Temačne skrivnosti Jehovovih prič: V javnost prišli dokumenti o zlorabah otrok

Zora Štok Zora Štok
18.08.2019 06:32

Več kot 20 let so bili dobro varovana skrivnost dokumenti, ki pričajo o različnih zlorabah otrok med Jehovovimi pričami. A po zaslugi enega izmed nekdanjih pripadnikov sekte so dokumenti o zlorabah več deset tisoč otrok nedavno dostopni javnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nekdnja Jehovova priča Mark O'Donnell je javnosti razkril dogajanje znotraj organizacije.
Lexey Swall/grain

Ameriško pravosodje bo znova imelo polne roke dela zaradi različnih zlorab otrok. V javnosti so se namreč pojavili dokumenti o številnih zlorabah otrok med pripadniki Jehovovih prič v ZDA in drugod po svetu med letoma 1977 in 1997. Vse do letošnjega maja je bilo pismo, ki so ga iz biblijskega društva Stražni stolp v zvezni državi Pensilvaniji poslali na kongregacije v ZDA in številne druge države, strogo varovana skrivnost, saj so v njem vodilni iz vrst ameriških Jehovovih prič izražali zaskrbljenost zaradi pravnih tveganj, povezanih z njihovimi člani, zaradi številnih zlorab otrok. Pismo je bilo poslano na 10.833 naslovov in tako je nastala verjetno največja datoteka s primeri zlorab več tisoč otrok. V pismu so bila navodila, kako ravnati, da se za zlorabe ne bo razvedelo, navedena so bila imena otrok in naslovi, opisani so bili primeri, o katerih sodišča nikdar niso razsojala. Prav tako je znano, da je organizacija Stražni stolp plačala milijone dolarjev, da bi ohranila grdo skrivnost, je zapisal ameriški časnik The Atlantic.

Knjige in zapiski, ki jih je Mark O'Donnell zbiral več let, zdaj so javno dostopni.
Lexey Swall/grain

Storilcev ne želijo razkrinkati

Znanih je tudi več primerov, ko so Jehovove priče oškodovancem izplačale visoke odškodnine. Eden takih se nanaša na Candace Conti, ki je leta 2012 uspela s tožbo zoper organizacijo Stražni stolp zaradi številnih zlorab, ki jih je kot otrok doživela od članov sekte. Sodišče ji je dosodilo 28 milijonov dolarjev odškodnine, a po pritožbah Stražnega stolpa je bila izplačana vsota na koncu nekaj manj kot tri milijone dolarjev. Je pa njen primer zelo odmeval v ameriški javnosti, saj se Contijeva ni bila pripravljena zunajsodno pogoditi s sekto, kot so to storili nekateri drugi zlorabljeni člani sekte. Da se ni bila pripravljena pogoditi, je pripomoglo tudi to, da vodilni v sekti niso privolili v njen predlog, da bi znotraj sekte pripravili načrt in razkrinkali člane, ki zlorabljajo otroke. Zato je tožila tako organizacijo kot Kendricka, na sojenju pa so vodilni iz sekte priznali, da so vedeli, da je Kendrick registriran spolni prestopnik.

Jehovove priče o spolnih zlorabah znotraj organizacije ne želijo govoriti.
Mark O'donell

Deček na begu

A Kendrick ni bil edini spolni prestopnik, ki je deloval v sekti in imel opravka z otroki ter jih zlorabljal. Tudi Gonzalo Campos je imel kazensko kartoteko zaradi spolne zlorabe otrok, ko se je pridružil sekti. Eden od dečkov, ki jih je zlorabljal, je bil tudi Jose Lopez, ki mu je bil Campos dodeljen za mentorja. Sedem let je bil deček star, ko je materi povedal o zlorabah, in ta je takoj obvestila starešine. Prepričali so jo, naj ne obvešča policije, ker da bodo to uredili sami. A Camposa ne le da niso kaznovali, temveč je kot mentor otrokom celo napredoval v hierarhiji sekte. Zlorabe so se nadaljevale in leta 2010 je Campos pobegnil v Mehiko, in ko je bil tam na varnem, je šele leta 2016, štiri leta po začetku sodnega postopka v ZDA, priznal, da je zlorabljal Lopeza in še nekatere druge dečke. Med postopkom je tožilec zahteval, da sekta izroči vse dokumente, ki se nanašajo na Camposa in vse druge pripadnike sekte, znane kot spolne prestopnike. Sekta je zanikala obstoj takšnega seznama, sodnik jo je zato kaznoval s štiri tisoč dolarji za vsak dan do predaje, vsota se je do konca leta 2018, ko je bil postopek zaradi tožbe Lopeza zoper sekto zaključen, povzpela na dva milijona dolarjev. Sekta je kazen v celoti poravnala in na koncu le priznala, da so vsi dokumenti skenirani in shranjeni, ni pa dovolila, da jih računalniški izvedenci odprejo. Sodnik je v postopku Lopezu prisodil 13,5 milijona dolarjev odškodnine, a se je sekta pritožila; šele leta 2018 se je Lopez pogodil za nižjo odškodnino, vendar vsota javnosti ni znana.

Pred sodišči le posamezni primeri

Kako sprevržena je bila miselnost nekaterih znotraj sekcije, priča serija pisem o moškem iz Springfielda, ki je leta 1989 "dovolil svoji enajstletni pastorki, da otipava njegovo spolovilo, vsaj dvakrat se je zgodilo". Zveni tako, kot da je moški privolil v početje, ne pa, da je bil on pobudnik spolnega delikta. Zdaj že kot odrasla ženska je nekdanja pripadnica sekte povedala, da jo je očim zlorabljal že, ko je bila stara komaj osem let, in da je potrebovala dve leti, preden se je opogumila in o njegovem početju povedala mami. Ta je o dogajanju takoj poročala starešinam, a ti so deklico in očima poklicali k skupni molitvi. Tega se zlorabljena ženska spominja kot izredno ponižujočega dogodka, na koncu je, kot kaže, dobil le "privatni ukor", kar je pomenilo, da je za določen čas izgubil nekaj privilegijev, kot je bilo na primer komentiranje biblije na skupnih seansah ali vodenje molitve. Iz pisem, ki jih ima O'Donnell, ni razbrati, da bi bila o zlorabi pastorke obveščena policija, izhaja pa, da mu niso prepovedali druženja z drugimi otroki. Šele več let kasneje, ko je moški v sekti povzročal težave zaradi alkoholizma, laganja nadrejenim in tudi nekaterih spolnih prestopkov, so ga izobčili. Vendar se je kmalu pridružil drugi kongregaciji in se tudi poročil z žensko, ki je imela otroka iz prejšnje zveze.

Vse več razkritih zlorab otrok
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta