Za več železa v krvi: Srhodlakavi ščir je skoraj čudežen

Borut Cerkvenič
14.05.2023 03:00

Srhodlakavi ščir preprečuje vnetja v telesu, znižuje visok krvni tlak, krepi in čisti ožilje, zvišuje raven železa. Iz njega si lahko pripravimo čaj, juho, dodamo ga solatam, izdelamo namaz.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cvetovi ščira so zelenkasti, združeni v klasasta socvetja.
Wikipedia

Srhodlakavi ščir (Amarantus retrofexus L.) je po domače tudi ščir, rdeči ščir, šmrkelj ... Je enoletna rastlina, visoka od petnajst centimetrov do enega metra. Raste kot plevel na vrtovih in njivah, po puščah. Steblo je pokončno, brazdastno in kar precej debelo. Listi so sivkasto zeleni, v spodnjem delu redkejši, v zgornjem delu pa gosto nameščeni. Vsi nadzemni deli so pogosto rdečkasto obarvani. Ščir nabiramo od junija do septembra, cveti pa do oktobra; cvetovi so zelenkasti, združeni v klasasta socvetja.

Rastlina vsebuje rudninske snovi, kalcij, mangan, magnezij, baker, cink, kalij, železo, fosfor, provitamin A, vitamine B5, B6, C, E in K, folno kislino, niacin in riboflavin, škrob, beljakovine, maščobe, olja, sladkor, celulozo, tanin ... Preprečuje vnetja v telesu, znižuje visok krvni tlak, krepi in čisti ožilje.

Amarantus retrofexus
Wikipedia

Znižuje krvni tlak

Za znižanje krvnega tlaka zmešamo 40 g ščira (list), 30 g gloga (cvetni vršički), 20 g oljke (list) in 10 g baldrijana (korenina). Eno zvrhano jedilno žlico mešanice prelijemo z dvema litroma vrele vode in pustimo stati pol ure. Oslajen čaj (s kostanjevim medom) pijemo po skodelico pred vsakim obrokom. Kura naj traja sedem dni. Paziti morate tudi, kaj jeste, saj tudi nepravilna hrana dviguje krvni tlak.

Čisti kri

Za čaj za čiščenje krvi zmešamo 40 g ščira (list), 30 g ptičje dresni (zel), po 20 g navadnega rmana (zel), njivske preslice (zel), vrtnega ognjiča (cvet), navadnega regrata (list), šentjanževke (zel) in navadnega plešca (zel), po 10 g bele omele (list), oreha (list), tavžentrože (zel), velikega trpotca (list) in trobentice (cvet). Čaj pripravimo tako, da jedilno žlico mešanice prelijemo z litrom vrele vode, pustimo stati 25 minut, precedimo. Spijemo ga vsaj dva litra na dan.

Pri pomanjkanju železa v krvi

Ščir je ena od najbolj koristnih rastlin zoper pomanjkanje železa v krvi. Iz njega si lahko pripravimo čaj, juho, dodamo ga solatam, izdelamo namaz.

Iz posušenih listov ščira si čaj pripravimo tako, da čajno žličko ščira prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati deset minut. Čaj precedimo, uživamo zjutraj in zvečer - po eno skodelico.

Za sirup zoper pomanjkanje železa pa potrebujemo 50 svežih listov srhodlakavega ščira, 2 l vode, sok petih limon, 2 kg sladkorja. Ščirove sveže liste kuhamo v vodi četrt ure, odstavimo in pustimo stati 24 ur. Precedimo, dobljenemu soku dodamo sladkor in limonin sok, na rahlem ognju (do 40 °C) kuhamo toliko časa, da se sladkor raztopi. Sirup nalijemo v kozarčke in takoj zapremo. Pustimo ga stati še 14 dni. Hranimo ga v hladnem in temnem prostoru, ne v hladilniku. Pri uživanju sirup razredčimo z vodo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta