(TEMNA PLAT) Ravnatelj zlorabljal učenke: Šolske oblasti prepozno reagirale

Zora Štok
14.07.2024 06:30

Početje Neila Fodena, ravnatelja in svetovalca več šol v Walesu, bi lahko preprečili, če bi šolske oblasti reagirale na prve prijave o njegovem početju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na lisicah s čipko so preiskovalci našli DNK sledi ene od žrtev.
Tožilstvo Walesa

Še ena žalostna zgodba o zlorabah, ki jih zagrešijo ljudje, v katere ima okolje neizmerno zaupanje. Ko se za avtoritativnim videzom in dobrimi ocenami njihovega dela v službi včasih skrivajo zgodbe, ki jih ne bi smelo biti. Kot se je zgodilo v mestu Bangor v severnem delu angleškega Walesa. Štiri leta je zdaj 66-letni Neil Foden spolno zlorabljal štiri učenke na tamkajšnjih šolah (prijav je bilo sicer pet, a v enem primeru za obsodbo ni bilo dovolj dokazov). Pred nekaj dnevi mu je sodišče izreklo kazen 17 let zapora. Foden je očitke tožilstva vseskozi zanikal, na sojenju in med izrekom kazni ni pokazal nikakršnih čustev in ne obžalovanja. So pa med sojenjem starši ene izmed zlorabljenih deklet povedali, da so šolske oblasti bile opozorjene na sumljivo početje uglednega ravnatelja že leta 2019, a prijave niso niti obravnavali, kaj šele, da bi kaj preiskovali ali ukrepali. In to kljub temu, da so na sumljivo obnašanje ravnatelja do ene od žrtev opozarjali tudi učitelji.

Soočenje na sodišču

Čeprav se je Foden očitno čutil nedotakljivega, pa je njegovo gnusno početje le prišlo na dan. Ena od učenk je bila dovolj pogumna, da je spregovorila in pri svoji izjavi vztrajala. Bila je tista, ki je policiji pokazala njuno skupno fotografijo in posnetek zaslona mobilnega telefona s sporočili o oralnem seksu. Povedala je tudi, da je po njo večkrat prišel z avtomobilom in jo potem odpeljal na kak samoten kraj, kjer jo je potem zlorabil. Dve od žrtev sta se s Fodenom tudi soočili na sodišču, zoper njega sta pričali v sodni dvorani, nista se ustrašili avtoritativnega in strogega šolnika. Kot so poročali angleški mediji, Foden deklic med njunim branjem izjav o dogajanju ni niti enkrat pogledal v oči, tu in tam je le zamahnil z glavo.

Ena izmed šol, na kateri je delal Neil Foden
Ysgor Friars School

Perverznega ravnatelja, ki so ga šolske oblasti kmalu po prijavi učiteljev o sumljivem vedenju do ene izmed učenk celo imenovali za svetovalca na nekaterih drugih šolah, so aretirali septembra 2023. Policisti so ponj prišli kar v šolo, med poukom so stopili v razred in mu povedali, da so ga prišli aretirat zaradi spolnega stika in neprimerne spolne komunikacije z otrokom, on pa je dejal le: "V redu." Morda si je mislil, da se bo izognil postopku, morda ni želel, da bi se zaradi upiranja aretaciji pred učenci zvrstile neprijetne scene. Karkoli je že mislil, med prvim zaslišanjem na policiji v Severnem Walesu je molčal. Niso pa molčale žrtve in na koncu je obtožnica obsegala 19 različnih kaznivih dejanj, vsa so se nanašala na spolne zlorabe, neprimerno komunikacijo med njim in žrtvami, očitali so mu tudi, da je izrabil svoj položaj, da si je pridobil zaupanje žrtev, pa za napeljevanje otroka k spolnim aktivnostim, za posedovanje neprimernih fotografij z namenom prikazovanja ter za spolni napad na otroka, mlajšega od 13 let.

"Odnesi s sabo v grob"

Deklica, ki je prva spregovorila o zlorabah, je tudi povedala, da ji je ukazal, da o njunem početju ne sme govoriti nikomur, da mora to "odnesti s sabo v grob". V dokumentarcu BBC-ja o tem primeru je tudi navedeno, da je deklica po spletu iskala vsebine, kot so "zdi se mi, da me nadleguje pedofil; kako naj ravnam", in "kako naj povem staršem". Druga deklica je izpovedala, da je Fodena morala klicati Mister P (perfect - popoln), on pa je njej govoril, da je njegova "mala spolna igračka". Tudi njo je s svojim avtom znamke BMW vozil na odročne kraje, da bi "se tam z njo igral," je povedala deklica. Njene besede je podkrepil tudi eden izmed dokazov, ki so ga našli v avtomobilu. Lisice, prirejene za spolne igrice, preoblečene v čipko, so analizirali in na njih našli DNK omenjene deklice.

Sprva ugleden, potem pa zloglasen ravnatelj, ki je zlorabljal šolarke
North Wales Police

Sojenje je potekalo maja letos, trajalo je tri tedne in pol. Čeprav je Foden ves čas zanikal očitana dejanja, so ga spoznali za krivega in sodnik Rhys Rowlands mu je ob izreku 17-letne zaporne kazni izrekel tudi nekaj krepkih. "Vztrajni ste bili pri uresničevanju svojih perverznih, fetišističnih želja," je med drugim dejal med obrazložitvijo sodbe. "Ste dominanten in bombastičen tip, ki je bil vzor mnogim, a tudi človek, ki je imel grozljivo skrivnost, veliko karakterno napako, to pa je obsedenost z mladimi deklicami. Vaše obnašanje izhaja iz arogantne prepričanosti v lastno vrednost, zaradi česar se vam nihče ne bo postavil po robu. In jasno je, da vas niti malo ne peče vest. Niti trohice obžalovanja zaradi svojega početja niste pokazali, niti sanja se vam ne, kolikšno škodo in bolečino ste povzročili deklicam in njihovim družinam."

Deklice so na sodišču tudi povedale, da so Fodenu neizmerno zaupale. "Znal si je pridobiti zaupanje in nas prepričati, da smo edine, ki si jih želi in nas ima rad. Zlorabil je naše zaupanje in tega mu nikdar ne odpustim. Še vedno imam nočne more, vse me boli zaradi vsega, kar sem doživela," je bilo slišati na sodišču. Kot tudi: "Utrujena sem, ponoči ne spim, slabo mi je. Izrabil je moje telo in um, ne vem, kdaj si bom opomogla."

Otroci brez kosila

Šolske oblasti v Walesu so Neilu Fodenu zelo zaupale. Ne le, da je bil ravnatelj na eni od srednjih šol, na več različnih šolah je bil svetovalec ali nadzornik. Cenjen in avtoritativen šolnik je bil, strog, a kljub temu pravičen. Za takšnega so ga vsaj večinoma imeli, čeprav vsi nad njegovimi vzgojnimi metodami in nekaterimi ukrepi niso bili zadovoljni. Tako je zaokrožil njegov dopis zaposlenim v eni od šolskih kuhinj. Prepovedal je namreč, da bi dali kosilo otrokom, katerih starši niso poravnali vseh stroškov za prehrano, "pa četudi dolgujejo en sam peni," je zapisano. Nad tem ukrepom ni bil navdušen niti eden od sponzorjev šole, ki je menil, da otroci niso krivi za neplačane račune in da bi moral biti bolj uvideven, saj je nekaterim otrokom kosilo v šoli edini obrok v celem dnevu.

Na prvem zaslišanju na policiji je ravnatelj molčal. A so spregovorile žrtve.
North Wales Police

Brisanje tik pred aretacijo

Nekaj zanimivih podrobnosti v zvezi s primerom je zapisanih tudi v časopisu Indipendent. Novinarka, ki je bila včasih učenka zdaj obsojenega Fodena, se je, potem ko je brala o podrobnostih s sojenja, celo zgrozila nad besedami obtoženčevega zagovornika. Ko je namreč deklica E (identitete žrtev niso nikdar razkrili) povedala, da je Foden potem, ko sta se vračala iz Liverpoola, peljal po drugi poti in zavil na stransko cesto, kjer jo je spolno zlorabil, je obramba to predstavila, kot da ji je obtoženec želel pokazati možnosti, kje se lahko sprehaja po okolici. Perverzno do skrajnosti, a žrtev se je na te besede zgolj nasmehnila. Kar se je novinarki zazdelo naravnost osupljivo. Nedopustno, je zapisala, da se žrtev temu cinizmu lahko samo nasmehne, saj ostane brez besed, potem ko je bila ob svoje nedolžno otroštvo zaradi zlorabe s strani odraslega moškega. In kako neki je vedel, da mora tik pred aretacijo z mobilnega telefona izbrisati 17 fotografij, ki mu jih je bila poslala ena od žrtev?

Zanimivo je tudi, da je bil Foden znan kot človek, ki mu mobing nad zaposlenimi ni bil tuj in da je v šolah vladal na bazi strahu zaposlenih pred njim. A nihče se mu ni postavil po robu. Bil je tudi viden član učiteljskega sindikata. Ko je prišlo na dan njegovo gnusno početje z deklicami, so se seveda našli mnogi, ki so ugotavljali, da je nesprejemljivo, da so otroci ogroženi tam, kjer bi morali biti na varnem, torej v šoli, pa tudi, kako nihče od pristojnih ni imel poguma, da bi se postavil po robu uglednemu ravnatelju. Na koncu so največ poguma pokazale deklice, ki so bile dejansko brez moči, zlorabljene, izkoriščene.

Naj se nikjer in nikoli več ne ponovi, so po sojenju pozivali (tudi) v Walesu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta