V tretje gre rado, Zelko bo jadral na olimpijski regati

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
26.01.2020 02:19

Za olimpijski London je Sloveniji prijadral olimpijsko kvoto, a Žan Luka Zelko na olimpijske igre takrat ni potoval. Rio je zgrešil za malenkost, letošnji olimpijski nastop pa 25-letnemu Mariborčanu nikakor ne uide.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V pričakovanju olimpijskega debija
Osebni arhiv

Mariborski jadralec v razredu laser standard Žan Luka Zelko bo nastopil na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu. To bo zanj krstni nastop na največjem športnem tekmovanju na svetu. Pa bi lahko na njem tekmoval že leta 2012 v Londonu. Tudi takrat je Zelko, podobno kot v sedanjem predolimpijskem obdobju, zagotovil kvoto za nastop na olimpijadi, vendar se je Jadralna zveza Slovenije odločila, da v London ne pošlje tedaj 17-letnega Mariborčana, ampak izkušenega Karla Hmeljaka. Zelka je ta odločitev tedaj prizadela, vendar zaradi nje ni obupal, saj se je zavedal, da je pred njim še veliko jadralnih let in priložnosti, da si zagotovi olimpijski nastop.
"Seveda mi ni bilo vseeno, da sem ostal brez nastopa v Londonu, bil sem razočaran in žalosten, toda na slovenski jadralni zvezi so pojasnili, da so se za Hmeljaka odločili, ker je imel v predolimpijskem letu več boljših dosežkov od mene," je razložil 25-letni Žan Luka Zelko.

Operacija hrbtenice in novi trener

Toda avgusta 2017 je utrpel poškodbo, ki ga je za dalj časa oddaljila od jadranja. "Na svetovnem prvenstvu v Splitu sem si poškodoval hrbtenico, potrebna je bila operacija, okrevanje je trajalo več mesecev in šele marca 2018 sem spet lahko jadral. Do avgustovskega svetovnega prvenstva, na katerem je bilo možno izpolniti prve kvote za nastop na olimpijadi v Tokiu, sem za priprave imel zgolj štiri mesece. Posledice operacije sem še vedno čutil, prav tako sem ostal brez trenerja Vasilija Žbogarja, sicer mojega vzornika, kajti najini poti sta se križali in namesto njega je, kdo pa drug, vskočil moj oče, nekdanji jadralec in srfar."
Na svetovnem prvenstvu v Aarhusu se je Žan Luka Zelko uvrstil v zlato skupino, vendar 52. mesto ni zadoščalo za osvojitev olimpijske kvote. Po koncu sezone se je ponovno posvetil rehabilitaciji hrbtenice in v leto 2019 stopil z novim trenerjem, Hrvatom Luko Radelićem. "Na vso moč sem začel trenirati šele sredi februarja, pri čemer je najbolj pomembno, da sva se s trenerjem takoj ujela. Končno sem spet verjel, da sem na pravi poti in da lahko jadram brez večjih skrbi."

Tekmuje v olimpijskem razredu laser standard.
Sailing Energy
Na lanski regati v Marseillu
Sailing Energy

Sporočilo, ki ga je razveselilo

Toda konec lanskega avgusta je iz svetovne jadralne organizacije World Sailing v Jadralno zvezo Slovenije prispelo sporočilo, da je Žan Luka Zelko vendarle izpolnil kvoto za slovenski nastop v Tokiu. Kako se je to zgodilo? Regionalne igre, med katere sodijo tudi vseameriške, imajo namreč v jadranju prednost pred olimpijskimi kvalifikacijami na svetovnem prvenstvu. "O tem, da imam velike možnosti, da nastopim v Tokiu, se je šušljalo že pred vseameriškimi igrami v Limi. Na njih je v razredu laser standard zmagal odlični gvatemalski jadralec Juan Ignacio Maegli, in ker so imele regionalne igre pri dodeljevanju olimpijske kvote prednost pred svetovnim prvenstvom, je Gvatemala kvoto za nastop na olimpijskih igrah vrnila na svetovno prvenstvo. Tako sem jo dobil jaz oziroma Slovenija," opiše Zelko preobrat, ki ga je zelo razveselil.
"Ko je svetovna jadralna organizacija potrdila novico, sem bil nepopisno srečen. Za možnost, da se to lahko zgodi, sem vedel že od svetovnega prvenstva, a se nanjo nisem preveč zanašal, saj nisem bil prepričan, da bo Maegli zmagal na vseameriških igrah. Prav zaradi tega sem to informacijo delil samo s svojimi najbližjimi. Zdaj je treba počakati še na uradno potrditev Jadralne zveze Slovenije," je razložil Zelko.
Na vprašanje, ali se morebiti lahko ponovi zanj nesrečna zgodba iz leta 2012, pa je odgovoril: "V Sloveniji trenutno v razredu laser standard ni jadralca, ki je na mednarodnih tekmah dosegel to, kar sem dosegel jaz, denimo tudi na svetovnem prvenstvu, zato upravičeno pričakujem, da bom potoval v Tokio."

Olimpijsko progo že pozna

Naš sogovornik je prizorišče olimpijske jadralne tekme v Enošimi, na kateri se bo v razredu laser standard za kolajne potegovalo 35 jadralcev, že spoznal. Tam je septembra lani nastopil na dveh tekmah - predolimpijski regati, ki jo je končal na 20. mestu, in svetovnem pokalu (30. mesto). Nato si je privoščil krajši počitek, pred dnevi pa je v Splitu pod vodstvom trenerja Luke Radelića začel priprave na Tokio.
"Z Radelićem sodelujem neuradno, saj preko Jadralne zveze Slovenije nimam dodeljenega trenerja. Želim si, da bi z njim lahko nadaljeval, da ga bo jadralna zveza potrdila kot uradnega trenerja in z njim sklenila pogodbo o sodelovanju za obdobje do olimpijskih iger, saj mu zaupam in najino skupno delo že prinaša rezultate," je Zelko opisal sodelovanje s priznanim hrvaškim strokovnjakom.
Zelko, ki že pozna olimpijsko prizorišče, se bo letos pred olimpijado še enkrat odpravil na Japonsko, da bi še podrobneje spoznal razmere, ki ga bodo čakale na olimpijski preizkušnji. "Z uvrstitvijo v Tokiu se ne obremenjujem. Skušal bom jadrati predvsem zase, za svojo dušo in uživati. Če pa bodo temu sledili rezultati, je vse mogoče, morda posežem po kolajni - tudi tisti najžlahtnejšega sijaja. Pomembno je, da se v miru pripravim na olimpijsko tekmo in da v pripravah nanjo dobro nastopim tudi na nekaterih pomembnih tekmovanjih, ki bodo priložnost za preverjanje pripravljenosti. Konkurenca v Tokiu bo zelo močna, toda verjamem v svoje znanje in tudi izkušnje, ki sem jih pridobil na številnih tekmovanjih in ki so jih name prenašali vsi dosedanji trenerji, od očeta Matjaža, Milana Morgana, Dragana Gašiča, Vasilija Žbogarja do Luke Radelića. Tudi motivacije mi ne manjka in prepričan sem, da bom v Tokio odpotoval vrhunsko pripravljen," je odločen Žan Luka Zelko, član društva Maraktiv Maribor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta