščen zaradi procesne napake in ne zaradi tega, ker dejanja ni storil, dokazuje, da je svoje žrtve zlorabil, a se zdaj vseeno svobodno sprehaja, medtem ko žrtve še vedno trpijo zaradi tragične izkušnje in so tudi ostale brez zadoščenja.

Collegeville, zapor v Pensilvaniji, kjer je igralec prebil tri leta, preden so iz formalnih razlogov razveljavili obsodilno sodbo zoper njega.
EPA

Tako je na primer odvetnica treh žensk, ki jih je bil Cosby zlorabil, izjavila, da je odločitev vrhovnih sodnikov "pljunek v obraz žrtvam" in da je za njih odločitev težko sprejemljiva. Victoria Valentino, ena od Cosbyjevih žrtev, je za CNN izjavila, da je ogorčena in zgrožena. "Krč imam v želodcu zaradi te odločitve. Ves trud nas, njegovih žrtev, da se krivec kaznuje, je bil zaman, spolni predator se svobodno sprehaja po ulicah," ni skrivala svoje prizadetosti. Gloria Allred, ki tudi zastopa nekatere žrtve, pa je na kratko izjavila, da razveljavitev sodbe iz procesnih razlogov igralca ne odvezuje krivde za storjene spolne napade. Tudi tožilec Kevin Steele je po razveljavitvi sodbe poudaril, da je bil igralec oproščen zaradi nepomembne procesne napake, ki pri zločinih, ki jih je bil Cosby storil nad ženskami, sploh niso imele nobene vloge. "Še posebej bi v tej zadevi izpostavil pogum in vztrajnost Constandove, da je skozi dolgotrajno sojenje vztrajala in zbrala pogum za pričanje zoper igralca, enako velja tudi za vse druge ženske, ki so igralca prijavile in pričale zoper njega. Vse to nam daje upanje, da prijave spolnih napadov, četudi je storilec iz zvezdniških vrst, ne bodo zvodenele. Tožilstvo bo vztrajalo in spremljalo vsako prijavo, ne glede na to, kdo bi lahko bil storilec. Ne smemo dovoliti, da se storilci kaznivih dejanj izognejo roki pravice zgolj zato, ker so slavni, bogati in vplivni. Nihče ne sme biti nad zakonom," napoveduje tožilec Steele.

Constandova je Cosbyja prijavila leta 2005, nekaj mesecev po tistem, ko jo je na svojem posestvu najprej omamil, potem pa spolno zlorabil. A se organi pregona na njeno prijavo sprva niso kaj prida ozirali, a Constandova je vztrajala. Ko je vsa zadeva prišla v medije, so se začele oglašati tudi številne druge ženske, ki so bile Cosbyjeve žrtve, podobno kot Constandova - najprej jih je omamil, potem zlorabil. Ker se je sčasoma nabralo več kot 60 žensk, ki so zagotavljale podobno kot Constandova, sta policija in tožilstvo morala ukrepati in klobčič se je začel odvijati. A obtožbe žensk zoper Cosbyja so se nanašale na daljše časovno obdobje, nekatere so segle v čas pred letom 1980 in celo 1970, tako da so bila dejanja že zastarala. Na koncu je tako pred sodiščem obstal le primer Andree Constand, a so ga podprla pričevanja številnih drugih žrtev. Bill Cosby je bil obsojen treh spolnih zlorab oziroma napadov na Constandovo.

Andrea Constand, nekdanja kanadska košarkarica, je bila ena od žrtev Billa Cosbyja.
Profimedia

Sramoten konec velike kariere

So pa zagovorniki Cosbyja med ženskami, ki so ga preganjale zgolj civilno, v pravdah za odškodnino odkrili tudi nekaj takšnih, za katere se je kasneje izkazalo, da njihove navedbe niso bile resnične in so igralca obtoževale z lažnimi izjavami. Odkrili so jih sedem, a le eno med njimi so kasneje tudi obsodili, medtem ko zoper preostalih šest sojenje ni bilo možno zaradi zastaranja. Obtožbe zoper igralca so se nanašale na obdobje od leta 1969 do 1992. Je pa bil Cosby tudi žrtev izsiljevanja. Automn Jackson, hči njegove nekdanje ljubice Shawn Upshaw, s katero sta imela razmerje v zgodnjih sedemdesetih letih v Las Vegasu, je namreč od njega zahtevala 40 milijonov dolarjev, sicer bo tabloidom prodala zgodbo, da je njegova nezakonska hči.

Cosby je očetovstvo zanikal, je pa Upshawovi plačal 100 tisoč dolarjev, ker ni želel, da bi se njun primer pojavil v javnosti. Zaradi izsiljevanja je bila Jacksonova obsojena na 26 mesecev zapora, ali je Cosbyjeva hči ali ne, pa ni bilo nikdar pojasnjeno. Sprva sta tako Cosby kot Upshowova zavračala DNK-testiranje, po obsodbi Jacksonove pa je Cosby preiskovalcem dal vzorec svoje krvi, a Jacksonova ni več želela sodelovati v postopku.

Ne glede na to, da je bila sodba zoper Cosbyja zaradi spolne zlorabe razveljavljena, pa igralcu vseeno ostaja grenak priokus. Že ob prvih obtožbah in začetku sojenja so mu nekatera združenja odvzela številne nagrade, ki jih je bil prejel kot odličen komik in igralec.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta