Ta veseli brezglutenski dan z domačim kruhom, golažem in slaščicami

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
26.11.2023 02:31

Vseslovensko druženje bolnikov s celiakijo je letos potekalo v Braslovčah. Tokratna prireditev je ponujala veliko možnosti sprostitve, rekreacije in pravo mero tekmovalnosti v pripravi brezglutenskih golažev in slaščic

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zmagovalne ekipe brezglutenske golažijade
Anita Kirbiš

Slovensko društvo za celiakijo (SDC), ki je lani zaznamovalo 35 let od ustanovitve prvega tovrstnega društva na tleh nekdanje Jugoslavije - Društva za celiakijo Maribor (1988) - in 30 let, kar se je preimenovalo v SDC (1992), šteje preko dva tisoč članov in je organizirano v obliki podružnic po regionalnem principu po vsej Sloveniji. V vseh letih delovanja je pripravilo številne aktivnosti in projekte v okviru društva in podružnic v želji za izboljšanje kvalitete življenja bolnikov, ki so brezpogojno zavezani brezglutenski dieti (gluten je sestavni del beljakovin v žitaricah), saj je za zdaj to edini način zdravljenja celiakije. Društvo si prizadeva za ureditev statusa tudi za odrasle bolnike.

Ena izmed najbolj množičnih aktivnosti, kjer so se lahko bolniki družili in si izmenjevali svoje izkušnje pri obvladovanju bolezni, so bile Športne igre bolnikov s celiakijo Slovenije. Razvile so se iz jesenskega druženja - kostanjevega piknika na Boču, bile vrsto let na Snežnem stadionu pod Pohorjem, kasneje pa so se selile po podružnicah in se obdržale celih 22 let.

Pred osmimi leti jih je nadomestil Veseli brezglutenski dan, ki ga prav tako vsako leto izmenjaje se organizirajo podružnice. Letos so ga izvedli šestič (vmes je bilo dveletno koronsko obdobje), organizirala ga je ena najbolj aktivnih podružnic društva - podružnica Celje. Družili so se na športno-družabnem, izobraževalnem in kulinaričnem dnevu, ki je bil tudi tekmovalno obarvan, v Braslovčah, v najstarejšem trškem naselju v Spodnji Savinjski dolini. Dobrodošlico pod Braslovškim kozolcem, kjer se je zbralo preko tristo udeležencev od prekmurske ravnice do Primorske, sta jim zaželela Majda Jurše, predsednica SDC in tudi podružnice Celje, in župan braslovške občine Tomaž Žohar.

Tokratni veseli brezglutenski dan je ponujal veliko možnosti sprostitve, rekreacije in pravo mero tekmovalnosti. Najbolj množičen je bil pohod na bližnji grad Žovnek, veliko pa jih je odšlo na nekoliko lažji pohod okoli Braslovškega jezera. Najmlajši so v večini ostali na delavnicah za otroke (napihljiva igrala, poslikava obraza, likovni kotiček, akrobatska predstava z obroči). Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah je izvedel teoretičen in praktični prikaz oživljanja. Medtem so si tekmovalci golažijade že brisali potne srage; tekmovalo je devet ekip, vse pa so kuhale brezglutenski golaž, ki so ga skupaj s sladicami za kosilo razdelili med udeležence srečanja.

Najboljše slaščičarke s podeljevalci priznanj
Anita Kirbiš

Pripravili so razstavo domačega brezglutenskega kruha z recepti, ponovno pa so obudili ocenjevanje domačih brezglutenskih slaščic Naj brezglutenska kuhalnica. Ocenjevalna komisija v sestavi Tilen Belošević, ki se je v lanskem Masterchefu uvrstil med Top 5, Amalija Brinovec iz Društva podeželskih žena Braslovče, in Polonca Kačičnik, predavateljica prehrane in dietetike na Srednji zdravstveni šoli Celje, je poleg golažev ocenjevala tudi 32 različnih slaščic; najboljšo je pripravila Neža Sevničnikar (torta z malinami) iz podružnice Celje, drugo mesto je osvojila Simona Dimovska (princeskini krofi) iz podružnice Ljubljana in tretje mesto Marija Habe (potratna potica) iz podružnice Celje.

Zmagovalci golažijade so bili ekipa podružnice SDC Ljubljana, drugo mesto so osvojili Celjani in tretje mesto ekipa Celja II. Priznanje za golaž po izboru občinstva je določil žreb, sreča pa je bila naklonjena podružnici Celje.

Udeležence prireditve je navdušil tudi legendarni mariborski saksofonist Oto Vrhovnik, zaslužni profesor Konservatorija za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Ob zaključku prireditve jih je z obiskom presenetil še Braslovčan Matjaž Debelak, naš nekdanji vrhunski smučarski skakalec, ki je na olimpijskih igrah leta 1988 v Calgariju osvojil dve kolajni, bronasto na posamični tekmi in srebrno na ekipni preizkušnji.

Ves dan je potekal srečelov, vsaka srečka je bila dobitna. Del sredstev od srečelova bo namenjen članom društva, ki so utrpeli škodo ob nedavnih katastrofalnih poplavah. Organizatorji so hvaležni gostiteljici Občini Braslovče, številnim donatorjem in prostovoljcem, saj so z njihovo pomočjo lahko uspešno izpeljali projekt.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta