To je tisti slovenski admiral, ki dviguje zmagovalni pokal

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
28.04.2019 07:02

Med Florido in Kazahstanom smo Žalčana Aleksandra Javornika ujeli na službeni poti na Bledu, pogovarjali smo se v Mariboru. Najprepoznavnejši slovenski navijač o dosedanjem vrhuncu kariere in razlogu, zakaj slovenska barva ni rdeča.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pokal je naš!
Epa

​Je Štajerec, Žalčan z vzdevkom Žavski. Če na športnih prireditvah ne bi nosil pokala in admiralske kape, bi ga poznalo bolj manj ljudi, tako pa ga že na daleč, med televizijskimi prenosi, opazi vsa športna Slovenija. Aleksander Javornik je od nekdaj predan športu, včasih je igral nogomet, v zadnjih letih je aktivno ljubezen do športa preobrazil v specifičen in nadvse zanimiv konjiček: z repliko zmagovitega pokala se udeležuje največjih športnih tekmovanj, kjer Slovenke in Slovenci zmorejo posegati po kolajnah.
Markanten je postal na evropskem prvenstvu v košarki leta 2017; v skupini na Finskem so ga sicer kamere približevale kot slovenskega posebneža, šaljivca, češ, kaj pa bo s pokalom ena košarkarsko majhna dežela, ki na EP v košarki še nikoli ni osvojila kolajne. No, po istanbulskem nepozabnem finalu s Srbijo so mu vsi neverni Tomaži morali stisniti roko in pred navijaškim poveljnikom sneti kapo. "Admiral Nostradamus so o meni pisali tuji mediji," je ponosen 46-letnik, zaposlen v vitanjskem Fužinarju, podjetju, ki prodaja in vgrajuje okna, vrata in drugo stavbno pohištvo. Žavski je v službi pogosto "terenski", dogovarja se za posle in jih nadzoruje, tako da je vajen dolgih poti in odsotnosti z doma: "Hvala, šef, za razumevanje moje strasti do športa," je hvaležen štajerski admiral za vse dopuste, tudi neplačane, ki mu jih omogoča Fužinarjev direktor.

Z naočniki in zelenimi lasmi
Epa

Glavna nagrada na lotu

Govoric in ugibanj o znanih osebnosti ne manjka. O vas kroži mit, da si lahko navijaške izlete privoščite, ker ste zadeli na lotu zadeli glavno nagrado.
S tem, ko sem našel sponzorje za moja številna potovanja oziroma oni mene, sem dejansko zadel na lotu. Moje srce bije za šport, v katerem volja premaga vse ovire. Podjetje, v katerem delam, je moj glavni pokrovitelj. Zaradi mene je zagrizen navijač postal še moj direktor Marko Hribernik. Ne nekaterih tekmah sva navijala skupaj, nazadnje v Ameriki. Spoznal je, kaj je v športu glavno: druženje in dobra volja. Morda navijači v športu iščemo in najdemo ravno tisto, kar nam manjka zasebno.

S košarkarskima legendama
Osebni arhiv
Z Gogijem v Miamiju
Osebni arhiv

Preigraval kot Caniggia

Morda po zaslugi Iva Godniča, ki je imenitno oponašal Josipa Broza?
Kaj vem, nisem pričakoval, da bom tudi Tito, ki je bil maršal in ni nosil admiralske kape. Ampak če jim je tako prav, sem lahko zanje tudi Tito, samo da s tem ne bomo delali razdora med ljudmi. Vzdevke so mi lepili že od mladih nog, po starih starših sem Žavski. Ko sem igral nogomet pri Žalcu, so me klicali Caniggia (Claudio Caniggia je bil svoj čas najhitrejši argentinski napadalec, op. p.); naj omenim, da imamo v družini dobre nogometne gene, moj stric je za Maribor igral, ko je bil ta v drugi ligi.
Na zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu ste marširali z zeleno lasuljo.
Ker bi mi veter in sneg odnesla kapo. Lasulja je obenem topla, pokrije ušesa. Pa še to je pretehtalo, da j zelena v snegu lepo vidna.

Slovenija gre naprej!
Osebni arhiv

Perićeve obrambe in mladinska evforija

Da so v peklu Zlatoroga takrat padli za glavo višji francoski rokometaši, je bilo morda še večje presenečenje od košarkarskega.
Neverjetno, ampak verjeli smo vsi skupaj. Na rokomet so me povabili organizatorji, češ, naredimo eno super štimungo. Ob zmagoslavju na mladinskem EP sem se spomnil na podobno evforijo, ko je Celje v ligi prvakov nadoknadilo 13 zadetkov minusa s prve tekme in na povratni premagalo španski Ademar Leon z rezultatom 34:21. To je bila prva tekma v novi dvorani in istega zmagoslavja ni in ni bilo konca ..., in potem so Celjani v tisti sezoni postali evropski prvaki.
Kdaj bodo celjski rokometaši drugič klubski evropski prvaki?
Ko bodo dobili močnega sponzorja, kot je nekoč bila Turnškova Pivovarna Laško. Manj denarja v klubu pa hkrati pomeni več priložnosti za mlade domače rokometaše, kar je za bodoče ase najboljša odskočna deska.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta