Umor 39-letnega Albanca, ki je v Belgiji živel z britanskim potnim listom: Bitka za Antwerpen. Bitka za nadzor nad drogo

Zora Štok Zora Štok
06.02.2022 05:30

Umor Bledarja Muce je policija pripisala vojni med klani, ki obvladujejo trgovino z drogo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ena izmed zaseženih pošiljk kokaina, ki je iz Južne Amerike prispela v Antwerpen

Europol

Ne glede na pandemijo covida-19 in vse, kar je prinesla s sabo, trgovina z drogo nemoteno deluje naprej. Kot druge donosne kriminalne dejavnosti se tudi trgovina z drogo hitro prilagaja spremembam na trgu, klani tekmujejo med seboj, kateri bo organiziral in nadziral transportne poti najbolj iskanih drog in na kakšen način. Na Balkanu trenutno sicer vlada zatišje, saj sta najbolj zloglasni združbi, Kavaški in Škaljarski klan, močno oslabljeni. Številni pripadniki obeh klanov so ali za rešetkami ali jim sodijo, vodja Kavaškega klana je še na begu. Kot poročajo srbski mediji, v minulih mesecih tako rekoč ni bilo mafijskih umorov, ki so nekaj let nazaj skorajda vsakodnevno zaznamovali dogajanje v srbskem in črnogorskem kriminalnem podzemlju, sploh pa je število umorov strmo upadlo po lanskoletnem prijetju zloglasnega Veljka Belivuka, tesnega sodelavca Kavaškega klana, ki je s svojo ekipo poskrbel, da so z obličja zemlje izginjali konkurenti iz Škaljarskega klana (o čemer smo v Večeru v nedeljo in dnevniku Večer obširno poročali). Zadnjih nekaj dogodkov kaže, da se delovanje mamilarskih klanov znova prebuja, saj so v Črni gori, potem ko so oblasti v luki Bar zaplenile več sto kilogramov kokaina, ki je bil prispel iz Južne Amerike, že zabeležili umor pripadnika Škaljarskega klana. Policija umor pripisuje konkurenčnemu klanu, glede na več zasegov precejšnjih količin droge tako v pristanišču Ploče kot v črnogorskih lukah ne izključujejo možnosti, da bo tudi umorov v kratkem več.

Se pa je znova razplamtela bitka za nadzor nad drogo, ki iz Južne Amerike prihaja v belgijsko luko Antwerpen. Ta velja za eno glavnih točk v Evropi, na kateri se droga pretovarja z ladij in se potem prevaža na določene kraje, od koder jo distribuirajo naročnikom po Evropi. Umor 39-letnega Bledarja Muce, Albanca, ki je v Belgiji živel z britanskim potnim listom, je belgijska policija pripisala vojni med klani, ki obvladujejo trgovino z drogo. Muca tamkajšnji policiji ni bil neznan, pred dvema letoma je bil vpleten v streljanje na policiste, pripisovali pa so mu tudi vpletenost v več umorov v Albaniji, predvsem v mestu Elbasan, od koder izhaja. Je pa preiskava umora Muce razkrila in v nekaterih primerih le še ponovno potrdila prepletenost in povezanost številnih uradnikov na različnih ravneh s trgovino z drogo.

Kriminalne združbe poskrbijo, da luški delavci nekatere zabojnike z ladij pretovorijo brez kontrole, tako droga ostane neodkrita.

Profimedia

Podatki kriminalcem kar z vrha policije

Antwerpen slovi tudi kot eno od središč trgovanja z dragimi kamni, vendar se umori med pripadniki posameznih kriminalnih klanov, večinoma albanskih, dogajajo zaradi trgovanja z drogo. Ta je v minulih letih klanom prinesla toliko zaslužka, da so del lahko uporabili za podkupovanje številnih uradnikov in drugih zaposlenih na mestih, ki so klanom omogočali izogibanje kontrolam oziroma nadzoru nad dogajanjem na mamilarskem trgu. Podkupovanja pomembnih državnih uslužbencev so segala zelo visoko, tako se je med aretiranimi pred nekaj meseci znašel tudi glavni inšpektor belgijske policije, ki naj bi združbam posredoval pomembne podatke, da so se pravočasno izognile policijskim ukrepom.

Sistem podkupovanja, ki so ga uporabljali Muca in sodelavci, je bil izjemno dodelan. Med osumljenimi pomoči klanom je bil celo administrator v eni izmed bolnišnic v Antwerpnu, ki je imel dostop do podatkov o zaposlenih v pristanišču. Pripadniki klanov so tako imeli pregled nad osebnimi podatki in so se odločali, na kakšen način in s koliko denarja koga podkupiti. Tako so se na seznamu podkupljenih znašli tudi upravljavci dvigal, ki so z ladij dvigovali kontejnerje in so lahko označeni kontejner neopazno spravili na mesto, od koder so iz njega s pomočjo drugih zaposlenih klani na varno spravili drogo. Med osumljenimi pomoči klanom pri prikrivanju trgovanja z drogo je bilo tudi nekaj odvetnikov, predvsem pa veliko uslužbencev v državnih in občinskih službah, ki so imeli dostop do podatkov, ki so bili klanom zanimivi. Vzpostavljena je bila prava mreža sodelavcev, ki so imeli dostop do osebnih, tudi občutljivih podatkov posameznikov, kar je kriminalcem delo še olajšalo.

Kljub več velikim zasegom kokaina je Antwerpen še vedno glavna vstopna luka za drogo iz Južne Amerike.
Profimedia

Pripadniki klanov so po pridobitvi podatkov, kdo bi jim lahko koristil, tega potem zasledovali oziroma skušali o njem izvedeti čim več - o njegovih navadah, vsakdanjem življenju, morebitnih težavah, dolgovih ... Ko so našli šibko točko, so na človeka poznavalsko pritisnili in delovanje klana je gladko steklo.

Grožnje županu Antwerpna

Podkupovanja med luškimi delavci v Antwerpnu je bilo toliko, da so občinske oblasti pripravile posebne napotke, kako se izogniti pritiskom članov klanov. Delavcem so svetovali, naj v lokalih ne poudarjajo, kje so zaposleni, naj zunaj pristanišča ne hodijo v oblekah, na katerih so znaki luke, in naj bodo previdni, ko na družabnih omrežjih z njimi skušajo navezati stik neznanci ali nekdo z lažnim profilom. Župan mesta je ob vse večjem nasilju na mestnih ulicah nekaterim bogatim someščanom očital, da se v želji po več denarja skušajo infiltrirati v mestne ustanove in na ta način, s podporo denarja od prodaje drog, vplivati na delovanje mesta, ki bi šlo v smeri koristi za klane. Posledice tega opozorila so bile grožnje županu in njegovi družini, tako da ima že od lanskega leta 24-urno policijsko varovanje. V Antwerpnu so v letu 2021 zasegli 90 ton kokaina, na trgu bi bil vreden več kot 13 milijard evrov. Bližina meje z Nizozemsko, od koder potem drogo razpečujejo po vsej Evropi, pa tudi v Rusijo in na Bližnji vzhod, je še dodatna prednost Antwerpna pred nekaterimi drugimi evropskimi pristanišči. Ne gre spregledati niti dejstva, da se povpraševanje po kokainu veča, saj ta droga v Evropi velja za dokaj sprejemljivo.

Promet z drogo v Antwerpnu združbam prinaša velike zaslužke in denar želijo nekam investirati. Oblasti ugotavljajo, da so številni lokali s hitro hrano precej prazni, prikazujejo pa ogromne zaslužke in posledično dobičke, kar je ena izmed poti v legalizacijo denarja od trgovanja z drogo.

Zaslužke od trgovine z drogo je treba nekam investirati.

Reuters

Skokovit je tudi porast cen nepremičnin v Antwerpnu in oblasti imajo vse več težav pri odkrivanju toka denarja od zaslužka s kriminalno dejavnostjo do legalnih poslov, kot je lastništvo restavracij in trgovin. Zato je tudi glavni tožilec v Antwerpnu, ki skrbi za pregon kriminalnih združb, lahko ugotovil le, da gre pri pregonu tovrstnega kriminala za igro mačke z mišjo, saj so kriminalci vselej korak pred zakonom.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta