Tudi dedek Mraz je naš: Od treh decembrskih dobrih mož je zgodovinsko najmlajši med njimi

Zvezdana Bercko
20.12.2020 04:45
S svojo pojavo, tradicijo in pomenom v vseh teh letih je tudi dedek Mraz postal nepogrešljiv del decembrskih praznikov in je del slovenske etnološke in kulturne dediščine.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi letos bo dedek Mraz prišel, čeprav ga otroci ne bodo mogli videti od blizu. Foto: Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Zadnji od treh decembrskih dobrih mož se na pot odpravi dedek Mraz. Je tudi zgodovinsko najmlajši med njimi, čeprav so ga nekateri slovanski narodi poznali že dolgo, sicer res ne kot prinašalca daril. Kot mitološko bitje je dedek Mraz povezan s tradicionalnimi predstavami o mrazu v obrednih praksah slovanskih narodov. Po nekaterih virih naj bi dedek Mraz predstavljal slovanskega zimskega čarovnika, v drugih virih pa ga pogani imenujejo Varun in je simbol kaosa, smrti in teme. Tudi ko so v Rusiji v 10. stoletju sprejeli krščanstvo, so se pri tem liku ohranili nekateri poganski elementi, denimo vezenine, ki simbolizirajo kraljestvo mrtvih.

Dedek Mraz, kot ga poznamo danes, pa izvira iz 19. stoletja, nastal naj bi po pesmi ruskega pesnika Nikolaja Nekrasova. Ded Moroz, kot mu pravijo v Rusiji, obdaruje otroke v noči z 31. decembra na 1. januar. Kot pravi Rus je oblečen v dolg krznen plašč in nosi krzneno kapo, na nogah pa ima obvezno ruske valenke - škornje iz volnenega filca. Pogosto ga spremljata žena Starka Zima in vnukinja Sneguročka. Za njegovo domovanje velja rusko mesto Veliki Ustjug.

Ruski ded Moroz Foto: Wikipedia
Wikipedia

Dobil je slovensko podobo

V Sloveniji se je prvič pojavil konec leta 1948 v okviru leto prej uvedenega praznovanja novoletne jelke. Nove socialistične oblasti so si namreč prizadevale ideološko nesprejemljive božične praznike prestaviti na novo leto, novoletna jelka naj bi nadomestila božično drevo, dedek Mraz pa v vlogi prinašalca daril dotlej uveljavljenega svetega Miklavža. V naših krajih je bil namreč z darili povezan le Miklavž, božič pa je bil predvsem verski praznik, Božiček razen ponekod v mestih sploh ni bil znan.

Precej razširjeno je prepričanje, da je dedek Mraz iz Sibirije k nam, tako kot tudi v druge države nekdanjega vzhodnega bloka, prišel po dekretu tedanje Sovjetske zveze, a dokazov za to ni, je leta 2018, ko smo praznovali 70-letnico dedka Mraza in so v Muzeju NOB v Mariboru odprli veliko vseslovensko razstavo o dedku Mrazu, za Večer povedala Majda Struc iz Zveze prijateljev mladine. "Med pripravo razstave sem preučila veliko materiala, ampak nikjer nisem našla podatka, ki bi potrjeval to razširjeno prepričanje. Prvič je bil dedek Mraz omenjen leta 1948 v neki igrici, ki je bila res prevedena iz ruščine. Toda leta 1948 so ljudi pošiljali na Goli otok zaradi 'ljubezni' do Sovjetske zveze in res ne vem, zakaj bi takrat dedka Mraza pripeljali od tam. Že zelo kmalu je dobil tipično slovensko podobo, tako da brez zadrege lahko rečemo, to je naš dedek Mraz."

Podobo slovenskega dedka Mraza je leta 1952 oblikoval slikar Maksim Gaspari, pri čemer je izhajal iz izbranih elementov slovenske kmečke kulture: iz moškega zimskega oblačila z rokavi iz ovčje kožuhovine z navznoter obrnjeno dlako, okrašenega z vezenino ali usnjenim našitki, polhovke in gorjuške pipe. V tej podobi - kot prijaznega starega moža s košato belo brado in dolgimi, skodranimi belimi lasmi, ga pozdravljamo še danes.

Mariborske otroke je dedek Mraz prvič obiskal 31. decembra 1948. Takrat so na Trgu svobode in na Leninovem trgu (današnjem Trgu generala Maistra) pripravili čarobni gozd in vrt, ki je bil praznično okrašen, v njem so bila številna pravljična bitja. Tu je otroke obiskal dedek Mraz in vse, stare do 14 let, tudi obdaril. Naslednja dva dni, 1. in 2. januarja, so v zgradbi SSD Polet pripravili čarobni grad, kjer so tekle številne kulturne prireditve in aktivnosti za otroke. Poleg centralne prireditve so se zvrstile različne oblike praznovanja v podjetjih in šolah.

Tako je leta 1964 dedek Mraz obiskal otroke v vrtcu v Smetanovi ulici. Foto: arhiv Večera
Arhiv Večera

Po letu 1953 je organizacijo sprevodov dedka Mraza in obdaritev prevzela Zveza prijateljev mladine Slovenije oziroma društva in zveze v lokalnih okoljih. Dedek Mraz je s svojo pojavo, tradicijo in pomenom v vseh teh letih postal nepogrešljiv in je del slovenske etnološke in kulturne dediščine.

Foto: Nejc Furek
Nejc Furek

V registru nesnovne kulturne dediščine

Kot tak je bil aprila letos tudi vpisan v register nesnovne kulturne dediščine. Kot nosilec enote je bila evidentirana Zveza prijateljev mladine Slovenije. Kot piše v opisu enote nesnovne dediščine, se je Gasparijev dedek Mraz tako močno usidral v zavest povojnih otrok, da je preživel do danes. "Dedek Mraz je kostumiran lik, ki predstavlja prijaznega starca z dolgo belo brado in brki. Običajno je oblečen v svetel dolg vezen ali z našitki okrašen kožuhovinast plašč iz ovčje kože z navznoter obrnjeno dlako. Pokrit je s polhovko. Na hrbtu ima oprtan pleten koš ali vrečo z darili. Ostareli dobri mož si pri hoji pomaga s palico. Kot njegovo domovanje se največkrat omenjata Triglav in Pohorje, od koder pride vsako leto pred novim letom med otroke in jih obdari. Otroci mu pišejo pisemca, v katerih sporočajo, kakšna darila naj jim prinese. Dedek Mraz pride sam ali v spremstvu raznih živali, snežakov, snežink, pravljičnih in drugih likov. Otroke nagovori, jim zaželi srečno novo leto in jih obdaruje. Obisk dedka Mraza spremljajo nastopi otrok ali pa je njegov prihod del gledaliških in lutkovnih predstav, koncertov in silvestrovanj za otroke. V večjih mestih organizirajo sprevode dedka Mraza. Prihod dedka Mraza je povezan tudi s postavljanjem novoletne jelke, pod katero so darila za otroke," še piše v opisu te enote nesnovne kulturne dediščine.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta