V dobi koronavirusa petje ni in ne bo utihnilo

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
14.06.2020 04:15

V Sloveniji je 2500 pevskih zborov, v njih je 70 tisoč pevcev, spomladi prenehalo vaditi. Peli so z balkonov, pred domovi za stare, dejavnost so preselili na splet.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Radi bi izvedli Našo pesem (na fotografiji ženski pevski zbor Kombinat).
Andrej Petelinšek

Na odrih naših koncertnih dvoran naj bi bila v spomladanskem času tri državna tekmovanja, Naša pesem, dirigentsko tekmovanje Zvok mojih rok, tekmovanje otroških in mladinskih zborov Zagorje ob Savi, spremljali bi 65 zborov, skoraj 80 zborovodij in nič koliko vrhunskih izvedb naših odličnih zborovskih sestavov, Tanja Svenšek, strokovna sodelavka za zborovsko glasbo našteva, kaj vse je zaradi korone odpadlo. Poleg tega seveda še veliko seminarjev, izobraževanj in drugega. "Dejavnost smo preusmerili v spodbujanje zborovske in širše javnosti k drugim oblikam ustvarjanja," je dodala.
Z akcijo Glasba z balkonov so podprli pobudo slovenskih glasbenikov in ljubiteljskih ustvarjalcev k skupnemu petju in muziciranju s svojih domov. Objavljali so spletne članke o zborih, vključevali pripovedi dirigentov ter video- in fotoreportaže o tem, kako lahko zbori delujejo na daljavo.
Prek spletnih video orodij so izpeljali sekcijske vaje, vadili individualno in skupinsko vokalno tehniko, poučevali ob posnetkih, se učili teorijo glasbe, čistili intonacijo zapletenih akordov, analizirali skladbe, vključevali gostujoče dirigente in skladatelje in iskali rešitve za skupno petje. Čas so izkoristili tudi za urejanje dolgoletnih glasbenih arhivov, pripravo novih notnih zbirk in seveda tedenske družabne klepete. Nekatere prireditve bi prestavili na jesen. "Dajati zanesljive napovedi za jesen je v tem trenutku še vedno težko, ne da se še oceniti, koliko odstotno bo vse lahko uresničeno, sledili bomo vsem omejitvam, priporočilom in predvsem spremljali ugotovitve raziskav, ki po svetu potekajo v teh dneh. V skladu s tem se bomo odločili, katere prireditve in na kakšne načine so uresničljive," pove Svenškova. Zelo si želijo izpeljati predvsem Našo pesem, ki letos praznuje visok jubilej, 50-letnico. "To je odvisno tudi od tega, ali bodo zbori ocenili, da lahko pridejo v formo do takrat, in seveda od epidemiološke slike jeseni." Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje so posredovali predlog smernic ob ponovnem začetku zborovske dejavnosti, zdaj ga usklajujejo na podlagi zadnjih spoznanj strokovnih študij in zborovskih praks po vsej Evropi. "V Evropi so v preteklih tednih že uvedli omenjene dejavnosti, Norveška, Finska, Avstrija, Nemčija, njihove prakse kot tudi naši predlogi so podprti s strokovnimi študijami. Med najnovejšimi je primer avstrijske raziskave, narejene s člani Dunajske glasbene akademije ter amaterskega zbora pod okriljem Dunajske medicinske univerze in univerzitetne klinike, ki jo je naročila Avstrijska zborovska zveza, ki kažejo na to, da velikost in doseg aerosolnega oblaka med petjem ni toliko večji v primerjavi z govorjenjem, kot so predvidevali sprva. Te dni pričakujemo tudi rezultate norveške raziskave o prenašanju virusa med petjem."

APZ Maribor s skladateljico in zborovodkinjo Tadejo Vulc
Matej Maček
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.