To so tri vaje za lepe noge in čvrsto zadnjico

Manuela Pendl Manuela Pendl
02.05.2021 04:25
Najbrž je ni ženske, ki si ne bi želela lepe zaobljene, dvignjene in čvrste zadnjice, in le malo jih ima to srečo, da jih je s takšno "ritko" obdarila že mati narava. Večina nas mora za lepo čvrsto zadnjico kar nekaj narediti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vaja 1, začetni položaj Foto: Tadej Regent
Tadej Regent

Počepi so res bolj ali manj klasika vseh vadb za moč, a za vse tiste, ki želite malce spremeniti vadbeno rutino, imam dobro novico - obstaja še ogromno drugih vaj za lepo oblikovano in čvrsto zadnjico.

Ena spodaj predstavljenih je denimo vaja, ki jo poznamo tudi pod imenom most. Izvaja se leže na hrbtu in velja za eno najučinkovitejših vaj pri oblikovanju zadnjice. In kar je najboljše, izvajamo jo lahko praktično kjerkoli in kadarkoli, saj za njo ne potrebujemo posebnega ali veliko prostora in tudi nobenih pripomočkov.

To je vaja, ki ne "nabije" stegenskih mišic, kot se to pogosto dogaja ob izvajanju različnih vrst počepov in drugih "stegensko dominantnih vaj" - seveda ob pravilni izvedbi.

Vrstni red vaj

Vaje lahko izvajajte v predstavljenem vrstnem redu ali pa jih poljubno dodajajte v svoj vadbeni program. Glede na svojo trenutno telesno pripravljenost izvedite od 8 do 16 ponovitev v dveh do treh serijah.

Vsako ponovitev izvajajte s pravilno tehniko. Nobena vaja vam ne sme povzročati nelagodja ali bolečine; če se to vseeno zgodi, se o pravilnem izvajanju vaje posvetujte z osebnim trenerjem oziroma inštruktorjem fitnesa, ki bo preveril tehniko izvedbe oziroma vam predlagal kako drugo različico.

Z nobeno vajo ne pretiravajte in se ne silite z izvajanjem, če ob tem čutite bolečine v sklepih.

Ogrevanje

Preden začnete telesne vaje in povečan napor, se vedno dobro ogrejte. Najbolje je začeti z lahkotno hojo, ki jo sčasoma - če vam to dopuščata vaše zdravstveno stanje in telesna pripravljenost - stopnjujte do teka, pri čemer kolena dvigujte vedno više.

Dodajte tudi gibanje rok, kot so kroženje z rameni, dvigi in spusti ramen itd.

Ohlajanje

Ob koncu vadbe vedno namenite nekaj minut še sproščanju mišic in celega telesa. Ker je za dobro telesno pripravljenost pomembna tudi gibljivost, je dobro, da za konec izvedete tudi nekaj vaj raztezanja, v položajih brez zibanja, tako da čutite v raztezani mišici le blago napetost in ne bolečine.

VAJA 1: Izteg v kolenu - sede

Sedite na tla z nogami pokrčenimi v kolenih in s stopali udobno položenimi na tla. Podprite trup z rahlo pokrčenimi rokami, ki ste jih položili za telo.

Nato dvignite eno nogo nekaj centimetrov od tal in jo iztegnite čim bolj naravnost. Poskušajte doseči končni položaj, pri katerem sta obe koleni v isti višini. Tako boste res dobro začutili napetost mišic v stegenski mišici. Zadržite za trenutek in nato nogo počasi spustite proti začetnemu položaju, vendar se z njo ne dotaknite tal. Pazite, da imate skozi vso vajo hrbet čim bolj zravnan.

Vaja 1: Nogo iztegnite čim bolj naravnost. Poskušajte doseči končni položaj, pri katerem sta koleni v isti višini. Foto: Tadej Regent
Tadej Regent

Izvedite vse ponovitve najprej z eno, nato še z drugo nogo.

Različica za bolje trenirane: Vajo izvedite stoje.

Postavite se sonožno - stopala položite na tla v širini bokov - in dvignite eno nogo. Vajo lahko izvajate tudi s hrbtom naslonjenim ob steno.

Za podporo si nogo objemite z rokama okrog stegna in jo držite v vodoravnem položaju. Stojna noga naj bo rahlo pokrčena in zgornji del telesa nekoliko nagnjen nazaj. Nato čim bolj iztegnite dvignjeno nogo, pri čemer naj ostane stopalo sproščeno.

VAJA 2: Most leže na hrbtu

Lezite na hrbet. Roke za boljšo stabilnost položite ob telo, dlani plosko nežno pritisnite ob tla. Kolena pokrčite pod pravim kotom. Nežno stisnite trebušne mišice in tako poskrbite za dodatno zaščito hrbtenice.

Vajo lahko izvajate z obema nogama na tleh ali pa za nekoliko težjo različico dvignite eno nogo in jo položite z gležnjem preko desnega kolena.

Nato s stisnjenimi mišicami zadnjice počasi dvignite boke in spodnji del hrbta od tal. Za trenutek zadržite, nato z enako napetostjo počasi spustite, vendar se z zadnjico ne dotaknite tal. Nato spet dvignite. Izvedite vse ponovitve najprej na eni nogi, nato jo zamenjajte in vajo izvedite še na drugi nogi.

Vaja 2: Most na hrbtu Foto: Tadej Regent
Tadej Regent

Pozor: bokov ne dvigujte previsoko in ne "zvijajte" (uleknite) hrbtenice.

Različica za bolje trenirane: Most z iztegnjeno nogo.

Pri tej vaji dvignjeno nogo iztegnite navzgor proti stropu. Nato v tem položaju dvigujte in spuščajte medenico.

VAJA 3: Razteg za iztegovalke kolena

Lezite na bok in podprite glavo s pokrčeno roko. Spodnjo nogo rahlo pokrčite nazaj.

Nato z zgornjo roko objemite gleženj zgornje noge in jo nežno potisnite nazaj, s peto proti zadnjici. Pri tem stisnite trebušne mišice in ohranite zravnan hrbet. Zgornjega dela telesa ne obračajte niti naprej niti nazaj.

Vaja 3: Razteg za iztegovalke kolena Foto: Tadej Regent
Tadej Regent

Zadržite in ponovite. Nato razteg ponovite še na drugi strani, z drugo nogo.

OPOZORILO:

Če imate kakršnekoli zdravstvene situacije oziroma poškodbe na skeletnem ali mišičnem sistemu, se pred izvajanjem opisanih vaj posvetujte z osebnim zdravnikom ali specialistom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta