Vse o kozah in kozlih: "Ajzenponarska krava" je spet v modi

Glorija Lorenci Glorija Lorenci
10.03.2019 06:57

V zadnjih stoletjih so morale koze že nekajkrat v ilegalo, danes se kozomanija širi po vsem svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Koze postajajo domači ljubljenčki.
Reuters

Zadnji čas, berem, je zelo moderno imeti za hišnega ljubljenca - kozo. Katerokoli. In izbira je res velika, saj obstaja na svetu več kot 300 pasem koz, koliko je križancev, sam bog ve. In da so pritlikave pasme še posebej ljubke. Za dobro vago je na srečo dodano opozorilo, da to seveda ni žival za v stanovanje, ampak za na veliko dvorišče. In da je priporočljivo, da bodoči lastnik opravi resen pogovor s seboj: Hoče kozo na vrtu ali hoče imeti še naprej vrtnice, okrasno grmičevje, jagode, maline, sadna drevesca ... Obojega ni mogoče imeti.

Nekateri kmetijski strokovnjaki menijo, da bi marsikatera zdaj opuščena mala kmetija lahko imela čisto solidne prihodke od reje nekaj deset koz.
Reuters

Prepoved je praznila vasi

Slovenija ima dolgo kozjerejsko tradicijo. A nesrečna lastnost koz, da z veseljem objedajo, smukajo, grizljajo - če se le da, so to mladi poganjki in komaj vzbrstele vejice -, je kriva, da se je na naših tleh v minulih stoletjih zvrstilo nekaj pogromov nad njimi, zadnji leta 1954, ko je oblast tedanje Jugoslavije z zakonom prepovedala rejo koz.

Sanske koze so veljale za plemenite, balkanke pa ne.
Ivan Louis

Skoraj povsem izginile tudi v Sloveniji

Ko je jugoslovanska oblast prepovedala rejo koz, so se za najrevnejši del prebivalstva začeli hudi časi - dobra koza je namreč dajala tudi po 800 litrov mleka letno in že takrat je živelo med ljudmi znanje, da kozje mleko varuje pred tuberkulozo. Veliko kasneje je znanost odkrila, da le izjemoma povzroča alergijske reakcije (pri kravjem so pogoste), da je naravno homogenizirano, lažje prebavljivo, da ne povzroča laktozne intolerance, da ima idealno sestavo maščobnih kislin ...

Joga s kozami je trend, ki se širi tudi k nam.
EPA

Balkanka postane sanska koza

V tem času jo je med vsemi pasmami, pravijo, najbolje odnesla balkanska koza, imenovana tudi balkanka. Natančneje: bela varianta balkanke. Iznajdljivi Balkanci so tem kozam namreč odžagali rogove in jih skrili v velike ovčje črede.
Sredi sedemdesetih se je ozračje za kozjerejo nekoliko otoplilo, a ne za domače pasme, ker je domače veljalo za zastarelo in primitivno, vse, kar je bilo tujega, pa je bilo seveda večvredno in moderno. Takrat je oblast že dopuščala rejo uvoženih sanskih koz, imenovanih po dolini Saanen v Švici, od koder izvirajo. Po zakonodaji je bila to plemenita pasma koze, ki jo je bilo dovoljeno imeti v stajah in ograjenih nadzorovanih prostorih na prostem. Kmetje so spet izbrali isto ukano. Beli balkanki so odrezali rogove in postala je podobna sanski kozi.
Vse skupaj seveda ni bilo čisto nedolžno, saj so bile denarne kazni za rejo običajnih koz visoke, kdor ni zmogel plačila, je moral za 30 dni v zapor. Hkrati je veljala uredba, da je treba črede koz, ki niso sanske, zapleniti, občina pa jih je dolžna prodati in kupnino nakazati na državni račun. Na srečo se je le malokdo držal te zakonodaje, v nasprotnem primeru bi bila občinska dvorišča preplavljena s kozami, v zaporih pa bi zmanjkalo prostora za vse kozarje.

Grešni kozel v Svetem pismu

Koza je bila med prvimi živalmi, ki jih je udomačil človek iz neolitika. Kosti domačih koz, najdene na območjih zahodne Azije, so stare okoli 10 tisoč let. Vse pasme domače koze naj bi izhajale iz divje koze bezoarke. Tisočletno sožitje teh živali in človeka odseva tudi v metaforiki, mitologiji, simboliki, umetnosti. Ne nazadnje je kozel, v grščini tragos, dal ime tragediji, pesmi kozla. Tragedija je bila v izvoru verska pesem, s katero so med Dionizovim praznikom spremljali žrtvovanje kozla.
Izročilo o grešnem kozlu domuje na vseh celinah. V Svetem pismu beremo, da je vsako leto na veliki spravni dan izraelski svečenik prejel v dar od odličnikov dva kozla. Enega - odločal je žreb - je daroval bogu Jahveju kot dar sprave in predvsem v pričakovanju pomoči, drugega kozla pa je oprtal z grehi izraelskega ljudstva in ga nagnal v puščavo demonu Azazelu. Z izgnanim kozlom je bilo izgnano tudi zlo, izgnani vsi grehi izraelskega ljudstva, ki je, oprano krivde, lahko začelo živeti od začetka. Da je grešni kozel, danes rečemo za človeka, ki mora prenašati tujo krivdo brez možnosti, da se brani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta