Zdravilo, ki ga zlahka zamenjamo s strupom

Patricija Šenekar
14.04.2019 03:25

Zaradi močnega vonja čemaž običajno zaznamo, še preden ga vidimo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tak je čemaž.
Jure Zauneker

Čemaž (Allium ursinum L.) raste v senčnih listnatih gozdovih. Kjer je veliko humusa od marca do aprila, naletimo na zaplate čemaževih listov. Zaradi močnega vonja po česnu ga običajno zaznamo, še preden ga vidimo. Tudi po okusu je zelo podoben česnu, zato mu pravimo divji česen. Je trajnica, ki zraste do 25 centimetrov, v zemlji ima podolgovato belo čebulico in iz nje izraščata dva podolgovata suličasta lista in kasneje cvetno steblo. Cvetno steblo je pokončno s kobulastim socvetjem belih zvezdastih cvetov. Razmnožuje se s črnimi semeni in čebulicami, ki nastajajo v zemlji.

Zoper povišan holesterol

V ljudskem zdravilstvu se uporablja čemažev sok ali tinktura pri poapnenju žil in povišanem holesterolu, zvišanem krvnem tlaku, jetrnih boleznih, čiščenju ran, belem toku, za zdravljenje pljučnih bolezni, zasluzenosti Je odličen čistilec za želodec in črevesje. Učinkovit je tudi pri podančicah (majhne človeške gliste). Pri ranah, ki slabo celijo, priporočajo svež sok, ki ga nakapamo na rano. Uživamo ga tudi ob bledičnosti, čisti kožne lišaje in ture.
Zaradi močnih učinkovin ga nekateri ljudje ne prenašajo dobro, predvsem tisti s preobčutljivim želodcem. Za ljudi s preobčutljivim želodcem se priporoča pitje mleka, v katerem so se tri ure namakale narezane čebulice. Mlačno mleko se pije počasi, po požirkih.
Če ga nabiramo zgodaj v marcu, ko so lističi še zelo mladi in pikantni, skorajda nimamo možnosti, da bi ga zamenjali s podobnimi strupenimi rastlinami, kot sta podlesek in šmarnica. Kasneje moramo biti pri nabiranju čemaža zelo previdni, kajti morebitna zmota se lahko zelo slabo konča.

Pesto iz čemaža

V multipraktiku zmeljemo 600 gramov čemaževih listov, dve žlici soli in 680 gramov olivnega olja. Nadevamo v čiste kozarčke, zapremo in hranimo v temnem in hladnem prostoru.

Čemažev namaz nima ostrega česnovega okusa.
Jure Zauneker

Čemažev namaz

Vzamemo 150 gramov kremnega sira ali skute in mu primešamo žlico čemaževega pesta ali šopek sveže sesekljanega čemaža.

Čemaževa juha

Na čebuli na hitro prepražimo 6 na kocke narezanih krompirjev, jih zalijemo z 1,5 litra vode, dodamo žličko soli in skuhamo. Na koncu dodamo 3 pesti narezanega čemaža, muškatni orešček in spasiramo s paličnim mešalnikom. Dodamo malo sladke smetane.

Čemažev prah

Čemaž posušimo v sušilniku za sadje ali kar na toplem radiatorju in ga z mlinčkom za kavo zmeljemo v prah. Čemažev prah lahko dodajamo juham, omakam, namazom, solatam … Hranjenega v dobro zaprtem kozarcu ga uporabljamo vse leto.

Klistir

V liter mlačne prekuhane vode vmešamo 10 ml čemaževega soka in tekočino počasi spuščamo v črevo s pomočjo pribora za klistiranje. Za pridobivanje čemaževega soka čemaž na drobno sesekljamo, ga stremo v možnarju in precedimo skozi gazo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta