(V KOZAREC) Rioja vztraja pri svoji vinski tradiciji

David Vasiljevič
12.07.2020 04:00

Če kje na svetu, potem je prav v španski pokrajini La Rioja zorenje v lesenih sodih prva zakonitost pridelave vina.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Velikanske planote so kot odrezane ravne mize, na katerih se razprostirajo vinogradi.
Wikipedia

Po sedmih mesecih končno doma …
Let z Barbadosa me je vrgel do Londona, kjer sem obtičal le štiri dni in od tam dokončno kot galeb poletel proti Beogradu ter od tam v Ljubljano. Petnajst stopinj nižja temperatura na Brniku me je prisilila, da odprem kovček in poiščem nekaj z dolgimi rokavi. Prijalo je.
Po dolgem času s peresom natočim nekaj iz domačega naslona. Močno zavrtim star globus, radovedno zaprem oči in zapičim prst. Nekje pri severovzhodnem delu Španije zavore dokončno ustavijo zemeljsko kroglo.
Hmm, Rioja bo najbližje konici nohta, ki se vzajemno z blazinico kazalca naslanja na površino.

Kakorkoli …

Španija ima urejenih približno 1,113.000 hektarjev vinogradov, kar jo po površinah uvršča na prvo mesto na svetu. Trinajst odstotkov vseh vinogradov po svetu je prav v Španiji, čeprav je po pridelavi vina na tretjem mestu, za Italijo in Francijo. Še to zanimivost lahko navedem: v Sloveniji pridelamo reci in piši dva odstotka celotne španske vinske kapljice, da si nekoliko lažje predstavljamo našo kvantitativno moč.

Jesen v Rioji

Tradicija in novi trendi

Zgodba o uspehu španskega vinarstva zadnjih let sloni na uspešnih posameznikih, ki so znali združiti tradicijo in novodobne trende ter ustvariti izrazita, močna in zanimiva vina. Pomagala sta jim še trend rdečih vin in veliko razumevanje EU, ki je državi pomagala z zajetnimi sredstvi za prestrukturiranje.

Ne le pokrajina, predvsem ljudje

Rioja ni le pokrajina, pomemben pečat ji dajejo predvsem ljudje, ki so znali obdržati prestiž ob trmastem vztrajanju pri svoji vinski tradiciji. To sestavljata predvsem sortni sestav (ob velikih spremembah v smeri pridelave zdravega zrelega grozdja na čim bolj naraven način) in imperativ zorenja v lesenih posodah in steklenicah. Pridelovalcev vin iz Rioje ni premamil svetovni trend povpraševanja po mladih, svežih in poletnih vinih, ki so pridelana na prvo žogo. Vztrajali so pri svojih koreninah, kar se jim obrestuje šele danes, ko je svet v krizi in ko je prodati steklenico vina pravi dosežek. Podatek, da danes kar 40 odstotkov španskih rdečih vin, ki gredo čez lužo v ZDA, nosi označbo Rioja, potrjuje pravilnost odločitve v preteklosti.

Wikipedia

Tempranillo je prinesel slavo

Če bi morali izbrati sorto, ki najbolj zaznamuje pridelavo španskih vin in je obenem prinesla slavo, je to nedvomno tempranillo. Ime izvira iz izraza "ran, zgodnji", saj dozori zgodaj. Tempranillo je zasajen v več kot 70 odstotkih vinogradov Rioje, zanimivo pa je, da je kot sorta določen v 28 območjih D.O. in v 12 od njih predstavlja vodilno sorto grozdja. Poleg omenjenega so zanimive še sorte zelo specifičnih odlik: graciano je avtohtona sorta, ki oblikuje bolj mineralno strukturo vina, mazuelo, ki dozori najkasneje, poskrbi za višjo kislost, garnacha tinta zlasti na območju Rioja Baja oblikuje vina krepkega telesa, če pa raste na višjih legah, ima bolj zeliščni značaj. Belih sort pridelajo vsaj desetkrat manj in med njimi je najpomembnejša viura, imajo pa tudi precej malvazije.

Rioja Alta ob reki Ebro
Wikipedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.