(V KOZAREC) Fascinantna pestrost slovenskih sauvignonov

Darinko Kores Jacks Darinko Kores Jacks
05.07.2020 04:45

Kljub nekoliko manjši udeležbi na 6. Salonu Sauvignon na Ptuju dobra kakovost, a žal precej slabši tržni obeti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizorišče v minoritskem samostanu je precej večje od dosedanjega v dominikanskem.
Darinko Kores Jacks

Eden možnih načinov dviga splošne vinske kulture ter hkrati poudarjanja lokalno in regionalno še posebno prepoznavnih sort so vinski saloni, ki jih praviloma vsako leto pripravijo v središčih pridelave. Žal so zadnje čase nekateri (na primer jeruzalemski, posvečen predvsem mnogo premalo promoviranemu šiponu) zamrli ali pa vsaj niso dovolj prisotni v zavesti zainteresirane javnosti. A k sreči nekateri drugi iz leta v leto pridobivajo veljavo. Tak je tudi Salon Sauvignon na Ptuju, ki so ga prejšnjo soboto pripravili šestič.
Vsesplošna kriza zaradi pandemije novega koronavirusa ga je nekoliko okrnila, a bržkone le začasno. Običajno je sicer aprila (že zaradi sezone špargljev - sveži in suhi sauvignoni tekočega letnika se k njim izvrstno podajo), lokacija pa dominikanski samostan. Tokrat so ga pripravili mnogo kasneje v atriju večjega, minoritskega samostana.

Imajo kaj pokazati

Izostali so razstavljavci iz tujine pa tudi prisotnost mednarodne strokovne javnosti je bila manj opazna. Malenkost manjši kot pretekla leta je bil prav tako obisk. Je pa tako prišla še bolj do izraza raznolikost slovenskih vin. Predstavilo jih je 52 vinarjev - večina štajerskih, trije dolenjski in šest primorskih.

Ukrepi proti širjenju koronavirusa so narekovali selitev salona.
Darinko Kores Jacks
Gostinci imajo navado poskrbeti za ponudbo, ki se posebno poda k sauvignonu.
Darinko Kores Jacks

Skladno z mnogimi jedmi

Precej razširjeno je mnenje, da klasično pridobljena vina sorte sauvignon niso najbolj primerna za daljše staranje. A ni nujno tako. Morda so res najbolj popularna sveža in zelo suha tekočega letnika, z dovolj izrazitimi kislinami in značilno aromatiko (po bezgu, pasijonki, grenivki, breskvah, travah, špargljih ...), a svoj čar imajo tudi starejša, celo arhivska. Na ptujskem salonu je bilo najstarejše predstavljeno staro 50 let, donegovano v lokalni kleti (z največjim arhivom pri nas - najstarejše vino, ki ga hrani, ima častitljiva 103 leta), delikatno, a še vedno nadvse pitno in s solidno ohranjenimi sortnimi značilnostmi.

Pol stoletja staro vino je treba pred strežbo dekantirati.
Darinko Kores Jacks
Piščanec V Vinu
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta