(TEMNA PLAT) Otroke zabodel, ženo zažgal in preprečeval ljudem, da bi jo rešili

Zora Štok Zora Štok
13.11.2022 06:30

Umori otrok so že sami po sebi med najbolj okrutnimi, nerazumljivi in neopravičljivimi zločini, kar jih lahko zagreši človek. A kar je najhuje, ni jih tako malo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Med ne povsem pojasnjene umore v družinskem krogu sodi primer družine Fisher iz Scottsdala v ameriški zvezni državi Arizona. Osumljenec, takrat, aprila 2011, 40-letni nekdanji marinec Robert Fisher, je bil 20 let na seznamu najbolj iskanih oseb FBI, a učinka kljub mnogim namigom, ki jih je policija preverjala, ni bilo. Lani aprila so ga s seznama umaknili, preiskava primera pa je še odprta.

Z ognjem skušal prikriti umore

Roberta Fisherja sumijo, da je umoril svojo ženo Mary, takrat staro 38 let, in njuna otroka, 12-letno hčerko Brittney in dve leti mlajšega sina Bobbyja, umore pa skušal prikriti s požigom družinske hiše, v kateri je družina v mestu Scottsdale bivala. Sum, da je umore in požig zagrešil mož in oče Robert, se je pojavil kmalu po tem, ko je bil ogenj dokončno pogašen in so preiskovalci na truplih, ki so jih bili našli na pogorišču, našli sledi, ki so kazale na nasilno smrt. Vse tri žrtve so imele prerezan vrat, pri materi pa so v glavi našli tudi kroglo. Dodaten sum, da ni šlo za nesrečo, ampak za požig, pa je okrepila ugotovitev, da je bila plinska napeljava poškodovana tako, da je do eksplozije prišlo blizu izhodnih vrat hiše. Glede na vse okoliščine so preiskovalci posumili, da si je morilec oziroma požigalec na ta način zagotovil varen izhod iz hiše. In tudi odsotnost Roberta Fisherja in njegova nedosegljivost v urah takoj po požaru sta sume o njegovi krivdi le krepili.

Še več nejasnosti pa je policija skušala pojasniti potem, ko so z bankomata blizu hiše Fisherjevih dobili posnetek, kako Robert Fisher dviguje denar. Niso namreč imeli odgovora na vprašanje, ali je denar dvignil pred umori ali morda po umorih in potem odšel iz mesta. Ali se je po dvigu denarja morda celo vrnil v hišo in takrat podtaknil požar. Čeprav za samo tragedijo ti podatki niso odločilni, bi vendarle lahko sestavili časovnico dogodkov in bi bilo znano, kdaj so mama in otroci umrli. Takoj potem, ko je sum za umore in požig padel na Fisherja, so ga začeli intenzivno iskati. Deset dni po umoru so na robu od mesta umora nekoliko oddaljenega gozda našli njegov avto, toyoto 4runner, a o osumljencu ni bilo niti sledu. Tudi sledni psi ga niso našli, so pa ob avtu našli sestradanega psa družine, Blue mu je bilo ime. Nobenega znaka ni bilo, v katero smer je Fisher izginil, ali mu je kdo pri tem pomagal, ali je morda storil samomor. Le njegovo kapo s ščitkom, ki jo je pogosto nosil, so našli v avtu. Tako še danes, 21 let po umoru treh družinskih članov in izginotju osumljenca, ni znano, ali je ta sploh še živ. Policija tako ugiba, ali je morda živ in živi pod novim, izmišljenim imenom, potem je tu možnost, da je storil samomor in trupla niso našli, tretja možnost pa je, da je bil nekaj časa na begu in je potem umrl, a truplo ni bilo identificirano ali pa ga sploh niso našli.

Med najbolj iskanimi

Da je Fisher živel še nekaj časa po umoru, policija sklepa po obnašanju njegovega psa. Če bi Fisher odšel v gozd ali kakšno jamo, da bi naredil samomor, bi pes zagotovo šel za njim. Okna avta so bila nekoliko spuščena, zato so preiskovalci sklepali, da je Fisher psa pustil v avtu, da mu ne bi sledil, ko je nekdo prišel po njega in ga odpeljal z drugim avtom, okna pa pustil delno odprta, da bi kasneje pes lahko splezal ven. Blue je potem splezal skozi okno in iskal hrano, nazaj v avto pa ni mogel, ker so bila okna zanj nekoliko previsoko. Dejstvo, da se je pes zadrževal ob vozilu osumljenca, pa morda nakazuje, da ga je zvesto čakal. Če bi Fisher odšel v gozd, bi pes zagotovo šel za njim, so prepričani. Karkoli se je že zgodilo, Fisher je bil do aprila 2021 na seznamu FBI kot ena najbolj iskanih oseb v ZDA. Namigov, da ga je nekdo nekje videl, je bilo izjemno veliko. Med njimi je bil tudi namig, da so ga videli v Kanadi, a ko so preiskovalci odšli tja in se pogovorili z moškim, se je izkazalo, da to ne more biti Fisher, čeprav je bila podobnost izjemno velika. Tudi potem, ko so Fisherja umaknili s seznama najbolj iskanih, policija še dobiva namige o njem, a se nobeden ni izkazal za pravega. Glede motiva umora tudi ni povsem jasno, kaj bi lahko bil. A nekatere priče v dokumentarcu o Fisherjevih, predvajanem na kanalu Investigation Discovery, so povedale, da je Mary prijateljici zaupala, da ima njen mož verjetno ljubico, da jo vedno bolj nadzoruje in da med štirimi stenami nikakor ni tako dobrovoljen in prijazen do nje in otrok, kot se kaže navzven, pred drugimi. Glasen prepir med zakoncema so priče slišale tudi na večer pred umori in požigom.

Morijo tudi matere

V drugem primeru ni bil oče tisti, ki je s požarom v hiši skušal prikriti, da je umoril svoje tri otroke, pač pa mati. Zgodilo se je letošnjega julija v mestu Port Hendland v zahodni Avstraliji, blizu Pertha. Podrobnosti o tem, kako so otroci umrli, mediji niso navajali, znano je le, da so trupla otrok našli gasilci, ko so prispeli do hiše, kjer je osumljenka, 36-letna Margaret Dale Hawke, z otroki stanovala. Tožilstvo ji očita krivdo za umor desetletne hčerke ter sedem let in pet mesecev starih sinov. Motiv umora ni znan, so pa socialne službe družino poznale in jo večkrat obravnavale.

Le mesec dni prej, junija letos, se je v Paulding Countyju v ameriški zvezni državi Georgia zgodila podobna tragedija. Darlene Brister, 40-letna mati sedmih otrok, je namreč med družinskim prepirom zabodla tri od svojih sedmih otrok. Tri leta in devet mesecev stara otroka sta umrla v hiši, v kateri je takrat že gorelo, reševalci so v bolnišnico odpeljali pet, devet in enajst let stare otroke, a je najmlajši za posledicami vbodov umrl. Dva otroka nista bila poškodovana. Ko so Bristerjevo aretirali, je sodnik zavrnil možnost, da jo ob varščini izpustijo. Na prvem zaslišanju se ni zagovarjala, je pa rekla, da obtožbe razume. Sojenje še ni končano, tožilstvo je napovedalo, da bo zahtevalo smrtno kazen.

Otroke zabodel, ženo zažgal

Še hujši zločin nad otroki je februarja 2020 v avstralskem Brisbanu zagrešil Rowan Baxter. Ženo, 31-letno Hannah Clarke, ki ga je bila zaradi družinskega nasilja zapustila in se s tremi otroki vrnila k svojim staršem, je prestregel na cesti, ko je peljala otroke iz šole, sedel v avto, zabodel otroke in potem ženo polil z bencinom in zažgal. Ženi je v bližini ene od hiš ob cesti uspelo stopiti iz avta in poklicati pomoč, a je njen odtujeni mož prav tako stopil iz vozila in ljudem, ki so prihiteli na pomoč, preprečeval, da bi pomagali ženi in otrokom, starim šest, štiri in tri leta, ki so ostali v vozilu. Umirali so v plamenih, njihov oče pa je od avta odganjal ljudi, ki so skušali otroke rešiti, drugi so skušali pogasiti njihovo gorečo mamo Hannah. Priče so kasneje policiji pripovedovale, da je Hannah, medtem ko so ji skušali pomagati, govorila o nasilništvu moža nad njo in otroki, obenem pa si je očitala, da otrok pred njim ni dovolj dobro zavarovala. Baxter, nekdanji igralec ragbija v enem izmed novozelandskih klubov, je imel prepoved približevanja ženi in otrokom, zoper njega so veljali tudi drugi ukrepi zaradi družinskega nasilja, a je vse to prekršil, konec pa je bil tragičen. Ob gorečem avtomobilu je tudi sebe zabodel do smrti. Hannah so še živo, a s 97-odstotnimi opeklinami odpeljali v bolnišnico, kjer je istega večera umrla.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta