Umrl morilec s "konca sveta'', ki je prvič moril v najstniških letih

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
24.03.2019 06:57

Angus Robertson Sinclair, eden najbolj razvpitih škotskih zločincev, je umrl za rešetkami. Potem ko je sodnik zavrnil dokaze o umoru dveh najstnic, se je v javnosti dvignil orkan ogorčenja, ki je spremenil vse, tudi zakon.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Angus Robertson Sinclair

Najstnik, 16-letni fant iz škotskega Glasgowa, je bil Angus Sinclair, ko je leta 1961 prvič moril. A zaradi umorov dveh najstnic leta 1977 je bil obsojen šele pred štirimi leti, ko je bil star 69 let. Dobil je najmanj 37 let ječe. Ne bo jih odsedel. Eden najbolj znanih škotskih morilcev je v starosti 73 let umrl za rešetkami.
Morilec s "konca sveta", to ime se ga je prijelo zaradi umora dveh najstnic leta 1977 v Edinburghu, je umrl po seriji srčnih zastojev, so sporočili iz zaporov v mestu Alloa v okrožju Clackmannanshireju, kjer je bila nazadnje zaprt. Najstnici so nazadnje videli živi v pubu z imenom Konec sveta (World's end).

Brez dokazov v slepi ulici

Preiskovalci so iskanje morilca postavili na prioritetno listo, sestavili so seznam več kot petstotih potencialnih osumljencev in zbrali izjave več kot 13 tisoč prič. A navkljub njihovemu trudu niso identificirali krivca. Preiskovalci so se obrnili tudi na medije, objavljeni sta bili fotografiji obeh deklet in apel za pomoč pri zbiranju informacij. Mediji so nato poročali, da se je oglasilo nekaj prič, ki naj bi najstnici videli sedeti v baru blizu telefona in se pogovarjati z dvema moškima. A policija ni izsledila nobenega od teh moških, niti se nobeden od njiju ni sam javil policiji. Špekulacije o tem, da za umorom stojita dva storilca, so postale še toliko bolj verjetne po tem, ko je policija razkrila, da so bili vozli na vrvicah, s katerimi je morilec za hrbtom zvezal roke deklet, različni. Maja leta 1978, torej dobrega pol leta po umorih, so preiskovalci priznali, da so v slepi ulici, in dvojni umor je obležal med nerešenimi primeri.

Morile je bil obsojen vec kot tri desetletja po umoru sedemnajstletnih prijateljic.
Umor najstnic iz leta 1977 je dobil ime po lokalu, kjer so dekleti nazadnje videli živi - Konec sveta.

Pritisk javnosti spremenil zakonodajo

Po končanem sojenju pa se je razkrilo, da je Sinclair že obsojeni morilec in spolni prestopnik. Prva obsodba je izhajala iz leta 1961, ko je, star 16 let, priznal in bil obsojen zaradi uboja šele osemletne Catherine Reehil. Obsojen je bil na šest let zapora. Sinclar je deklico, sosedo, posilil in jo zadavil v hiši, v kateri je stanoval. Leta 1982, pet let po umorih najstnic "na koncu sveta", je priznal krivdo za enajst točk obtožnice od trinajstih, ki se je nanašala na posilstva in spolne napade na mlajša dekleta. Izrečena mu je bila dosmrtna ječa. Junija 2001, ko je bil še zmeraj v zaporu, je spet sedel na zatožno klop, saj je bil obtožen, nato pa tudi obsojen zaradi umora 17-letne Mary Gallacher v Glasgowu leta 1978, torej trinajst mesecev po umorih v Edinburghu. Najstnico je tedaj morilec zvlekel v grmovje, jo posilil in ji prerezal vrat. Sinclair je sicer zanikal krivdo za ta zločin, a ga je porota obsodila.
Novice o prejšnjih obsodbah Sinclaira so po oprostitvi za umora v Edinburghu sprožile številne kritike na Škotskem. Pritisk je bil tako močan, da je predsednik škotskega parlament sprejel nenavadno odločitev, da je takratna glavna državna tožilka nagovorila škotski parlament. Elis Angiolini je parlamentarcem pojasnila, kakšni so bili dokazi, zakaj so Sinclaira obtožili obeh umorov in da je bilo tožilstvo razočarano nad odločitvijo sodnika, da zadeve ne prepusti v odločanje poroti. Odločitev tako vodje parlamenta kot govor tožilke je sprožil hudo debato v pravniških krogih na Škotskem. Tudi o tem, ali je sodnik posameznik lahko avtoriteta, da v takšnem primeru sam sprejme odločitev o umiku obtožb zoper obtoženega. Rezultat razprave je bil, da so primer pregledali škotsko pravosodno ministrstvo in zakonodajna državna komisija. Po pripravljenih poročilih je škotski parlament sprejel spremembo zakonodaje, ki je sicer do tedaj določala, da človeku za isto dejanje dvakrat ne smejo soditi. Zdaj so bile sprejete izjeme tega pravila.
Marca 2012 je tako policija odprla primer umorov v Edinbourghu. Sodišče je nato odločilo, da se sme zoper Sinclairja vložiti nova obtožnica. Novembra 2014 je bil Sinclair obsojen na dosmrtno ječo, odsedeti bi moral najmanj 37 let. To je pomenilo, da bi lahko za predčasni odpust zaprosil šele v starosti 106 let. Prestal je štiri leta zadnje izrečene mu kazni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta