Težava debelosti ni v konfekcijski številki, od debelosti se umira

Manuela Pendl Manuela Pendl
20.02.2022 04:40

Številne svetovne študije kažejo, da je debelost neposredno povezana z dolgoročnim zdravjem posameznika in ni le njegov estetski problem, temveč tudi širši, družbeni problem. Tokrat predstavljamo tri odlične vaje, s katerimi boste poskrbeli za čvrste mišice prsi, rok in hrbta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pretežek ali debel je že vsak tretji otrok.
Profimedia

Ni težava v konfekciji, težava je, da se od tega umira. To sem nedavno slišala v eni izmed poučnih televizijskih oddaj. Pa še kako zelo res je! Nadaljevali so s prispevkom, v katerem so razkrili: v Sloveniji je čezmerno prehranjena že več kot polovica odraslih. Natančneje: 54,6 odstotka odraslih med 25. in 64. letom ima čezmerno telesno težo, predebelih pa je kar 15 odstotkov vseh ljudi. Slovenija je po podatkih evropskega statističnega urada z 19,2 odstotka sedma v Evropi z najvišjim deležem prebivalcev s čezmerno težo. Skrb vzbujajoče pa je tudi, da se debelost vse pogosteje pojavlja pri otrocih in mladostnikih.

V oddaji so razkrili še, da sta bila med epidemijo covida-19 v Sloveniji zaznana rekorden porast debelosti otrok in upad gibalne učinkovitosti. Delež otrok z debelostjo se je povečal za več kot 20 odstotkov, kar je več kot kadarkoli v zgodovini spremljave, celo več od povečanja v obdobju najhujše krize naraščanja debelosti med letoma 2003 in 2007. Podkožno maščevje se je povečalo pri več kot polovici otrok. Pretežek ali debel je že vsak tretji otrok in celo več kot tretjina mladostnikov. Na svetovnem nivoju se je v zadnjih štiridesetih letih delež debelih otrok in mladostnikov v starostni skupini od 5 do 19 let povečal za kar desetkrat. To so res skrb vzbujajoči podatki, saj gre za ljudi, ki komaj odraščajo. Če ne bodo takoj drastično spremenili svoje prehrane in prehranjevalnih navad ter telesno nedejavnost v dejavnost, so lahko dolgoročne posledice zanje usodne ...

Ljudje so, kar zadeva hujšanje, običajno zelo svojeglavi in mislijo, da je to nekaj, kar se zgodi na hitro, skorajda čez noč, ter pozabijo, da je to proces, ki traja več mesecev, včasih tudi nekaj let. Mnogi so mnenja, da je za to, da bi shujšali, treba stradati in se na vso moč odpovedovati hrani, v resnici pa se je nujno redno čim bolj zdravo in uravnoteženo prehranjevati ter biti redno telesno dejaven.

Danes je na različnih socialnih omrežjih mogoče videti vse več vplivnežev, ki si jih ljudje vzamejo za zgled, in ljudje stremijo k temu, da bi bili kot oni. Hkrati pa je na spletu tudi ogromno "magičnih" diet, tablet, praškov in pripravkov, ki naj bi pomagali pri hujšanju, in zanje ljudje zapravijo na stotine evrov.

Ampak osnova kakovostnega življenja in pomembna dejavnika, ki bi nas morala spremljati v vseh življenjskih obdobjih, sta redna zmerno intenzivna telesna dejavnost in uravnotežena prehrana. Za vzdrževanje optimalne telesne teže je pomembno ravnovesje med vnosom in porabo energije. Če je energijski vnos večji od porabe, to vodi v povečanje telesne teže in debelost, v nasprotnem primeru pa v podhranjenost. Poleg omenjenega pa si je treba privoščiti tudi dovolj kakovostnega spanja in počitka, učinkovito obvladovati stres in poskrbeti za pravilno miselno naravnanost.

Pametno in manj pametno

Številne svetovne študije in raziskave kažejo, da je debelost neposredno povezana z dolgoročnim zdravjem posameznika in ni le njegov estetski problem, temveč tudi širši, družbeni problem. Večja obolevnost za kroničnimi nenalezljivimi boleznimi, visoki stroški zdravljenja, manjša učinkovitost in produktivnost na delovnem mestu, odsotnost z dela zaradi bolezni, okrnjeno delovanje v krogu družine v času bolezni … Velikokrat je eden od zapletov debelosti tudi nastanek sladkorne bolezni tipa 2, ki ima še vrsto drugih zdravstvenih zapletov. No, pa naj še kdo reče, da ni pametno imeti optimalne telesne teže!

Morda boste ob tem tudi sami pomislili: "Pa kaj, če imam par kil preveč! Če koga kaj moti …" Nobenega ne moti neposredno, še zlasti ne, če gre res samo za "par" kilogramov. Ko se teh nabere dvajset ali več, pa to postane tudi problem vseh nas, saj nas zadeva posredno - zdravljenje raznih bolezenskih stanj in zapletov, ki jih prinese kopica odvečnih kilogramov na dolg rok, je namreč zelo drago. Dokler se namreč to plačuje iz zdravstvene blagajne, pravzaprav zadeva tudi vse nas.

Velikokrat slišim ljudi, ki se zaradi hujšanja obrnejo name, reči, da jih mučijo samo kilogrami in da so sicer zdravi. Potem pa izpolnijo vprašalnik o zdravstvenem stanju in ugotovimo, da imajo mnogi zvišan krvni tlak in da že redno uživajo zdravila, da jih bolijo sklepi, hrbtenica ali da imajo težave s prebavo in podobno. So potemtakem res popolnoma zdravi, kot si mislijo?

Četudi je krvna slika glede maščob, sladkorja in holesterola dobra, to še ne pomeni vsega. In tudi ti rezultati niso večni. Če ne pazimo na svoje prehranjevalne navade, na prehrano, gibanje in stil življenja na splošno, se žal lahko tudi vse to zelo hitro spremeni na slabše. Le kdo še ni slišal, da sladkorna bolezen (tipa 2) prihaja tiho in počasi? In še nihče je ni dobil, ker bi že od mladih nog jedel zdravo in uravnoteženo, denimo polnozrnati riž, brokoli, ribe …, in pil navadno vodo! Torej? Spet smo pri tem, da je pametno imeti optimalno telesno težo.

Raje na operacijo?

Omeniti moram še eno skrajnost, ki je vedno bolj v modi: "Nič se ne bom mučil s hujšanjem, grem na operacijo želodca." Strinjam se, da je ta možnost rešitev za mnoge, katerih življenje je sicer v nevarnosti in drugače res ne bi šlo. Žal pa je vse preveč tistih, ki se za tako pot odločijo zaradi pomanjkanja volje. Ali res mislijo, da bo potem kaj drugače, če ne bodo korenito spremenili svoje prehrane in prehranjevalnih navad? Opisana izjava je izjava neke gospe, ki je nekoč prišla k meni po nasvet, kako naj se loti svojih odvečnih kilogramov. In ko sva vse predebatirali, ugotovili, kaj bi bilo dobro spremeniti in kako približno bo potekalo hujšanje, se je odločila, da je to "itak vse brezveze", da se ji ne da ukvarjati s prehrano, gibanjem in hujšanjem na splošno in da bo raje šla na operacijo.

Za nekoga, ki je sicer zdrav in bi se za dosego želenega rezultata moral le malo bolj potruditi ter vztrajno in dosledno hoditi po zastavljeni poti, je po mojem mnenju taka operacija le potuha, ki jo mi vsi drago plačujemo (in to dobesedno). Da ne omenjamo še operacije zaradi odvečne kože ... Ne vem, kaj je danes s to gospo in ali je bila operirana, ampak ne pozabite: vsaka bližnjica ni nujno v resnici tudi krajša ali lažja pot.

Za čvrste mišice prsi, rok in hrbta

Osebno sem trdno prepričana, da se moramo za svojo optimalno težo vsaj malo potruditi, in če s trenutnim stanjem nismo zadovoljni, tudi narediti korenite spremembe na področjih, ki so nas pripeljala do tega. Zdaj pa gremo še k trem odličnim vajam, s katerimi boste poskrbeli za čvrste mišice prsi, rok in hrbta. Vaje lahko izvajate v predstavljenem vrstnem redu ali pa jih poljubno dodajate v svoj vadbeni program.

Vsako ponovitev izvajajte s pravilno tehniko. Nobena vaja vam ne sme povzročati nelagodja ali bolečin; če se to vseeno zgodi, se o pravilnem izvajanju vaje posvetujte z osebnim trenerjem oziroma inštruktorjem fitnesa, da bo preveril tehniko izvedbe oziroma vam predlagal kako drugo različico. Z nobeno vajo ne pretiravajte in se ne silite z izvajanjem, če ob tem čutite bolečine v sklepih. Preden začnete telesne vaje in povečani napor, se vedno dobro ogrejte. Najbolje je začeti z lahkotno hojo in jo sčasoma - če vam to dopuščata zdravstveno stanje in telesna pripravljenost - stopnjevati do teka, pri čemer kolena dvigujte vedno više. Dodajte tudi gibanje rok, kot so kroženje z rameni, dvigi in spusti ramen.

Ob koncu vadbe vedno namenite nekaj minut še sproščanju mišic in celega telesa. Ker je za dobro telesno pripravljenost pomembna tudi gibljivost, je dobro, da za konec izvedete tudi nekaj vaj raztezanja, v položajih brez zibanja, tako da čutite v raztezani mišici le blago napetost in ne bolečine.

Vaja 1: sklece

Postavite se v položaj na vse štiri. Roke položite na tla približno pod rameni, kolena pa pod kolki. Naj roke nosijo nekoliko več telesne teže kot noge. Prste rok obrnite naravnost. Stisnite trebušne mišice. Glava naj bo med vajo ves čas poravnana s hrbtenico. Pogled usmerite proti tlom, da ne boste po nepotrebnem ukrivljali vratne hrbtenice. Počasi spustite zgornji del telesa proti tlom, tako da se boste s čelom skoraj dotaknili tal. Nato se s potiskom rok dvignite navzgor v začetni položaj, vendar rok v komolcih ne iztegnite popolnoma oziroma jih ohranite rahlo pokrčene. Izvedite dve ali tri serije z 10 do 15 ponovitvami.

Vaja 1: sklece
Igor Napast

Za bolj izkušene: Da bi povečali intenzivnost, izvajajte tako imenovane moške sklece.

Vaja 2: enoročno veslanje z utežmi

Z levo nogo stopite naprej v izpadni korak. Levo roko za oporo položite na nogo. Roko rahlo pokrčite. Hrbet zravnajte in stisnite trebušne mišice. V desno roko primite utež in obrnite dlan proti telesu. Med izdihom dvignite utež ob telesu navzgor, dokler ne boste z roko dosegli višine spodnjih reber. Pri tem držite komolec čim bliže telesu in ne popustite sili teže. Tudi ramen ne spustite navzdol. Najprej izvedite vajo na eni strani, nato zamenjajte roko in položaj nog. Na vsaki strani izvedite dve ali tri serije z 10 do 15 ponovitvami.

Vaja 2: enoročno veslanje z utežmi
Igor Napast

Vaja 3: razteg z rokami na hrbtu

V stoječem položaju položite roke za hrbet in prepletite prste. Dvignite prsni koš. Počasi potisnite roke čim dlje nazaj. Hrbet naj bo ves čas zravnan. Razteg zadržite 10 sekund in ga še enkrat ali dvakrat ponovite.

Vaja 3: razteg z rokami na hrbtu Igor Napast
Igor Napast

Opozorilo

Če imate kakršnekoli zdravstvene težave oziroma poškodbe na skeletnem ali mišičnem sistemu, se pred izvajanjem opisanih vaj posvetujte z osebnim zdravnikom ali specialistom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta