(TEMNA PLAT) Otroke sta maltretirala in prodajala sosedom

Elizabeta Planinšič
07.07.2024 04:00

V obsežni operaciji so policisti iz rok zločincev rešili več kot 1300 žrtev trgovine z ljudmi, med katerimi so bili tudi otroci.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Madžarska policija med aretacijo enega od osumljencev
Europol

Identificiranih 362 osumljencev, prijetih 219 storilcev, prepoznava in pomoč 1374 žrtvam – od tega 1221 odraslih in 153 otrok, 2074 zaseženih sredstev, pridobljenih s kaznivim dejanjem, kot so gotovina ali različne naprave, odkritih 363 ponarejenih dokumentov, odprtih več kot 276 novih preiskav. To so rezultati obširne operacije Globalna veriga (Global chain), ki je potekala med 3. in 9. junijem v 39 državah sveta. Operacijo je v sodelovanju z Romunijo, Europolom, Interpolom in Frontexom vodila Avstrija. V tem akcijskem tednu, katerega namen je bil razbiti visoko tvegane kriminalne mreže, so se organi pregona osredotočili na primere spolnega izkoriščanja, prisilnega kriminala in prisilnega beračenja.

Preizkušen multidisciplinarni pristop, ki temelji na uspešnih prejšnjih izvedbah operacije, je vključeval Europol, Frontex in INTERPOL ter policijske enote in mejne straže z več celin. Letos je bil eden od ciljev odkriti in razbiti najbolj nevarne kriminalne mreže, dejavne v EU, kot so mafijske, etnične in družinske organizacije ter druga strukturirana omrežja, ki se ukvarjajo s trgovino z ljudmi. Znotraj kriminalnih pojavov spolnega izkoriščanja, prisilnega beračenja in prisilnega kriminala so organi kazenskega pregona dali poseben poudarek usmerjanju primerov, ki vključujejo otroke kot žrtve.

Podobno kot akcije, ki so bile izvedene v predhodnih letih, je bil cilj te obsežne in skupno izvedene akcije spodbuditi organe, da teden dni izvajajo ciljno usmerjene dejavnosti v svojih državah in skupaj drug z drugim, pa tudi opozoriti na ta podli zločin. Rezultati teh skupnih akcijskih dni niso dosegli le oblasti, ampak tudi številne druge zunanje zainteresirane strani, ki bi lahko imele vlogo pri zmanjševanju števila žrtev trgovine z ljudmi.

Združena akcija Globalna veriga je trajala teden dni.
Europol

Nihče ni imun za tovrstno izkoriščanje žrtev

Kot je dejal Jean-Philippe Lecouffe, namestnik izvršnega direktorja Europola, je "tesno in učinkovito sodelovanje med organi kazenskega pregona in organi za zaščito meja na mednarodni ravni ključnega pomena pri ciljanju na tiste, ki izkoriščajo najbolj ranljive med nami. Impresivni rezultati letošnjih skupnih akcijskih dni kažejo, da se je proti grozljivi kriminaliteti trgovine z ljudmi najbolje boriti skupaj". Lars Gerdes, namestnik izvršnega direktorja za operacije pri Frontexu, pa je dodal: "Trgovina z ljudmi je gnusen zločin, ki preži na ranljive in spodkopava naše skupne vrednote človeškega dostojanstva in svobode. Odkrivanje teh kaznivih dejanj je izjemen izziv zaradi pogoste odsotnosti pričevanj žrtev, kar vodi do velikega števila neprijavljenih primerov. Zato je naše mednarodno sodelovanje z Europolom, Interpolom in državami vsega sveta tako ključnega pomena." "Operacije, kot je Globalna veriga, dokazujejo, da nobena država ali celina ni imuna na trgovino in izkoriščanje. Ne glede na to, ali jih zagrešijo družinski člani ali visoko organizirane kriminalne združbe, je učinek na žrtve uničujoč. Kot globalna skupnost organov kazenskega pregona smo zavezani k izmenjavi bistvenih obveščevalnih podatkov, potrebnih za privedbo vseh storilcev pred sodišče," pa so bile besede Richarda Chambersa, direktorja Interpola za organizirani kriminal.

Poleg boja proti trgovini z otroki in najbolj nevarnim kriminalnim mrežam so ta mednarodna prizadevanja kazenskega pregona zasledila več ciljno usmerjenih žarišč proti trgovini z ljudmi po vsem svetu. To je vključevalo ukrepe v Latinski Ameriki, Aziji, Afriki ter državah vzhodnega partnerstva in Ukrajini. Med preiskavami po vsem svetu so policisti sistematično iskali znake trgovine z ljudmi in ponarejene dokumente, nato pa aretirali storilce in takoj zaščitili žrtve.

Predvsem na madžarske delavke v avstrijskih rdečih četrtih so bili pozorni policisti.
Europol

Grozljiv madžarski primer

V posebej grozljivem primeru so policisti policijske madžarske uprave Szabolcs-Szatmár-Bereg aretirali madžarski par, ki je šest lastnih otrok silil v spolne odnose in beračenje na ulicah svoje vasi. Mladoletne otroke sta starša fizično, psihično in spolno zlorabljala, lastni oče pa jih je pretepal s palicami, pasovi in golimi rokami. Policisti so ugotovili, da so otroci zanemarjeni, podhranjeni in v splošnem slabem zdravstvenem stanju. Ko sta jih starša privezala v sobi v hiši, sta otroke za denar ponudila drugim osebam v soseščini. Sodni, medicinski in psihološki izvedenci so bili vključeni v potrditev spolne zlorabe in pridobivanje pričevanj travmatiziranih otrok, ki so od akcije naprej zaščiteni in v rejništvu.

Uradniki enote madžarskega nacionalnega preiskovalnega urada za trgovino z ljudmi so bili napoteni v Avstrijo, da bi skupaj s pripadniki avstrijske kriminalistične obveščevalne službe in deželnih oddelkov kriminalistične policije izvajali policijske kontrole. Ekipe so izvajale ciljno usmerjene preglede v lokalih v rdečih četrtih, pri čemer so se osredotočali na madžarske spolne delavke.

Policisti oddelka za boj proti organiziranemu kriminalu romunske policije so aretirali enega osumljenca, ki je novačil mladoletne žrtve iz revnejših okolij in jih silil v beračenje ter spolno suženjstvo. Denar je osumljenec zadržal sam, s fizičnim nasiljem pa je nadziral svoje žrtve. V akciji, izvedeni med akcijskim tednom, so policisti zbrali dodatne dokaze ter zaslišali osumljenca in žrtve. Na eni od preiskanih lokacij so policisti našli in zasegli tudi različna mamila. V prizadevanju za ozaveščanje o tem področju kriminala je irska nacionalna policija govorila s tisoči potnikov, ko so se izkrcali z vlakov v Dublinu.

Prisilna poroka, da ne bi šel v vojsko

Ukrajinska nacionalna policija je razbila organizirano kriminalno združbo, ki je ciljala prav na bolj ranljive ljudi. Identificirali so tri osumljence, ki so obvladovali in silili dvanajst oškodovancev k beračenju. V drugem primeru so policisti aretirali osebo, ki je prisilila invalidno osebo v zakon z moškim, da bi ta dosegel odlog mobilizacije.

Vietnamske oblasti so odkrile shemo trgovine z ljudmi, v katero je bil vpleten kitajski tolmač, ki je delal za podjetje v Laosu. Osumljenec je v past zvabil 14 vietnamskih posameznikov z obljubami o zaposlitvah v tujini z visokim dohodkom, samo da bi jih prisilil v ustvarjanje goljufivih spletnih računov za finančne prevare. Žrtve so delale po 12-urni delovnik, tudi 14-urni delovnik, če jim ni uspelo pridobiti drugih delavcev. Njihove dokumente jim je osumljenec pobral, nato pa njihove družine izsiljeval za zneske do 10 tisoč ameriških dolarjev, da bi se lahko njihovi svojci vrnili v Vietnam. Ta primer je dodatno izpostavil trend trgovine z ljudmi, ki žrtve izkorišča za prisilne spletne goljufije, kar je Interpol prvič zaznal v jugovzhodni Aziji med operacijo Ustvarjalci neviht marca leta 2022, kasneje pa še v drugih regijah.

V akciji v začetku junija so sodelovale Albanija, Avstrija, Belgija, Bosna in Hercegovina, Brazilija, Bolgarija, Kolumbija, Hrvaška, Ciper, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Islandija, Irska, Kosovo, Latvija, Litva, Malta, Moldavija, Črna gora, Nizozemska, Nigerija, Severna Makedonija, Poljska, Portugalska, Romunija, Srbija, Slovaška, Slovenija, Španija, Švedska, Švica, Tajska, Ukrajina, Združeno kraljestvo in Vietnam.

Nekatere žrtve trgovine z ljudmi so bivale v nemogočih razmerah - posnetki so iz Ukrajine.
Europol
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta