Vinska reprezentanca Slovenije: Z nogometom promovirajo vino

Miha Dajčman Miha Dajčman
20.06.2021 04:40
Potili smo se na prijateljski tekmi Vinske reprezentance Slovenije, aktualne evropske prvakinje. In potem skupaj z vinarji nazdravili novim podvigom.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Člani Vinske reprezentance Slovenije po junijskem volilnem odboru na Plešivem pri Vinu Ščurek Foto: Miha Dajčman
Miha Dajčman

V začetku junija sem bil povabljen k sodelovanju z Vinsko reprezentanco Slovenije. "Vpoklic" se je napovedoval že nekaj časa. No, resnici na ljubo, po opravljenem izpitu kletarja in vinarja sem se članom reprezentance za pomoč na zahtevnih pripravah in tekmovanjih ponudil kar sam. "V ponedeljek gremo v Goriška brda. Igramo proti veteranom Brd. Javi, če greš zraven," je povabil eden od vinogradnikov, nekoč najboljši strelec mladinske lige, ki je zaigral tudi v prvi slovenski ligi, kmalu po tridesetem pa se je povsem posvetil vinarstvu.

Nekaj let sem sam igral nogomet v nižjeligaških tekmovanjih, od zadnje tekme pa je minilo več kot dve leti. Navdušenje nad nogometom ti ob nekoliko slabši pripravljenosti na igrišču ne pomaga kaj prida, a sem vseeno z veseljem sprejel vabilo in stisnil zobe.

Nekaterim vinarjem izbrani dan v tednu, ponedeljek, ni najbolje ustrezal, ker so bili utrujeni od delovnega vikenda, takrat so vinotoči najbolj množično obiskani. Spet drugi so bili z urnikom zadovoljni, ker so se napovedovali sončni dnevi, ko lahko v vinogradih veliko postorijo, maj in april sta bila namreč preveč deževna.

Najprej se nas je skupina Štajercev z nekaj Brici zbrala v Hiši Štekar v kraju Snežatno. Na mizi so bili degustacijski vzorci odličnega vina, ki ga je pridelal Jure Štekar, prej član ekipe, po novem pa športni direktor moštva. Vidni člani društva so se pripravljali na občni zbor, ki je nato sledil pri Vinu Ščurek. Nekaj čez dvajset se nas je zbralo na volilnem odboru, kjer so potrjevali vodstvene organe za naslednja štiri leta. Vinoljubcem in vinoljubkam dobro znani Stojan Ščurek, podpredsednik Vinske reprezentance Slovenije, je med drugim zbranim postregel s penino, ki jo je preko balkona s pogledom na vinograde odprl kar z nožem.

Naslednje EP na Češkem

Vedno več je bilo govora o nogometu, tekma z veterani kluba iz Vipolž se je bližala. Med bolj gostobesednimi za omizjem je bil Danilo Steyer, predsednik društva Združenje vinarjev - Vinska reprezentanca Slovenije, ki je dobil nov mandat na tem mestu. Razkril je, da bo naslednje evropsko prvenstvo vinarjev na Češkem, ki bi moralo biti že lani, prestavljeno na prihodnje leto. Prijateljska tekma s Portugalsko, ki naj bi jo Slovenci igrali v poletnih mesecih, pa se predvidoma prestavi v začetek prihodnjega leta. V Vinski reprezentanci Slovenije bodo skušali v tem letu organizirati vsaj še dve prijateljski tekmi, da bi se vinarji kmalu znova zbrali in bili dobro pripravljeni na branjenje naslova evropskih prvakov, ki so ga zadnjič osvojili leta 2018 prav v Sloveniji, pred tem so trikrat pokorili vso Evropo.

Po dveh polčasih po 35 minut je bil v Vipolžah rezultat med Vinsko reprezentanco Slovenije, ki jo je kot selektor vodil Robi Fišer iz Pomurskega sejma, in veterani NK Brda prijateljskih 2:2. Tekma pa ni bila le prijateljska, o čemer priča tudi rdeči karton na strani vinarjev. "Obračun je bil super. Dolgo se nismo videli, tudi nas in naše delovanje je koronavirus hendikepiral, takšno druženje je prišlo ob pravem trenutku," pravi Steyer, ki v Plitvici v občini Apače prideluje vino na 20 hektarjih vinogradov. Vzdušje je bilo odlično predvsem po tekmi, ko so vinarji drug drugemu predstavili svoja vina, izobraževanje se je za nekatere premaknilo tudi v klet kakšnega od Bricev. Izmenjava pogledov in izkušenj je ena od osrednjih nalog povezovanja vinarjev v Vinsko reprezentanco Slovenije, so večkrat poudarili.

"Tako v nogometu kot v vinarstvu se mnenja krešejo, če tega ni, ni napredka," pravi vinar Danilo Steyer, vinski vitez in predsednik Vinske reprezentance Slovenije. Foto: Vid Rotar
Vid Rotar

Ideja o njej se je razvila pred dobrimi desetimi leti. "Vinarji in gostinci smo že pred ustanovitvijo društva Vinske reprezentance skupaj igrali nogomet in se družili. Takrat so bile tri ekipe - gorenjski gostinci, vinarji iz Goriških brd in štajerski vinarji," pove Danilo Steyer, tudi podpredsednik evropskega združenja vinskih reprezentanc. Kot prva je bila ustanovljena nemška vinska reprezentanca Wein elf. O tem je pokojni vinar Jože Kupljen obvestil Steyerja, svetoval mu je, naj kaj podobnega naredi tudi v Sloveniji, ker rad igra nogomet. Na Steyerjevo pobudo so Slovenci kmalu ustanovili društvo, zgodba pa je dobila vedno večje razsežnosti.

Na zdravje! Na zdravje! Na zdravje!

Evropske reprezentance so začele s skupnimi druženji, najprej v Italiji, prvo evropsko prvenstvo pa je bilo nato na Madžarskem, kjer je Slovenija prvič postala evropska prvakinja, se spominja Steyer. Sledili so turnirji v Avstriji, Švici, Nemčiji in nazadnje leta 2018 v Sloveniji, naslova so se Slovenci veselili na Fazaneriji. "Za nas je značilno, da smo res prava ekipa, tudi zato redno zmagujemo na prvenstvih," pohvali moštvo Steyer, čeprav prizna, da tu in tam nastanejo nesoglasja med Brici in Štajerci. "Tako v nogometu kot v vinarstvu se mnenja krešejo, če tega ni, ni napredka, je vse brezvezno. V prvi vrsti pa je pomembno, da preko športa promoviramo svoje delo, naša vina. To delamo tudi preko evropske zveze. Igramo nogomet, a na prvenstvih pokažemo vina, hrano, način dela ... In vsak lahko od teh dogodkov nekaj odnese."

Nova ideja, ki so jo na junijskem srečanju predstavili v Vinski reprezentanci, je, da bi letos namesto prvenstva naredili tekmovanje med vini reprezentantov različnih držav, dogodek bi radi izpeljali julija letos.

Članov društva je okoli 50, selektor Fišer in športni direktor Štekar pa lahko računata na okoli 30 nogometašev, med katerimi so tudi nekatera znana imena s slovenskih nogometnih igrišč, denimo Matej Vračko, Tim Lo Duca, Boštjan Žnuderl in Grega Leber Vračko, kapetan ekipe. Na dresih Vinske reprezentance Slovenije pa najdemo predvsem prepoznavne priimke vinogradnikov z vseh koncev Slovenije.

Če se na nogometnih tekmah nižjeligašev ekipe pozdravijo z vzklikom "Zdravo!", v vinski reprezentanci glasno pozdravijo z vzkliki "Na zdravje! Na zdravje! Na zdravje!", slogan prvenstva v Sloveniji leta 2018 pa je bil "V vinu je zmaga!"

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.