Sramotno bogatenje Marproma na račun dijakov vozačev

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
01.09.2024 05:00

100-odstotna podražitev dijaških mestnih vozovnic kot nadgradnja Marpromovega "lupljenja" na javnih parkiriščih, zato upravičeno pričakujem, da ga bo uspešno implementiral tudi v novi smučarski sezoni na Pohorju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vozovnica IJPP  kot Marprovova tržna niša.
Arhiv Večera

Včasih je treba ponoviti dvakrat, da si zapomnimo, ker tudi konju je treba včasih dopovedati desetkrat, oslu pa vedno stokrat. Zato povzemam nekaj misli (nanašajo se na mariborske "občinske veljake") iz prispevka Roberta Hvalca O obnovi Lenta v ponedeljkovih Pismih bralcev: "Dosti je bilo povedanega o zgrešenem nakupu gostilne Pri treh ribnikih, ki, kot sem napovedal, sameva. In bo še samevala, medtem ko občina (beri mi občani) plačuje za njeno vzdrževanje in vse davke, ki izhajajo iz lastništva nepremičnine ... V trenutku, ko zapeljem na novo betonirano cesto na Lentu, se moje kratko potovanje spremeni v obisk savne. Od Studenške brvi do Glavnega mostu je vse skupaj ena sama betonska džungla, v kateri bi lahko kuhali jastoge ... Se pa občinski veljaki radi ukvarjajo z reorganizacijami občinskih podjetij in holdinga ter nastavitvami pravih ljudi na prava mesta ... Tako tudi ne preseneča vpeljava zaračunavanja parkirnin v mestu ob sobotah in podaljšanje med tednom. Kakopak, če je občinska blagajna prazna in se strga vsak evro na vse mogoče zvijačne načine."

Ker se imam za avtohtonega Mariborčana (ki sicer živi v sosednji občini), mi je za Maribor mar. In me moti to "strganje vsakega evra na vse mogoče zvijačne načine". Zvitih idej, kako (drugemu) vzeti iz ust in to vreči v prepišno občinsko blagajno, jim, "občinskim veljakom", ne zmanjka. Ta teden sem tudi sam doživel en tak neprijeten šok. Pri nakupu letne subvencionirane enotne dijaške vozovnice (IJPP), ki stane 200 evrov, je možno, če se v srednjo šolo v Mariboru voziš od drugod, doplačati za mestni promet. Lani je Marprom (v lasti MB-občine) po dijaku kasiral 50 evrov, letos je zaokrožil na 100. Kdor se je spomnil 100-odstotne podražitve, si zasluži povišico in napredovanje v občinski hierarhiji. Težko je biti tako pameten, oh in vau, in tako premeten. MB-občina bo krpala luknjasti budžet z dijaki iz nemariborskih občin?! Za spremembo enkrat ne bo oškodovala Mariborčanov!

Za primerjavo: Ljubljana je ostala pri lanski ceni (100 evrov), medtem ko Koper, Kranj, Novo mesto, Murska Sobota, Krško in Celje nudijo dijakom zunaj občinskih meja (s plačano vozovnico za medkrajevni promet) brezplačen mestni prevoz. Bogatenje na račun dijakov vozačev osebno jemljem kot nadgradnjo Marpromovega "lupljenja" na javnih parkiriščih (več con, več dni, več ur parkirnine), zato upravičeno pričakujem, da ga bo uspešno implementiral tudi v novi smučarski sezoni na Pohorju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta